Nieuws

Live-interview met ‘koningin van het boek’ Irma Boom in ‘Dutch Masters’ – de sidekick is een Benedictijnermonnik

In de serie Dutch Masters van Pakhuis de Zwijger in Amsterdam is vrijdag 20 mei Irma Boom te gast. Met als rode draad: waarom gaat Irma telkens weer zo diep om het boek als medium te doorgronden? En zoals altijd brengt deze master een Dutch Talent mee: Benedictijnermonnik Thomas Quartier, die dit jaar werd uitgeroepen tot Theoloog des Vaderlands. De avond is gratis toegankelijk.

Aanmelden kan hier: Dutch Masters #31 : Irma Boom & Thomas Quartier osb – Pakhuis de Zwijger

Irma Boom heeft het maken van boeken tot een autonome kunst verheven waarvoor ze wordt geroemd als de Koningin van het Boek. Met het uithoudingsvermogen van een monnik wil ze niet alleen een concept maar alles tot in het kleinste detail doorgronden.

Thomas Quartier (1972) is Benedictijnermonnik in de Abdij Keizersberg in Leuven. Van daaruit is hij hoogleraar Rituele & Liturgische Studies aan de Radboud Universiteit Nijmegen en de KU Leuven en medewerker van het Titus Brandsma Instituut. Ook is hij boekauteur, muzikant en performer. Onlangs verscheen: Blijven. Omarm wat op je pad komt (Adveniat 2022). Door mediaoptredens, lezingen en teksten mengt Quartier zich in het maatschappelijke debat. Dat doet hij onder het motto Profetenstemmen. Hoe kunnen de stemmen van Jesaja, Elia, Deborah uit de Bijbel, nog altijd het meest gelezen boek ter wereld, relevant zijn voor vandaag? Performance en Schrift worden bij hem een radicaal geluid.

Irma Boom

Irma Boom (1960) is een boekenmaker, gevestigd in Amsterdam. Irma studeerde beeldende kunst en grafische vormgeving aan de AKI Kunstacademie in Enschede. Na haar afstuderen werkte ze vijf jaar bij de Staatsdrukkerij en Uitgeverij in Den Haag. In 1991 richtte zij Irma Boom Office op, dat nationaal en internationaal werkt in met name de culturele wereld. Boom is niet alleen de ontwerper van boeken, maar werkt ook als redacteur. Ze heeft meer dan 300 boeken gemaakt en staat bekend om haar artistieke autonomie binnen haar vakgebied.

Het boek van Irma Boom voor SHV

Haar gedurfde experimentele benadering van haar projecten daagt vaak de conventie van traditionele boeken uit, zowel in fysiek ontwerp als gedrukte inhoud. Ze werkte van 1990 tot 1996 aan het 2136 pagina’s tellende boek SHV Think Book 1996-1896 in opdracht van SHV Holdings in Utrecht. Het “denkboek” werd gepubliceerd in het Engels en Chinees.  Booms boeken bevinden zich onder andere in de permanente collectie van MoMA New York, Art Insitute Chicago, Vatican Library en Centre Pompidou in Parijs. In 2014 ontving zij de Johannes Vermeerprijs, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten, “voor haar ongeëvenaarde prestaties op het gebied van grafische vormgeving”.

Het boek van Irma Boom voor modeduo Viktor & Rolf

Thomas Quartier

Als benedictijnermonnik en ritueel wetenschapper heeft Thomas Quartier al vanaf zijn studietijd iets met boeken, en dan vooral hoe ze gebruikt worden. De schrijf- en leesrituelen van monniken in scriptoria, kloosterkerken en monnikcellen hebben een lange traditie. Ze maken kloosters tot toekomstlaboratoria: oude stemmen tot leven wekken door nieuwe te laten klinken. Als hoogleraar aan de Radboud Universiteit onderzoekt Quartier rituelen: teksten, gebaren en symbolen die een geheel van zingeving vormen. Zijn specialisme zijn rituelen rond de dood en de kloosterlijke context. Talrijke publicaties in binnen en buitenland maken hem één van de experts op dit gebied – hij is de enige hoogleraar Liturgie in Nederland.

Het boek van Irma Boom voor autofabrikant Renault

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *