Nieuws

Nieuwe museum W in Weert kreeg een ‘gouden’ gevel van Maurice Mentjens

Interieurontwerper Maurice Mentjens heeft het nieuwe Museum W in Weert zowel van binnen als buiten een facelift gegeven. Dit voormalige Gemeentemuseum Weert is sinds 1982 is gevestigd in het voormalige stadhuis. Mentjens heeft de monumentale historische elementen van het markante rijksmonument in het centrum van de stad weer zichtbaar gemaakt en het van een compleet nieuwe museuminrichting voorzien. De blikvanger is de matglanzende gouden achtergevel. de museumentree is bewust verplaatst naar de zuidelijke zijgevel waardoor het museum een herkenbare gelijkvloerse ingang heeft die makkelijker toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. Ook is het nu mogelijk om in de expositieruimtes op de begane grond één aaneengesloten wisseltentoonstelling te creëren.

De ‘gouden’ façade heeft een schil van Tecu®Gold, een nieuwe legering van gerecyclede aluminium en koper. De keuze van Maurice Mentjens voor dit materiaal is weloverwogen. In tegenstelling tot messing veroudert het materiaal niet en wordt het niet bruin of zwart, maar blijft het mooi matglanzend geel, net als onze euromunten die hiervan worden gemaakt. “Het materiaal verbeeldt daarnaast de grote culturele rijkdom en is een mooie verwijzing naar de kostbare historie die hier bewaard wordt voor de volgende generaties”, verklaart de ontwerper zijn keuze voor dit bijzondere materiaal, dat voor het eerst grootschalig is toegepast op dit museum.

Openingsexpositie door Studio Job 

Maurice Mentjens ontwierp ook de nieuwe collectiepresentatie van Museum W in het gerenoveerde en gerestaureerde museumgebouw. De bestaande, maar decennialang weggewerkte, elementen zoals de lambrisering in de gangen en het originele eikenhouten plafond van de oude Raadszaal zijn weer in oude luister hersteld. De wanden van deze monumentale ruimte zijn voorzien van een textiele wandbekleding en wordt nu gebruikt voor exposities en publieksactiviteiten zoals lezingen en concerten. De ontwerper heeft alle meubels, vitrines en ophangsystemen speciaal voor Museum W ontworpen. Hierbij is zoveel mogelijk gebruikt gemaakt van duurzame en recyclebare materialen.

De openingsexpositie Forever Endeavour wordt gemaakt door de in Weert geboren en internationaal bekende ontwerper Job Smeets van Studio Job. Met een team van 25 vakmensen opereert Smeets in de renaissancistische geest, worden traditionele en moderne technieken gecombineerd om unieke, once-in-a-lifetime, objecten te vervaardigen. Het oeuvre van Studio Job beweegt zich tussen autonoom en toegepast. Smeets geeft leiding aan een team van ca 25 bijzonder getalenteerde ambachtslieden-kunstenaars om uiteenlopende kunstwerken, projecten en installaties te vervaardigen. Studio Job is werkzaam op het gebied van kunst, interieurs en design voor een breed scala van vooraanstaande klanten, galerieën en verzamelaars.

De verborgen boodschappen van Maurice Mentjes

Al even gelaagd zijn de interieurconcepten van Maurice Mentjens. Voor wie het wil zien, ligt er onder het fraai gepolijste oppervlak telkens weer een nieuwe boodschap verborgen. Zoals in theaterrestaurant de Nieuwe Vorst in Tilburg, waar geraffineerd wordt ingespeeld op de schijnwerkelijkheid achter de decors. Lang niet iedereen zal al die gelaagdheden uiteen rafelen, maar voelt wel onbewust het spanningsveld. Een vonkje mystiek dat mogelijk bijdraagt aan het bewuster ervaren van de omringende ruimte.

Samen met een klein dynamisch team werkt hij met name aan de projectinrichting van winkels, horeca, kantoren en musea. Opdrachtgevers zijn onder andere het Bonnefantenmuseum in Maastricht, het Frans Hals Museum in Haarlem, Post Panic videoproducers in Amsterdam, het DSM-hoofdkantoor in Heerlen en Schiphol. Het bureau won o.a. drie Dutch Design Awards en drie German Design Awards.

2 reacties op: Nieuwe museum W in Weert kreeg een ‘gouden’ gevel van Maurice Mentjens

  1. Marianne says:

    Mentjens won ook de Herengracht Industrie Prijs 2016 voor zijn ontwerp voor The Smart Shop Eindhoven en nam de prijs in ontvangst uit handen van jury voorzitter Prof. Cees Dam.

  2. Guy says:

    Maurice Mentjens is een waar genie; waarschijnlijk een van de grootste design talenten ter wereld van de afgelopen decennia. Museum W is het zoveelste meesterwerk van Maurice. Hopelijk kunnen we in de nabije toekomst nog veel meer nieuwe prachtige werken van hem bewonderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *