INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

DESIGN DIGGER LIVE #10 – Talentspecial: Design in tijden van crisis

Op maandag 15 november (20-21.30u) is de tien editie van DESIGN DIGGER LIVE in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Aanleiding voor deze avond is een serie van drie longreads over talent die dit najaar verscheen op Design Digger. Onder de noemer Design in tijden van Crisis wordt ingezoomd op een hele generatie ontwerpers die is gevormd door een permanente staat van crisis.

Aanmelden voor deze GRATIS avond kan hier: Design Digger Live #10 : Talent Special: Design in tijden van crisis – Pakhuis de Zwijger

De financiële crisis is overgegaan in een groeiende sociale ongelijkheid en een wooncrisis. De klimaatcrisis is alleen maar nijpender geworden. En dan is er nu ook nog een gezondheidscrisis bij, waarvan we nog steeds niet weten hoe deze zich gaat ontwikkelen. Kortom, hoe wapent het aanstormende designtalent zich tegen deze maatschappelijke uitdagingen? Welke nieuwe technieken en inzichten ontwikkelen zij? En vooral: welke oplossingen dragen zij aan?

Uitgangspunt voor deze avond is een drietal longreads die op Design Digger verschenen over de afgelopen zeven jaar talentontwikkeling door het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie. Het programmma volgt de thematische invalshoek van deze essays. Wat zijn de vakinhoudelijke vernieuwingen en wat zijn de nieuwe instrumenten waarvan ontwerpers gebruik maken? Hoe verhouden ontwerpers zich tot maatschappelijke vraagstukken technologie, klimaat, mobiliteit enzovoort. En tot slot: welke rol kan de ontwerpers spelen in sociale ontwikkelingen als inclusiviteit, eenzaamheid of ongelijkheid?

Audrey Large

Ik en mijn praktijk

Jonge ontwerpers onderzoeken de grenzen van hun vakgebied en zoeken daarbij naar nieuwe instrumenten. Waarom zou een architect altijd een gebouw moeten ontwerpen? En waarom kan design geen performance zijn?

Audrey Large werd onderscheiden als Best Talent bij de Dutch Design Award tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven vorige maand. Large is afgestudeerd aan de masteropleiding social design van de Design Academy Eindhoven (2017). Haar praktijk bevindt zich op het snijvlak van nieuwe technologie van beeldmanipulatie en 3D-printen en ambachtelijk vakmanschap. De materiële en de digitale manifestatie van haar werk zijn niet of nauwelijks van elkaar te onderscheiden, wat verwarring en verwondering oproept. Net echt, maar dan andersom: Audrey Large vergroot het artificiële zover uit dat je gaat twijfelen aan wat echt en wat nep is. 

Roos Meerman

Roos Meerman studeerde in 2014 af aan ArtEZ in Arnhem met een innovatieve toepassing van 3D-geprinte volumes die konden uitzetten. Met een wetenschappelijk team van medici onderzoekt zij of deze technologie onder meer kan worden toegepast bij stents in het menselijk lichaam.  Eerder ontwikkelde zij een interactief muziekkussen en -wandpaneel voor mensen met dementie. Daarnaast werkt ze met Tom Kortbeek samen onder de naam Fillip Studios aan zowel onderzoekende als toegepaste projecten op het snijvlak van design, technologie en wetenschap. Roos Meerman won in 2016 de Bio Art & Design Award en werd in 2019 door de Volkskrant verkozen tot Designtalent van het Jaar.

Lees de longread LONGREAD TALENT #1 – Ik en mijn praktijk: Hoe onderzoekende ontwerptalenten zich opnieuw (moeten) uitvinden

Ik en de Wereld

Klimaat, robotisering, fake news  en surveillance capitalism  zorgen voor geopolitieke onrust. Ontwerptalent probeert grip op deze wereld te krijgen met onderzoekende of juist heel praktische maar altijd inventieve ontwerpen.

Martina Huynh studeerde in 2018 af aan de Design Academy Eindhoven met het Basic Income Café, een installatie waarop ze toegankelijke en originele manier de werking van het basisinkomen verbeelde. Inmiddels vormt ze met Jonas Althaus de ontwerpstudio Cream on Chrome dat zich buigt over maatschappelijke vraagstukken als vragen als: Wat is de impact van slimme technologieën, telefoons of (on)zichtbare stadsinfrastructuren op ons dagelijks leven? En: wat is de vernadere relatie die wij hebben met nieuwsmedia?

Irene Stracuzzi is grafisch vormgever en tentoonstellingsontwerper en richt zich op het vertalen van complexe data en geopolitieke ontwikkelingen naar toegankelijke ontwerpen. Daarbij zet zij design in als een cruciaal hulpmiddel om kennis toegankelijk en deelbaar te maken. Stracuzzi studeerde af aan de Design  Academy Eindhoven met een onderzoek naar de betwiste grenzen in de Noordelijke IJszee. Dit onderzoekende ontwerp kan als een metafoor voor hoezeer onze wereld – ook letterlijk – bepaald door juridische kaders, gegevensverzameling, grenspolitiek, natuurlijke hulpbronnen en klimaatverandering.

Irene Stracuzzi

Lees de longread: LONGREAD TALENT #2 – Ik en de wereld: Post-crisis ontwerpgeneratie zoekt (en vindt) zijn plek in kwetsbare toekomst

Ik en de Ander

Bij de jongste ontwerplichting staat niet langer persoonlijk succes voorop. Vanuit hun eigen positie werken ze samen met en voor verschillende gemeenschappen. Want ontwerp gaat al lang niet meer over spullen maar over mensen.

Renée Mes heeft een cross-disciplinaire aanpak waarbij ze film en grafisch ontwerp combineert. Zij werkt daarbij vaak samen met queer people of colour en mensen met een biculturele achtergrond.  waarover zij zich buigt is de hetero-normatieve . Met het project A Queer Anthology – visual stories from a chosen family stelt ze hetero-normatieve kerngezin met vader, moeder, zoon en dochter ter discussie door in te zoomen op alternatieve families die zijn samengesteld uit mensen die geen bloedrelatie met elkaar hebben maar een levensstijl delen.  

Yellowtrace – Renee Mess

Gabriel Fontana is social designer en onderzoekt hoe in de alledaagse omgangsvormen conservatieve waarden worden bevestigd en machtsstructuren worden versterkt. Hij is de initiator van Multiform, een hulpmiddel dat ideeën over identiteit, gemeenschap en inclusie uitdaagt en onderzoekt door spellen voor sportklassen op scholen voor te stellen die een openheid en empathie genereren die later hun weg vinden in de bredere samenleving.

Multiform – Gabriel Fontana

Lees de longread: LONGREAD TALENT #3- Ik en de ander: Empathisch ontwerptalent focust op mensen, niet op zichzelf (of dingen)

Nu eenmalige co-host

De co-host van deze avond is Janice Deul, Neerlandicus en co-writer van Little Black Hair Book, een ode aan kroes en krulhaar. Met haar platform Diversity Rules maakt zij zich sterk voor meer diversiteit in mode en magazines.  Zij adviseerde de Amsterdamse Kunstraad en de Raad voor Cultuur en werkt aan een handboek over mode en inclusie. Ook was Janice co-curator van de tentoonstelling Voices of fashion‘ over zwarte couture, modellen en stijl, die vanaf februari 2021 te zien zal zijn in Centraal Museum Utrecht.

Lees ook de longread: LONGREAD TALENT #4 – Ik en de toekomst: Focus, veerkracht en inventiviteit in crisistijd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *