INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Nieuw 10-daags festival Design Fest Gent focust op duurzaamheid en traagheid – “daarom is het ook tweejaarlijks”

Design Fest Gent is een nieuwe tiendaags festival verspreid over de Gentse binnenstad, met als hoofdlocatie het lokale Designmuseum dat minimaal 2,5 jaar sluit vanwege een ingrijpende verbouwing. Dat biedt een uitgelezen kans om de vier lege museumverdiepingen te vullen met een grootse manifestatie van lezingen, muziekconcerten en een tentoonstelling over duurzaam design. Elke dag wordt een ander thema uitgelicht, zoals voedsel, water, circulair bouwen of hedendaags ambacht.

Het tiendaagse Design Fest Gent, dat nog tot aanstaande zondag duurt, moet uitgroeien tot de Belgische versie van de Dutch Design Week, zegt hoofdcurator Siegrid Demyttenaere. “Bij jullie in Nederland wordt breed onderkent dat design kan bijdragen aan grote vraagstukken als klimaatverandering, dataprivacy en inclusiviteit. Hier denken mensen bij design nog steeds aan leuke spulletjes en commerciële verkooppraatjes. Dat beeld willen wij kantelen. Daarom laten we nauwelijks kant-en-klare meubels zien maar projecten die bijvoorbeeld alternatieve grondstoffen van schimmels of vervuilde slib onderzoeken.” De maatschappelijke herpositionering van design in België zal niet meteen met de eerste editie slagen, weet ook de curator. “Design Fest Gent is tweejaarlijks. Wij mikken juist op traagheid en verdieping. De ratrace van jaarlijkse nieuwe collecties van interieurmerken, daaraan doen wij niet mee.”

Ambacht en digitale techniek

Met lezingen, workshops, performances en een hoofdtentoonstelling over duurzaamheid wil het evenement een actueel overzicht bieden wat design kan – misschien ook wel moet – zijn. De inhoud is opgebouwd uit drie lagen. Look Back toont projecten waarin ambacht, traditie en digitale technologie samenkomen. Move Forward focust op hybride samenwerkingen tussen wetenschap, design en technologie met de natuur als blauwdruk. Do Care tenslotte bundelt ontwerpen met een maatschappelijke impact. Design Fest Gent duurt nog tot aanstaande zondag.

Het merendeel van de 160 projecten op de hoofdexpositie is multifunctioneel; ontwerpers werken samen met kunstenaars, computerprogrammeurs, en wetenschappers als microbiologen of politicologen. Ook worden er de grenzen van wat design kan zijn opgerekt met theaterperformances, geluidsinstallaties en mini-documentaires. Opvallend is ook dat er weinig pasklare oplossingen worden geboden. Daarvoor zijn problemen als voedselschaarste of zeespiegelstijging te complex.

Wij mikken op traagheid en verdieping. De ratrace van jaarlijkse nieuwe collecties van interieurmerken, daaraan doen wij niet mee.”

Hoofdcurator Siegrid Demyttenaere

Het festival geeft echter niet alleen een podium aan zo’n 160 beginnende en gevestigde ontwerpers, maar ook aan studenten. Textielstudenten van LUCA School of Arts werkten bijvoorbeeld samen aan een project met architectuurstudenten van KU Leuven in Gent. Daarnaast tekenen zijn ook diverse Nederlandse ontwerpers present, waaronder Christien Meindertsma, de Water School van Studio Makking & Bey en Basse Sittgen.

Water School van Studio Makking & Bey

Tijdens Design Fest Gent vormen verschillende designwinkels tevens een parcours door Gent. In aanloop naar het festival stelt elke winkel een of meer deadstocks ter beschikking aan een organisatie of designer. Die gaat ermee aan de slag om nieuw verkoopbaar en uniek design te ontwerpen. Tijdens DFG presenteren en verkopen de ontwerpers hun creaties in de desbetreffende shops. Deze Wilde Route loopt van ook tot zondag 1 mei.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *