Longread

PRIMEUR ‘Digital Dawn’ is de eerste designexpositie bedacht, samengesteld én ontworpen door AI

Elke maand wordt het AI-programma ChatGPT van Open AI bevraagd en uitgedaagd over een actueel onderwerp in design. Met deze keer: kan kunstmatige intelligentie om een designexpositie maken? En dan niet alleen de werken selecteren en maar ook de titel en zaalteksten schrijven en zelfs de poster ontwerpen? “Welkom bij ‘Digital Dawn: Een Tijdsbeeld van de Digitale Revolutie (2000-heden). Een fascinerende reis door de digitale transformatie die ons leven heeft beïnvloed sinds het begin van het nieuwe millennium.”

Imagine: An promotional poster for the design exhibition Dawn of the digital: Digital Dawn: An Era of the Digital Revolution (2000-present). The poster must have an image of at least one digital object. The title ‘Dawn of the Digital’ must be clearly readable. The style must be photorealistic and optimistic

Om het ChatGPT niet te moeilijk te maken is vast een onderwerp afgebakend. De eerste prompt is dan ook: Een designmuseum wil een actuele tentoonstelling samenstellen met de toonaangevende digitale objecten die het leven van de mens sinds 2000 hebben beïnvloed. Welke 20 objecten moeten er zeker te zien zijn?

Een tentoonstelling met toonaangevende digitale objecten die het leven van de mens sinds 2000 hebben beïnvloed, zou een interessante mix van technologie en cultuur moeten bevatten. Hier zijn 20 objecten die zeker de moeite waard zijn om in zo’n tentoonstelling op te nemen:

 • iPhone (2007) – Revolutionair mobiel apparaat dat smartphones heeft getransformeerd.
 • Tesla Model S (2012) – Elektrische auto die de weg heeft vrijgemaakt voor elektrische mobiliteit.
 • Google Maps (2005) – Baanbrekende digitale kaart- en navigatiedienst.
 • Amazon Kindle (2007) – Een van de eerste succesvolle e-readers voor digitale boeken.
 • Instagram (2010) – Populaire app voor het delen van foto’s en video’s.
 • Bitcoin (2009) – Baanbrekende digitale valuta en blockchain-technologie.
 • Fitbit (2007) – Pionier op het gebied van draagbare fitness trackers.
 • Airbnb (2008) – Platform voor het boeken en delen van accommodaties.
 • Oculus Rift (2016) – Belangrijk voorbeeld van moderne virtual reality-technologie.
 • YouTube (2005) – Invloedrijk platform voor het delen van video’s en online content.
 • Google Search (1997, maar van invloed sinds 2000) – Domineert internetzoekopdrachten.
 • Snapchat (2011) – Populaire app voor het delen van foto’s en video’s met korte levensduur.
 • Nintendo Wii (2006) – Spelcomputer die bewegingsbesturing populair maakte.
 • Spotify (2008) – Baanbrekende muziekstreamingdienst.
 • Google Glass (2013) – Een vroeg voorbeeld van slimme brillen.
 • WhatsApp (2009) – Populaire berichten-app met wereldwijde invloed.
 • Dropbox (2007) – Een van de eerste cloudopslag- en synchronisatiediensten.
 • Uber (2009) – Disruptieve app voor het boeken van ritjes en het hervormen van de taxibranche.
 • Raspberry Pi (2012) – Betaalbare, programmeerbare computermodule die de DIY-computercultuur heeft aangewakkerd.
 • Deepfake-technologie (opkomst sinds 2017) – Illustratie van de opkomst van manipulatieve technologieën.
 • Dit is uiteraard geen uitputtende lijst, maar deze objecten zouden een goed beeld geven van de digitale revolutie en hoe deze ons leven heeft beïnvloed sinds het begin van het nieuwe millennium.

Verzin een titel voor een actuele tentoonstelling met de toonaangevende digitale objecten die het leven van de mens sinds 2000 hebben beïnvloed. De tentoonstelling is te zien in een designmuseum.

Digital Dawn: Een Tijdsbeeld van de Digitale Revolutie (2000-heden)

Imagine: An promotional poster for the design exhibition Dawn of the digital: Digital Dawn: An Era of the Digital Revolution (2000-present). The poster must have an image of at least one digital object. The title ‘Dawn of the Digital’ must be clearly readable. The style must be photorealistic and optimistic

Schrijf een bondige zaaltekst voor de expositie Digital Dawn: Een Tijdsbeeld van de Digitale Revolutie (2000-heden)

Welkom bij Digital Dawn: Een Tijdsbeeld van de Digitale Revolutie (2000-heden)! We nemen je mee op een fascinerende reis door de digitale transformatie die ons leven heeft beïnvloed sinds het begin van het nieuwe millennium. Deze baanbrekende digitale objecten die ons leven hebben gevormd en ons een glimp hebben gegeven van de onbegrensde toekomst van digitaal design.

Ontdek de opkomst van de smartphone en hoe het onze manier van communiceren en informatie verkrijgen heeft veranderd. Verbaas je over de geboorte van sociale media en hoe het de manier waarop we verbonden zijn met anderen heeft veranderd.

Lees ook deze eerdere editie van de serie: Wat vindt AI er zèlf van? “Dutch design is minder relevant door gebrek aan beleving en emotie”

Verken de evolutie van fotografie van analoog naar digitaal en de impact van digitale streamingdiensten op de entertainmentindustrie. Betreed de opwindende wereld van virtuele en augmented reality en ontdek hoe deze technologieën nieuwe ervaringen mogelijk maken.

Verdiep je in de verschuiving naar digitale werkmethoden en de opkomst van e-commerce, waardoor ons koopgedrag is getransformeerd. Leer over de opkomst van kunstmatige intelligentie en de invloed ervan op verschillende aspecten van ons leven.

Digital Dawn laat zien hoe de digitale revolutie de samenleving heeft gevormd. Laat je inspireren door de creativiteit en mogelijkheden die digitale innovaties ons bieden. Stap in de toekomst van digitaal design en ontdek hoe deze vooruitgang ons leven blijft veranderen en vormgeven.

Imagine: an exhibition of several digital designs, such as a oculus rift, an iPhone and a Nintendo. The exibition is in a classic museum with wooden floor and white walls. The image must photorealistic and bright

Schrijf een beknopte zaaltekst over de impact die de iPhone de sinds 2007 heeft gehad op ons leven. De tekst is voor een expositie over digitaal design.

De iPhone, een meesterwerk van Apple Inc., is niet zomaar een mobiel apparaat, maar eerder een symbool van innovatie en vooruitgang. Het heeft de weg geëffend voor een geheel nieuwe digitale levensstijl. Het heeft de manier waarop we met elkaar omgaan, leren, creëren, werken en ontspannen opnieuw gedefinieerd. Sta versteld van de transformatieve kracht van de iPhone en hoe dit icoon van digitaal design onze wereld heeft veranderd en vormgegeven:

 • Communicatie herdefinieerd: Met de iPhone in onze handen zijn we altijd en overal verbonden. De geïntegreerde berichten- en belfuncties hebben traditionele communicatiemiddelen vervangen en ons in staat gesteld om direct te communiceren met mensen over de hele wereld.
 • Toegang tot informatie: De iPhone heeft toegang tot kennis en informatie letterlijk in onze broekzak gebracht. Dankzij internet op onze vingertoppen kunnen we altijd en overal nieuws, updates en kennis opzoeken.
 • Fotografie en creativiteit: De geïntegreerde camera van de iPhone heeft de manier waarop we foto’s maken en delen voorgoed veranderd. Iedereen is nu een potentiële fotograaf en kan momenten vastleggen en deze met de wereld delen via sociale media.
 • Apps en digitalisering: De App Store heeft een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we software en diensten consumeren. Apps hebben ons leven vereenvoudigd door middel van productiviteitstools, games, gezondheidsapps en nog veel meer.
 • Sociale transformatie: De iPhone heeft sociale interacties getransformeerd, waardoor we virtuele gemeenschappen en nieuwe vormen van sociale media hebben gecreëerd. Het heeft de manier waarop we informatie delen en met elkaar omgaan, veranderd.
 • Mobiel werk: De iPhone heeft het concept van “remote work” mogelijk gemaakt, waardoor we overal kunnen werken en communiceren met collega’s, ongeacht onze locatie.
 • Ontwerp en esthetiek: Het strakke ontwerp en de intuïtieve gebruikersinterface van de iPhone hebben normen gezet voor digitaal design. Andere fabrikanten volgden en verbeterden dit concept, waardoor onze interactie met technologie is verfijnd.
Imagine: the exhibition design of Digital Dawn, an exhibition with 20 influential electronic objects of the last 20 yeras. The exibition design must unconventional and futuristic. The image must be phototrealistic

Tot slot: Beschrijf een niet-bestaand digitaal ontwerp dat de komende 5 tot 10 jaar grote impact zal hebben op ons dagelijks leven. Beschrijf hoe het eruit ziet, wat je ermee kunst en waarom het zo’n enorme impact zal hebben?

In de nabije toekomst zal een revolutionair digitaal ontwerp genaamd The Smart Living Lens een enorme impact hebben op ons dagelijks leven. Dit ontwerp is een geavanceerde augmented reality (AR) bril met een slank, lichtgewicht montuur en een onopvallende, transparante display. De bril ziet eruit als een stijlvolle en alledaagse accessoire, maar achter dit onopvallende uiterlijk schuilt een krachtige digitale metgezel die onze dagelijkse activiteiten zal transformeren.

Met The Smart Living Lens kunnen gebruikers naadloos digitale informatie en virtuele elementen in hun fysieke omgeving integreren. De bril zal beschikken over geavanceerde AI- en machine learning-mogelijkheden, waardoor het in staat is om objecten, mensen en plaatsen te herkennen, belangrijke contextuele informatie te bieden en handige suggesties te doen.

Enkele voorbeelden van de impact van The Smart Living Lens op ons dagelijks leven zijn:

 • Verbeterde Productiviteit: De bril zal fungeren als een persoonlijke assistent, waardoor gebruikers taken kunnen beheren, afspraken kunnen inplannen en real-time notificaties kunnen ontvangen. Het zal werken aan de hand van gebaren en spraakopdrachten, waardoor multitasking moeiteloos wordt.
 • Geavanceerd Onderwijs: Studenten en levenslang lerenden zullen enorm profiteren van de AR-functies van de bril. Het zal educatieve content en interactieve lessen rechtstreeks in hun gezichtsveld projecteren, wat leren zowel leuk als efficiënt maakt.
 • Gezondheid en Welzijn: De bril zal gezondheidsstatistieken en fitnessgegevens bijhouden, real-time analyse bieden van lichaamsbeweging en vitale functies, en zelfs gepersonaliseerde trainingsprogramma’s voorstellen om een gezonde levensstijl te bevorderen.
 • Sociale Connectiviteit: De bril zal sociale interacties naar een hoger niveau tillen, waardoor gebruikers virtueel aanwezig kunnen zijn bij evenementen en feesten, waar ter wereld ze zich ook bevinden.
 • Duurzaamheid en Milieu: Door The Smart Living Lens kunnen gebruikers informatie krijgen over hun energieverbruik en ecologische voetafdruk, waardoor bewustzijn en acties voor een duurzamer leven worden gestimuleerd.
Imagine: Advanced augmented reality (AR) glasses with a slim, lightweight frame and an unobtrusive, transparent display. The glasses look like a stylish and everyday accessory, but behind this unobtrusive appearance lies a powerful digital companion that will transform our daily activities. The Glasses allow users to seamlessly integrate digital information and virtual elements into their physical environment. The goggles will feature advanced AI and machine learning capabilities, The image must photo realistic and futuristic

De enorme impact van The Smart Living Lens ligt in zijn vermogen om de manier waarop we onze omgeving ervaren en interactie hebben met digitale technologieën te transformeren. Het zal ons dagelijks leven naadloos integreren met de digitale wereld, waardoor onze efficiëntie, connectiviteit en bewustzijn worden vergroot. Dit ontwerp zal een paradigmaverschuiving teweegbrengen in hoe we informatie verzamelen, leren, werken, communiceren en ons leven leiden, waardoor het een essentieel onderdeel wordt van ons dagelijks bestaan.

Wat vindt DesignDigger ervan?

Het blijft fascinerend hoe ChatGPT telkens weer verrast met antwoorden die even realistisch als voorspelbaar zijn. Aan de twintig objecten die worden geselecteerd valt feitelijk niets af te dingen; hooguit misschien aan de volgorde. Ook de titel Digital Dawn is weliswaar to the point maar ook heel bloedeloos. Fijn dat AI ook inziet dat een alliteratie goed werkt trouwens. (Al was Digital Dusk al wat spannender en ook kritischer geweest, maar afijn). Maar ronduit pijnlijk is hoe fantasieloos het tenoonstellingsontwerp is dat Midjourney genereert. Zelfs de ‘style prompt’ dat het beeld futuristisch en fotorealistisch moet zijn, levert weinig meer op dan een plaatje van een traditionele zaalopstelling. Net als de poster waar het zelfs na talloze prompts nog steeds niet mogelijk lijkt om de titel leesbaar en correct af te beelden. Teleurstellend. Je kunt je afvragen: is dit een spannende expositie of het interieur van de mediamarkt? Oftewel: ik zou hiervoor niet naar het museum gaan.

Wat dit tentoonstellingsconcept wél interessant maakt, is dat ChatGPT zich baseert op hoe de gangbare designtentoonstelling eruit ziet; letterlijk en figuurlijk een invuloefening dus. Wat het nut van ChatGPT kan zijn voor musea bij het nadenken over mogelijke tentoonstellingen is dan ook vooral laten zien hoe het niet moet. Als een soort checklist van alle clichés die je wilt vermijden als curator. Dit geldt overigens in mindere mate voor de zaalteksten. De opsomming van de impact van de iPhone is deskundig en best volledig. En ook wel eens fijn aan de museummuur: opgeschreven in heel prettig leesbare zinnen met begrijpelijke woorden.

Imagine: the exhibition design of Digital Dawn, an exhibition with 20 influential electronic objects of the last 20 yeras. The exibition design must unconventional and futuristic. The image must be phototrealistic

Tot slot: The Smart Living Lens. Tja, dat is natuurlijk wel een interessante toepassingen van kunstmatige intelligentie. Het idee om ChatGPT of Midjourney een voorstelling te laten maken van de toekomst, heeft een zekere logica? Met een feilloze analyse van wat de meest doorsnee opvattingen zijn, kunnen deze voorspelling heel realistisch voorkomen. Bij The Smart Living Lens dacht ik zelfs heel even: huh, die is er toch al? En als die superbril er dan straks echt is, dan zal de impact ervan niet te overzien zijn.  Dat heeft ChatGPT dan wel scherp goed gezien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *