Nieuws

OPEN CALL – Discovery Museum zoekt speculatieve toekomstscenario’s van jong ontwerptalent

Het Discovery Museum in Kerkrade bestaat 25 jaar en kijkt daarom een kwart eeuw terug én vooruit. Voor een jubileumtentoonstelling wordt jonge ontwerpers opgeroepen om speculatieve ontwerpen in te zenden. Ook is er de mogelijkheid om ideeën verder uit te werken in een ‘design challenge’. De projecten moeten vijf thema onderzoeken: Voeding, Werken, Vrijetijd, Leren en Gezondheid.

Discovery Museum

Het Discovery Museum kijkt met deze expositie een kwart eeuw terug én vooruit. Uitgangspunt zijn vijf thema’s die door de futuroloog Christian Kromme worden uitgediept in een toekomstvoorspelling : Voeding, Werken, Vrijetijd, Leren en Gezondheid. De thema’s die daarbij worden onderzocht zijn: Voeding, Werken, Vrijetijd, Leren en Gezondheid. Voor deze tentoonstelling zoekt het Discovery Museum (speculatieve) designprojecten die deze toekomst verkennen. Deze projecten kunnen binnen de domeinen van grafisch, product, animatie, of andere disciplines van design vallen. Heb je een project of ben je bereid om in een kort tijdspanne aan zo’n project te werken in de vorm van een pressure cooker design challenge? Stuur een mail naar g.bertrand@discoverymuseum.nl

In de jubileumtentoonstelling worden het verleden en de toekomst tegenover elkaar gezet, zowel fysiek in het tentoonstellingsontwerp maar ook inhoudelijk. De historische collectie krijgt verbeelding door de verhalen, de toekomstig collectie zijn de verhalen de basis voor verbeelding. Een verbeelding die ingevuld wordt door, jonge, designers. Met als centraal uitgangspunt dat de stemmen van de generaties die na ons zullen komen duidelijk hoorbaar worden.  Het voormalige Cube Designmuseum is in 2018 onderdeel geworden van het Discovery Museum.

Lees hier over het Cube Designmuseum: Cube Designmuseum moet sluiten – provincie Limburg stopt subsidie

Christian Kromme

Animatie of prototype

Om het 25 jarige bestaan te vieren heeft Discovery Museum de futuroloog Christian Kromme uitgenodigd om een toekomstvoorspelling samen te stellen in de thema’s Voeding, Werken, Vrijetijd, Leren en Gezondheid. De museumcollectie is daarbij het vertrekpunt. In elk van deze thema’s  worden vijf ontwerpers uitgenodigd uit om een speculatief ontwerpproject te presenteren. Alle design disciplines zijn daarbij mogelijk – een stripverhaal, een product, animatie of prototype maar ook scenario of installatie. Dat mogen nieuwe maar ook reeds bestaande projecten zijn, eventueel met een kleine aanpassing voor de expositie. Ook is het mogelijk om een nieuw ontwerp te realiseren een pressure cooker design challenge. Hierbij kan een belangrijk uitgangspunt zijn: “Wat ontstaat er als het welzijn van toekomstige generaties meegenomen wordt in het ontwerpen van nieuwe producten of concepten”?

De verschillende collectiestukken die bij de bovenstaande thema’s horen worden in een geënsceneerde vorm tentoongesteld. Door het gebruik van media en andere beeldinformatie worden de objecten in een hun context geplaatst waardoor de collectie nog meer betekenis krijgt voor de bezoeker en hun een nieuw perspectief biedt. De collecties die we laten zien in deze tentoonstelling waren ooit innovatief en vooruitstrevend en werden op basis van een specifieke behoeft ontwikkeld. Een aantal collectiestukken daarvan kan in de huidige tijd nog steeds impact hebben. Neem bijvoorbeeld de hooikist die in de jaren ’20 van de vorige eeuw gebruikt werd om te koken in een tijd van energie/brandstof schaarste. Een situatie waarin we nu ook weer verkeren.

Limburgse industrie

In de tijd dat deze historische collectie nog in gebruik was werd bijna nooit de vraag gesteld naar de impact van de productie of het gebruik op de beschikbaarheid van grondstoffen, onze leefomgeving of wat er moest gebeuren met het product aan het einde van de levenscyclus. Welke consequenties had het gebruik of productie op toekomstige generaties? Die vraag stellen we in de huidige tijd steeds vaker, maar hoe is dat in de toekomst? Om dit te onderzoeken hebben we voor deze tentoonstelling de futuroloog Christian Kromme uitgenodigd om op basis van de vijf historische collecties/thema’s toekomst narratieve te schrijven.

Het Discovery Museum werd in juni 1998 geopend onder de naam “Industrion”. Enkele jaren voor deze opening werd al begonnen met de collectievorming rondom de aandachtsgebieden die een belangrijke rol speelden in de Limburgse industriële ontwikkeling en een zekere impact hadden op het leven van de Limburgers. Van begin af aan was duidelijk dat de verhalen behorende bij de collectie cruciaal zijn om de impact te duiden en de collectie “beleefbaar” te maken voor de bezoekers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *