INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Innovatief journalistiek platform Designalism zoekt creatief talent voor de ‘newsroom of the future’

Het innovatieve journalistiek platform Designalism organiseert een intensieve workshop waarin ervaren journalisten van drie gevestigde nieuwsorganisaties samenwerken met jonge talentvolle ontwerpers, kunstenaars en andere creatieven om vernieuwende mediaproducties te maken voor een gevarieerd lees- en kijkpubliek. In de producties van deze ‘newsroom of the future’ worden design, kunst, journalistiek en technologie ingezet om een onderscheidende nieuwsverslag te realiseren.

Lees een introductie over Designalism: Online-platform Designalism presenteert overlap tussen design en journalistiek

Het programma bestaat uit acht bijeenkomsten; elke vrijdag voor acht weken lang werken alle deelnemers intensief samen op de locatie van Beeld en Geluid in Den Haag. In kleine deelredacties werken de tien jonge nieuwsmakers samen met ongeveer tien journalistieke professionals aan nieuwe vormen van nieuwsverslagen. De geselecteerde talenten krijgen ieder 1500 euro onkostenvergoeding; ook lunch en koffie zijn in begrepen.

DE OPEN CALL

Met een open call worden de tien jonge talenten geworven. De geselecteerde talenten worden begeleid door Geesje van Haren (VersPers) en Noortje van Eekelen (ACED). De ochtenden verzorgen gerenommeerde deskundigen lezingen, workshops en advies. De middagen werken de talenten en ervaren journalisten aan innovatieve nieuwsproducties. Talenten kunnen zich hier aanmelden: Designalism Newsroom

DE NIEUWSORGANISATIES

De nieuwsorganisaties die elk twee of drie journalisten afvaardigen zijn het tv-programma Pointer, de Volkskrant en de NOS. Ook de drie actuele vraagstukken waarmee alle deelnemers samen aan de slag gaan worden door deze drie nieuwsinstituten aangedragen. Deelnemers ontwikkelen nieuwe vertelvormen met als doel de actualiteit beter te begrijpen en nieuw publiek te betrekken.

DE EXPERTS  

Alice Wong heeft zich na haar Information Design of Design Academy Eindhoven gericht op het vertalen van complexe informatie naar toegankelijke storytelling. Zij begeeft zich hierbij op het snijvlak van journalistiek, documentairefilm, videoinstallaties en interactieve websites. Terugkerende thema’s in haar werk zijn de impact van sociale en andere digitale media en de entertainmentindustrie. Een bekend project van haar is Us & Them waarin ze Westerse vooroordelen over Chinezen onder de loep neemt.

Alison Killing is een Britse architect en stedenbouwkundige in Rotterdam. In 2010 richtte ze een studio op voor ontwerp en onderzoek op het gebied van architectuur genaamd Killing Architects. Killing won in 2021 – als allereerste architect ooit – de prestigieuze Pulitzer Prize voor haar project waarbij gebruik wordt gemaakt van satellietbeelden om interneringskampen in de Chinese regio Xinjiang op te sporen.

Danielle Arets leidt het lectoraat Journalistiek en Verantwoorde Innovatie aan Fontys Hogeschool Journalistiek (FHJ) en de minor Design Research aan Design Academy Eindhoven.

Janice Deul is een Surinaamse Nederlandse journaliste, modeactiviste en modeschrijfster. Ze zet zich in voor meer diversiteit in mode, media en de creatieve & culturele sector. Dit doet ze door middel van lezingen, lezingen, evenementen en haar platform Diversity Rules.

Klasien van de Zandschulp is interactief kunstenaar en creatief directeur bij affect lab. Ze ontwerpt verhalende en participatieve ervaringen, waarbij digitale/fysieke en online/offline interacties worden gecombineerd. Ze neemt daarbij een kritisch standpunt in, zoals het project Good Neighbours  dat dringende vragen oproept over gemeenschapsvorming ten tijde van binnenlandse surveillance.

Richard Vijgen richt zich als kunstenaar en ontwerper op artistieke datavisualisatie. Hij ontwerpt en bouwt interactieve data-ervaringen die de onzichtbare technologische dimensies van het dagelijks leven onthullen. Zijn app White Spots maakt onze onzichtbare technologische wereld zichtbaar door op een digitale kaart de locaties zonder internetbereik af te beelden. In Het Nieuwe Instituut in Rotterdam staat momenteel zijn installatie Through Artificial Eyes over het tien jarige bestaan van het VPRO-programma Tegenlicht.

Taconis Stolk is een conceptualist en ‘metamodernist’ en de initiatiefnemer van WLFR, studio voor esthetiek van concepten en contextuele technologie.

Tamara Witschge is hoogleraar Creative Media for Social Change aan de Hogeschool van Amsterdam. Tot 2021 bekleedde ze een leerstoel Media en Culturele Industrie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Yuri Veerman is zelfstandig kunstenaar en ontwerper en woont en werkt in Amsterdam. Via video’s, websites, campagnes, vlaggen of optredens vertelt Veerman ogenschijnlijk eenvoudige verhalen over een steeds complexere wereld.

Selby Gildemacher is medeoprichter van Hackers & Designers, een non-profit initiatief dat activiteiten organiseert op het snijvlak van technologie, design en kunst. Door gedeelde leermomenten te creëren stimuleert H&D samenwerking tussen disciplines.

OVER DESIGNALISM

Interdisciplinair platform Designalism is pionier wat betreft de combinatie van design en journalistiek. ACED biedt programma’s voor kennisontwikkeling, experimentele producties en publieke evenementen. Stichting ACED is opgericht in 2018, heeft de culturele ANBI-status.

Eén reactie op: Innovatief journalistiek platform Designalism zoekt creatief talent voor de ‘newsroom of the future’

  1. Met aandacht gelezen, zeer professioneel Chapeau !
    Tipje;
    Lees de tekst nog even goed door er staan hier en daar wat type foutjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *