Nieuws

PREVIEW 2022 DEEL #3 – Van Versace tot Mondriaan: alle historische tentoonstellingen op een rij

Aan het begin van dit nieuwe jaar zet Design Digger alle grote tentoonstellingen, beurzen en openingen, designweeks en andere manifestaties op een rij. Met vandaag: de historische exposities in de Nederlandse musea. Van de art nouveau van Alphonse Mucha tot de strenge geometrie van Mondriaan of het zwart van Balenciaga.

Alphonse Mucha

Kunstmuseum, 5 februari t/m 3 juli 2022

Je kon er aan het eind van de negentiende eeuw niet omheen: weelderige illustraties van sierlijke vrouwen, omringd door gestileerde bloemen en zwierige lijnen. Zeven jaar nadat de Tsjechische kunstenaar Alphonse Mucha (1860-1939) in Parijs arriveert, wordt hij van de ene op de andere dag wereldberoemd met zijn affiche Gismonda (1894), ontworpen voor superster Sarah Bernhardt. Vele opdrachten voor uiteenlopende opdrachtgevers volgen: affiches voor bier, parfum of spoorwegen, kalenders, illustraties, in steeds weer die herkenbare stijl van florale motieven, ritmische patronen en feeërieke vrouwen. Deze onderscheidende stijl van Mucha is synoniem gaan staan voor art nouveau: de moderne stroming die het straatbeeld van de Franse hoofdstad domineert. De affiches en illustraties van de Tsjechische kunstenaar zijn zelfs zó populair dat ze van straat worden gestolen. In samenwerking met de Mucha Foundation, toont Kunstmuseum Den Haag dit voorjaar een ruime selectie van het werk dat Alphonse Mucha zo beroemd maakte. Samen met de delen uit de eigen collectie, waaronder kleurrijk glas en spectaculaire kostuums uit de late negentiende eeuw, geeft het museum een uniek beeld van het Parijs van Mucha – de plek waar het allemaal begon.

 Piet Mondriaan (1872-1944). Kunstmuseum Den Haag
Mondriaan en andere leden van De Stijl

150 jaar Mondriaan

Kunstmuseum. 2 april t/m 25 september 2022

In 2022 is het 150 jaar geleden dat een van de grootste kunstenaars van de 20e eeuw geboren werd: Piet Mondriaan (1872-1944). Kunstmuseum Den Haag, dat met ruim 300 werken de grootste collectie Mondriaans ter wereld heeft, laat dit natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan. In 2017 toonde het museum voor het eerst alle Mondriaans in zijn collectie in een grote overzichtstentoonstelling. Speciaal voor dit jubileum maken directeur Benno Tempel en conservator Caro Verbeek een tentoonstelling waarin zij laten zien hoe Mondriaan zich bewoog tussen zijn vrienden en hoe hij vele kunstenaars na hem heeft bewogen.

 Piet Mondriaan (1872-1944). Kunstmuseum Den Haag
Avond; De rode boom – Piet Mondriaan (1908-1910)

De makers stellen daarbij de vraag wat het betekent voor een museum om zo’n belangrijke en inspirerende collectie te beheren. Niet toevallig toont en koopt het museum regelmatig werk van uiteenlopende kunstenaars die een verbinding met hem voelen, zoals Bridget Riley, Fred Sandback, Rob van Koningsbruggen, Bob Bonies, Isa Genzken en Remy Jungerman. Zo wordt in deze tentoonstelling tegelijkertijd stilgestaan bij verschillende vertakkingen in het enorme netwerk rond Mondriaan en het verhaal verteld van een collectie die zich rond dit genie heeft gevormd. 

Balenciaga
Cristóbal Balenciaga (1895 – 1972)

Balenciaga. Meesterlijk zwart

Kunstmuseum. 24 september 2022 t/m 5 maart 2023

Cristóbal Balenciaga (1895 – 1972): hij werd beschouwd als le maître onder de couturiers. “Als haute couture een orkest is, dan is Balenciaga de dirigent en de rest van ons slechts de musici die de aanwijzingen van de meester volgen”, zei Christian Dior eens. De Spaanse modeontwerper stond bekend als een strenge modeontwerper die zijn werk als zijn religie beschouwde. Zijn sculpturale en complexe vormen kwamen het beste uit in een van zijn favoriete kleuren: zwart. In het najaar van 2022 brengt Kunstmuseum Den Haag met de modetentoonstelling Balenciaga – Meesterlijk zwart een eerbetoon aan zijn oeuvre in deze kleur. Het is voor het eerst dat zo’n grote selectie werken van Balenciaga in Nederland te zien is. Of het nu opaak, transparant, mat of glanzend is, de couturier speelde met zwart een betoverend spel. De speling van licht op Balenciaga’s zwart zorgt voor een briljante stofuitdrukking, waardoor de lijn van zijn sculpturale ontwerpen nog meer wordt benadrukt. Zwart in kant, borduurwerk, fluweel, gedrapeerde zijde, franjes of schitterende pailletten. Met meer dan 100 topstukken uit de depots van Palais Galliera en Maison Balenciaga en elk couturestuk is magnifiek uitgevoerd.

Balenciaga
Cristóbal Balenciaga (1895 – 1972)

Versace Retrospective

Groninger Museum. 2 december 2022 tot en met 7 mei 2023

Met Versace Retrospective komt een van de meest invloedrijke couturiers ooit tot leven in het Groninger Museum. In een kleurrijke, gewaagde en emotionele tentoonstelling neemt de excentrieke Italiaanse modeontwerper je mee in de wereld van extravagante kleding en uitbundige catwalkshows waarin mode, pop en design op spectaculaire wijze samenkomen. Versace werd 25 jaar geleden vermoord, maar zijn vooruitstrevende filosofie is nog steeds herkenbaar in het modebeeld van nu.

Versace Groninger Museum
 Versace Retrospective 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *