Nieuws

Innovatief journalistiek platform Designalism zoekt creatief talent voor de ‘newsroom of the future’

Het innovatieve journalistiek platform Designalism organiseert een intensieve workshop waarin ervaren journalisten van drie gevestigde nieuwsorganisaties samenwerken met jonge talentvolle ontwerpers, kunstenaars en andere creatieven om vernieuwende mediaproducties te maken voor een gevarieerd lees- en kijkpubliek. In de producties van deze ‘newsroom of the future’ worden design, kunst, journalistiek en technologie ingezet om een onderscheidende nieuwsverslag te realiseren.

Lees een introductie over Designalism: Online-platform Designalism presenteert overlap tussen design en journalistiek

Het programma bestaat uit acht bijeenkomsten; elke vrijdag voor acht weken lang werken alle deelnemers intensief samen op de locatie van Beeld en Geluid in Den Haag. In kleine deelredacties werken de tien jonge nieuwsmakers samen met ongeveer tien journalistieke professionals aan nieuwe vormen van nieuwsverslagen. De geselecteerde talenten krijgen ieder 1500 euro onkostenvergoeding; ook lunch en koffie zijn in begrepen.

DE OPEN CALL

Met een open call worden de tien jonge talenten geworven. De geselecteerde talenten worden begeleid door Geesje van Haren (VersPers) en Noortje van Eekelen (ACED). De ochtenden verzorgen gerenommeerde deskundigen lezingen, workshops en advies. De middagen werken de talenten en ervaren journalisten aan innovatieve nieuwsproducties. Talenten kunnen zich hier aanmelden: Designalism Newsroom

DE NIEUWSORGANISATIES

De nieuwsorganisaties die elk twee of drie journalisten afvaardigen zijn het tv-programma Pointer, de Volkskrant en de NOS. Ook de drie actuele vraagstukken waarmee alle deelnemers samen aan de slag gaan worden door deze drie nieuwsinstituten aangedragen. Deelnemers ontwikkelen nieuwe vertelvormen met als doel de actualiteit beter te begrijpen en nieuw publiek te betrekken.

DE EXPERTS  

Alice Wong heeft zich na haar Information Design of Design Academy Eindhoven gericht op het vertalen van complexe informatie naar toegankelijke storytelling. Zij begeeft zich hierbij op het snijvlak van journalistiek, documentairefilm, videoinstallaties en interactieve websites. Terugkerende thema’s in haar werk zijn de impact van sociale en andere digitale media en de entertainmentindustrie. Een bekend project van haar is Us & Them waarin ze Westerse vooroordelen over Chinezen onder de loep neemt.

Alison Killing is een Britse architect en stedenbouwkundige in Rotterdam. In 2010 richtte ze een studio op voor ontwerp en onderzoek op het gebied van architectuur genaamd Killing Architects. Killing won in 2021 – als allereerste architect ooit – de prestigieuze Pulitzer Prize voor haar project waarbij gebruik wordt gemaakt van satellietbeelden om interneringskampen in de Chinese regio Xinjiang op te sporen.

Danielle Arets leidt het lectoraat Journalistiek en Verantwoorde Innovatie aan Fontys Hogeschool Journalistiek (FHJ) en de minor Design Research aan Design Academy Eindhoven.

Janice Deul is een Surinaamse Nederlandse journaliste, modeactiviste en modeschrijfster. Ze zet zich in voor meer diversiteit in mode, media en de creatieve & culturele sector. Dit doet ze door middel van lezingen, lezingen, evenementen en haar platform Diversity Rules.

Klasien van de Zandschulp is interactief kunstenaar en creatief directeur bij affect lab. Ze ontwerpt verhalende en participatieve ervaringen, waarbij digitale/fysieke en online/offline interacties worden gecombineerd. Ze neemt daarbij een kritisch standpunt in, zoals het project Good Neighbours  dat dringende vragen oproept over gemeenschapsvorming ten tijde van binnenlandse surveillance.

Richard Vijgen richt zich als kunstenaar en ontwerper op artistieke datavisualisatie. Hij ontwerpt en bouwt interactieve data-ervaringen die de onzichtbare technologische dimensies van het dagelijks leven onthullen. Zijn app White Spots maakt onze onzichtbare technologische wereld zichtbaar door op een digitale kaart de locaties zonder internetbereik af te beelden. In Het Nieuwe Instituut in Rotterdam staat momenteel zijn installatie Through Artificial Eyes over het tien jarige bestaan van het VPRO-programma Tegenlicht.

Taconis Stolk is een conceptualist en ‘metamodernist’ en de initiatiefnemer van WLFR, studio voor esthetiek van concepten en contextuele technologie.

Tamara Witschge is hoogleraar Creative Media for Social Change aan de Hogeschool van Amsterdam. Tot 2021 bekleedde ze een leerstoel Media en Culturele Industrie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Yuri Veerman is zelfstandig kunstenaar en ontwerper en woont en werkt in Amsterdam. Via video’s, websites, campagnes, vlaggen of optredens vertelt Veerman ogenschijnlijk eenvoudige verhalen over een steeds complexere wereld.

Selby Gildemacher is medeoprichter van Hackers & Designers, een non-profit initiatief dat activiteiten organiseert op het snijvlak van technologie, design en kunst. Door gedeelde leermomenten te creëren stimuleert H&D samenwerking tussen disciplines.

OVER DESIGNALISM

Interdisciplinair platform Designalism is pionier wat betreft de combinatie van design en journalistiek. ACED biedt programma’s voor kennisontwikkeling, experimentele producties en publieke evenementen. Stichting ACED is opgericht in 2018, heeft de culturele ANBI-status.

1 reactie op: Innovatief journalistiek platform Designalism zoekt creatief talent voor de ‘newsroom of the future’

  1. Ger says:

    Met aandacht gelezen, zeer professioneel Chapeau !
    Tipje;
    Lees de tekst nog even goed door er staan hier en daar wat type foutjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *