INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

NFT FILES #2 “Dit is hét kantelpunt in digitaal design”, zegt Andrés Reisinger, maker van de eerste NFT-meubelcollectie

Andrés Reisigner is een nieuw soort ontwerper die met één been in de digitale wereld staat en met het andere been in een analoge realiteit. Hij was de eerste die zijn virtuele meubelcollectie The Shipping voor 400 duizend euro verkocht als NFT. “Mijn digitale ontwerpen zijn in zekere zin prototypes uit nieuwe digitale werelden als metaverse.”

De Argentijnse ontwerper Andrés Reisinger maakte de afgelopen jaren furore op Instagram met gelikte computer renderings. Een van die digitale creaties was de Hortensia Chair, een stoel die leek gemaakt van 10 duizenden bloemblaadjes. Door het boeket roze knoppen was de vorm van een ouderwetse, ietwat statige fauteuil duidelijk te zien. Het online succesmeubel – het vergaarde 10 duizenden likes – werd opgemerkt door de immer alerte Marcel Wanders, die er een meteen een aanwinst inzag voor zijn designlabel Moooi. Of Reisigner niet een fysiek exemplaar van de stoel kon maken? Dat kon.

Inmiddels is de stoel Hortensia Chair te koop bij Moooi. De verkoopprijs is op aanvraag maar ligt ergens rond de vijfduizend euro. Een smak geld maar daarvoor krijg je dan ook een unieke stoel bestaande uit 30 duizend handgestikte zijden bloemblaadjes. Tot zover nog steeds niets opzienbarends. Veel designlabels breiden hun collectie immers op basis van renderings en digitale ontwerptekeningen die al dan niet viral zijn gegaan.

Online NFT-veiling

Totdat Reisiginger, die een digitale ontwerpstudio heeft in Barcelona, in april vorig jaar een complete collectie van deze digitale meubelontwerpen veilt als een NFT, waaronder de tekening van de Hortensia Chair.  Deze digitale collectie The Shipping van tien meubels gaat in slechts tien minuten weg voor 400 duizend euro op een oline-veiling op het NFT-platform Niftygateway.com. De Hortensia Chair wordt verkocht voor ongeveer 25 duizend euro. Waarmee de bizarre situatie is ontstaan dat de virtuele versie van zijn Hortensia Chair – die feitelijk alleen online bestaat – dúúrder is dan het exemplaar van zijde, hout en metaal dat wordt geproduceerd door Moooi. “Ik denk dat dit hét kantelpunt markeert in de waardering voor digitaal design”, zegt Andrés  Reisinger.

The Shipping

Andrés Reisigner (1990) is een nieuw soort ontwerper die met één been in de digitale wereld staat en met het andere been in een de analoge realiteit. “Ik maak ontwerpen die zowel een online als offline bestaansrecht hebben”, zegt Reisigner in een zoom-gesprek vanuit zijn studio in Barcelona. “Sommige ontwerpen blijven digitaal, andere worden uiteindelijk ook een fysiek object.” De digitale ontwerpen verkoopt Reisigner als NFT; de kopers hebben de optie om de meubels vervolgens door hemzelf te laten maken. Alleen de Hortensia Chair wordt gemaakt door Moooi. “Maar het vertrekpunt is altijd een digitaal ontwerp. Daarom zijn mijn ontwerpen uitsluitend te koop als NFT. Behalve dan de Hortensia Chair dus.”

Mijn digitale ontwerpen zijn in zekere zin prototypes, net zoals de proefmodellen van Gerrit Rietveld uit de jaren twintig. En die worden nu voor geld verkocht.”

Voor Reisigner zijn zijn digitale ontwerpen net zo echt als de uiteindelijke fysieke object die er soms van worden gemaakt. “Mijn digitale creaties hebben zelfs meerdere functies. Op Instagram zijn het showpieces en worden de beelden vooral gewaardeerd op hun esthetische kwaliteit. Voor sommige ontwerpers zal het inspiratie zijn, of juist het tegenovergestelde. Ik ontwerp uitgesproken objecten dus niet iedereen zal zich er door aangesproken voelen.”

Mark Zuckerberg

Daarnaast kunnen zijn creaties ook een online een meer praktische toepassing hebben. “Ze kunnen door gebruikers in hun persoonlijke omgeving in bijvoorbeeld metaverse worden geplaatst. Dat is nu nog niet echt daadwerkelijk het geval. Daarvoor is de ontwikkeling van metaverse te pril. Er moeten nog compleet nieuwe werelden voor worden ontworpen. Ik bouw mee aan deze wereld. Mijn digitale ontwerpen zijn in zekere zin prototypes, net zoals de proefmodellen van Gerrit Rietveld uit de jaren twintig. En die worden nu voor geld verkocht.”

Maar het gebruik en daarmee de acceptatie van metaverse is slechts een kwestie van tijd, aldus Reisigner. “The Shipping werd gelanceerd nog voordat Mark Zuckerberg zijn metaverse lanceerde. Maar toen begreep opeens iedereen wat ik aan het doen was. En toen opeens kreeg het opeens ook een nieuwe financiële waarde. Het kan dus snel gaan.” Wat ook weer allerlei nieuwe vragen oproept. “Willen wij in onze leefomgeving in de metaverse straks dezelfde meubels hebben als in onze echte woonhuizen? Of willen wij juist compleet andere meubels? Of misschien iets dartussen in? Dat onderzoek ik met mijn creaties.”

“Ik ontwerp uitgesproken objecten dus niet iedereen zal zich er door aangesproken voelen.”

Onderwater interieurs

Resigner ziet zichzelf als een voorloper. “The Shipping was een van de eerste collecties van digitale meubels die als NFT werd verkocht – of misschien wel de allereerst, dat weet ik niet en dat is ook niet heel belangrijk. Mijn creaties roepen vragen op over hoe digitale meubels eruit kunnen zien. Het is relatief nieuw dat meubels ook online een bestaansrecht hebben. De Hortensia Chair is bijvoorbeeld gemaakt van bloemen die behoorlijk realistisch ogen. Terwijl ik natuurlijk ook fantasiebloemen had kunnen gebruiken, die er nauwelijks nog als een bloem uitzien. Maar blijkbaar is het die spanning tussen de virtuele wereld en de werkelijkheid waar mensen aan blijven haken bij mijn creaties.”

Aanvankelijk studeerde hij grafisch ontwerp aan de universiteit van Buenos Aires. “Dat heb ik niet afgemaakt. Ik was niet geïnteresseerd in het maken websites of bedrijfslogo’s. Het enige wat ik leuk vond warende  colleges die ik kreeg van architecten en interieurontwerpers. Van hen leerde ik ruimtelijk te denken. Zo vormde zich mijn huidige interesse in het creëren van digitaal design en architectuur.” 

“Ik word aangetrokken door de creatieve vrijheid die de digitale wereld biedt. Daar hoef ik mij niets aan te trekken van zaken als zwaartekracht, zitcomfort of maakbaarheid.”

Het is nooit zijn intentie geweest om fysieke meubels te ontwerpen die door vooraanstaande designlabels op industriële schaal worden vervaardigd. “Ik word aangetrokken door de creatieve vrijheid die de digitale wereld biedt. Daar hoef ik mij niets aan te trekken van zaken als zwaartekracht, zitcomfort of maakbaarheid. Als ik een stoel wil maken van bloeiende bloemen, dan kan dat. En als ik die stoel in een onderwaterinterieur wil plaatsen, dan kan dat ook.”

Digital natives

Gaandeweg raakte de digitale ontwerper toch gefascineerd door de materiële wereld. Hoe zou het zijn als zijn meubels in echte interieurs zouden staan? Hoe zouden ze dan gemaakt moeten worden, en waarvan? Waarin zouden ze hoe dan ook verschillen van hun digitale broertjes en zusjes? Hoe zouden deze meubels gebruikt worden? “Die spanning tussen on- en offline intrigeerde mij.” Dat klinkt als de typische fascinatie  van een digital native, een jonge twintiger die met smartphones, tablets en games is opgegroeid. “Nog voordat ik kon lopen zat ik al op een laptop. Mijn levens speelt zich vanzelfsprekend voor een groot deel online af. Waarom zou ik mij daar dan niet omringen met mooie spullen?”

“Nog voordat ik kon lopen zat ik al op een laptop. Mijn levens speelt zich vanzelfsprekend voor een groot deel online af. Waarom zou ik mij daar dan niet omringen met mooie spullen?”

Terwijl sommige NFT-kopers het puur voor de voldoening doen om een stukje virale kunst te bezitten, hebben de klanten van Reisinger ook een fysieke aankoop gedaan – of althans: de optie daarop. “Bij sommige werken staat in het NTF-contract dat de maker het recht heeft om een fysiek exemplaar van het meubel door mij te laten maken. Die spanning tussen het fysieke object en de digitale wereld is wat mij intrigeert.”

Ook de oplage van de NFT’s verschilt. “Ik werk het liefste met unieke stukken; die zijn uiteraard heel kostbaar omdat er heel veel tijd zit in het maken van één perfect beeld. Bij andere meubels is de oplage tien stuks, oplopend tot maximaal 168 stuks. Waarom precies dat aantal? Pfff, dat is een best suf en technisch verhaal over de samenstelling van mijn blockchain. Daar is dan weer niks spannends aan.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *