Nieuws

Dit zijn de tien genomineerden voor Hema Design Contest – het publiek beslist een winnaar

‘Feest’ is het thema van de 31ste editie van de Hema Design Contest. Lang hebben ze waarschijnlijk niet over dit thema hoeven nadenken bij de gewoonste zaak van Nederland. Na een jaar van anderhalve meter bijeenkomsten, lockdowns, quarantaines en zelfs een avondklok is het immers wel weer eens tijd voor een feestje. Belangrijk daarbij is dat iedereen welkom is en zich in dat product kan herkennen, ongeacht leeftijd, gender afkomst of welke achtergrond dan ook.

Zo zijn er onder de tien genomineerden subtiele verwijzingen naar de veranderende feestcodes door de corona-pandemie. Zo is het park volledig ingeburgerd als een gewilde buitenlocatie voor feestelijke bijeenkomsten. Bijvoorbeeld een ‘opgooi kleedje’ waarmee een picknickkleedje in één vloeiende handbeweging strak wordt gelegd, of een zitkleed dat kan worden opgedeeld in één groot kleed of diverse kleinere kleden, al dan niet op anderhalve meter afstand.

Springplank voor talent

‘Ontwerp een oplossing die de toekomst van samen vieren beter, leuker en makkelijker maakt’ – dat was de precieze opdracht aan de jong designtalent. Want met de Design Contest mikt de Hema op studenten en pas afgestudeerde ontwerptalent. Bij de ontwikkeling van de ontwerptekeningen tot een volwaardig consumentenproduct zal de winnaar straks worden begeleid door het Hema designteam. Waarna het uiteindelijk in de zevenhonderd Hema-winkels komt te liggen. Waarmee deelname aan de Design Contest een uitgelezen kans is om jezelf in de kijker te spelen als ontwerptalent.

Winnaar Publieksprijs, een mini-tuintje dat precies in een uitgewipte stoeptegel past

Duurzaamheid staat hoog op de agenda bij ontwerptalent, zoals ‘herpakpapier’. Dat zijn feestelijke doeken waarin je een cadeau kunt verpakken en die je (bijna) eindeloos kunt hergebruiken. Leverbaar in de maten small, medium en large en voorzien van prints voor een kinderfeestje, Sinterklaas of gewoon vrolijk kleurtjes. Ook handig en duurzaam: een slinger van koekjes die je zelf kunt versieren en bakken.Onveranderd feestelijk blijft het kinderpartijtje, waardoor veel ontwerpers zich hebben laten inspireren. Al zou daar ook zomaar een verlangen naar onbevangen tijden van onschuldige lol in kunnen zien.

Winnaar Vakjury van vorig jaar, een houten speelset waarmee kinderen in de woonkamer een hut kunnen bouwen

De tien nominaties:

Uit de inzendingen is een shortlist van tien nominaties gekozen door een vakjury, die dit jaar bestaat uit productontwerper Lex Pott, hoofd design van de Hema Milou Pikaart, chief products officer Wilma Veldman en designjournalist Jeroen Junte. Daarnaast is in samenwerking met de Volkskrant ook een Publieksprijs. Meestemmen kan via HIER. De winnaars wie worden gekozen door de jury en de Volkskrant-lezers worden op 30 september bekend gemaakt.

Feestpuntjes, Linda Heijmans – Kleurrijke bordjes in de vorm van punt voor feestelijke hapjes als vlaai en pizza maar ook snoep of popcorn. Door de opstaande rand kan dit allemaal geserveerd worden op de ‘feestpuntjes’. De jury: “Speciale feestbordjes verhogen de feestvreugde., Bovendien hebben ze een herkenbaar uiterlijk door de dunne vorm, waardoor ze ogen als gevouwen karton. Ook handig: ze zijn stapelbaar en dus makkelijk op te bergen.”

HeyMe, Yvonne Bruin – Een digitaal systeem waarmee iedereen op een feestje zich via een qr-code kan inloggen op een cloud en daar foto’s kan opslaan. Deze qr-code staat op een persoonlijk amulet. Iedereen kan zelf foto’s selecteren om in deze cloud te delen. Zo ontstaat uiteindelijk een gezamenlijke fotocollectie. De jury: “Eindelijk niet weer een nieuw product maar een handige service ontworpen waarmee een bestaand Hema-product – het printen van foto’s en fotoboekjes – makkelijker en leuker wordt.”

Tompouce Bord, Floris Meijer – De tompouce is een van de meest verkochte gebakjes. Het gelaagde taartje laat zich lastig eten, en al helemaal door mensen met een fysieke beperking. Het Tompouce bord heeft een patroon van opstaande bolletjes die de tompouce op zijn plek houdt. De jury: “Het Hema icoon de Tompouce! krijgt een eigen, inclusief bord heeft. Al zijn er vast ook toepassingen voor andere gerechtjes die lastig zijn te eten.”

Voor-ieder-een, Stefanie Essaadi / Floris Wamelink / Furkan Cakir / Denisa Volakova  – Een picknickkleed dat bestaat uit losse zeshoekige delen die met klittenband aan elkaar kunnen worden vast gemaakt. Op deze manier kun je talloze vormen maken en is het kleed geschikt voor elke situatie. De speelse kleuren en vormen kunnen eindeloos worden uitgebreid. De jury: “Een origineel ontwerp dat uitnodigt tot diverse toepassingen; één groot kleed, meerdere individuele kleedjes of drie langgerekte kleedjes om naast elkaar te liggen. Het speelt ook slim in op de actuele revival van het park als ontmoetingsplek.”

De Zonnetjes, Pippa van Rijckevorsel  – Een led-lampje dat zichzelf oplaadt met een zonnepaneeltje. Het kan met een sterke zuignap worden bevestigd op een glad oppervlak, zoals een raam of wellicht ook een drinkglas. Het is gemaakt van gele kunststof waardoor het warm licht afgeeft. De jury: “Een duurzaam en uitnodigend ontwerp om een bijvoorbeeld een lichtgevende slinger of een letter van te maken. Door de oplaadbare batterij kun je zo overal gebruiken.”

Pop-up Picknick, Lina Diepgrond – Een lichtgewicht kleedje dat altijd strak ligt door hetzelfde principe van een opgooi-tentje: de ronde boogstok van glasfiber in het waterdichte kleed van 1,5 meter doorsnee kan een achtvormige lus worden gevouwen tot een compact formaat van 50 centimeter, met bijbehorend reistasje. De jury: “Alleen al vanwege het werpgebaar waarmee je het kleedje neerlegt, heeft dit ontwerp de potentie van een herkenbare bestseller.”

Herpakpapier, Susanna Osinga – Fraaie wikkeldoeken waarmee iedereen zelf een cadeau kan inpakken. Het dicht maken gebeurt met een feestelijk lint, wat het overhandigen van een cadeau nog specialer maakt. De doeken zijn geschikt voor (bijna) elke vorm en kunnen in de wasmachine. Een set doeken wordt per drie verkocht: small, medium en large. De jury: “Een duurzaam en verzorgde manier om zelf een cadeau te verpakken. Makkelijk in gebruik en door de verzorgde afwerking voegt deze verpakking waarde toe aan het ‘geefmoment’. De set is eventueel uit te breiden met speciale inpakdoeken voor een kinderpartijtje, kerst, Sinterklaas of gewoon een vrolijk dessin.”

Stemvorkje, Fabienne Crans – Een gebaksvorkje met een kelkje aan de bovenkant. Door deze kelkjes tegen elkaar te tikken hoor je een heldere klank, zoals bij een authentieke stemvork. De jury: “Het vorkje heeft een eigenzinnige vorm en blijft daardoor hangen. Ook kan een nieuw ritueel van toosten ontstaan voor kinderen of mensen die niet drinken.”

Koekslinger, Alina Kaiser  – Een feestpakket om koekjes te bakken in vrolijke vormen die als een slinger kunnen worden opgehangen. Het pakket bestaat uit drie losse delen: deegmix, een pen met suikerglazuur om te decoreren en de puntige vormpjes. De jury: “De koekjes kunnen de dag van tevoren als voorpret worden gebakken maar ook als eerste activiteit op een kinderfeestje. De gasten krijgen de koekjes mee naar huis of deze kunnen met ‘koekslingerhappen’ worden gegeten.

Ondertoonzetters, Lisanne Douma  – Een set onderzetters met prikkelende vragen, die interactie tussen gasten uitlokken. Welke superkracht zou jij willen hebben? Of: Wat was jouw leukste vakantiebestemming? Ook minder sociaal onderlegde mensen kunnen zo op een feestje actief bij een gesprek worden betrokken. De jury: “Misschien niet een erg origineel product maar het vervult zeker een behoefte.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *