Nieuws

Nieuw 10-daags festival Design Fest Gent focust op duurzaamheid en traagheid – “daarom is het ook tweejaarlijks”

Design Fest Gent is een nieuwe tiendaags festival verspreid over de Gentse binnenstad, met als hoofdlocatie het lokale Designmuseum dat minimaal 2,5 jaar sluit vanwege een ingrijpende verbouwing. Dat biedt een uitgelezen kans om de vier lege museumverdiepingen te vullen met een grootse manifestatie van lezingen, muziekconcerten en een tentoonstelling over duurzaam design. Elke dag wordt een ander thema uitgelicht, zoals voedsel, water, circulair bouwen of hedendaags ambacht.

Het tiendaagse Design Fest Gent, dat nog tot aanstaande zondag duurt, moet uitgroeien tot de Belgische versie van de Dutch Design Week, zegt hoofdcurator Siegrid Demyttenaere. “Bij jullie in Nederland wordt breed onderkent dat design kan bijdragen aan grote vraagstukken als klimaatverandering, dataprivacy en inclusiviteit. Hier denken mensen bij design nog steeds aan leuke spulletjes en commerciële verkooppraatjes. Dat beeld willen wij kantelen. Daarom laten we nauwelijks kant-en-klare meubels zien maar projecten die bijvoorbeeld alternatieve grondstoffen van schimmels of vervuilde slib onderzoeken.” De maatschappelijke herpositionering van design in België zal niet meteen met de eerste editie slagen, weet ook de curator. “Design Fest Gent is tweejaarlijks. Wij mikken juist op traagheid en verdieping. De ratrace van jaarlijkse nieuwe collecties van interieurmerken, daaraan doen wij niet mee.”

Ambacht en digitale techniek

Met lezingen, workshops, performances en een hoofdtentoonstelling over duurzaamheid wil het evenement een actueel overzicht bieden wat design kan – misschien ook wel moet – zijn. De inhoud is opgebouwd uit drie lagen. Look Back toont projecten waarin ambacht, traditie en digitale technologie samenkomen. Move Forward focust op hybride samenwerkingen tussen wetenschap, design en technologie met de natuur als blauwdruk. Do Care tenslotte bundelt ontwerpen met een maatschappelijke impact. Design Fest Gent duurt nog tot aanstaande zondag.

Het merendeel van de 160 projecten op de hoofdexpositie is multifunctioneel; ontwerpers werken samen met kunstenaars, computerprogrammeurs, en wetenschappers als microbiologen of politicologen. Ook worden er de grenzen van wat design kan zijn opgerekt met theaterperformances, geluidsinstallaties en mini-documentaires. Opvallend is ook dat er weinig pasklare oplossingen worden geboden. Daarvoor zijn problemen als voedselschaarste of zeespiegelstijging te complex.

Wij mikken op traagheid en verdieping. De ratrace van jaarlijkse nieuwe collecties van interieurmerken, daaraan doen wij niet mee.”

Hoofdcurator Siegrid Demyttenaere

Het festival geeft echter niet alleen een podium aan zo’n 160 beginnende en gevestigde ontwerpers, maar ook aan studenten. Textielstudenten van LUCA School of Arts werkten bijvoorbeeld samen aan een project met architectuurstudenten van KU Leuven in Gent. Daarnaast tekenen zijn ook diverse Nederlandse ontwerpers present, waaronder Christien Meindertsma, de Water School van Studio Makking & Bey en Basse Sittgen.

Water School van Studio Makking & Bey

Tijdens Design Fest Gent vormen verschillende designwinkels tevens een parcours door Gent. In aanloop naar het festival stelt elke winkel een of meer deadstocks ter beschikking aan een organisatie of designer. Die gaat ermee aan de slag om nieuw verkoopbaar en uniek design te ontwerpen. Tijdens DFG presenteren en verkopen de ontwerpers hun creaties in de desbetreffende shops. Deze Wilde Route loopt van ook tot zondag 1 mei.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *