Nieuws

Inschrijving voor HEMA Design Contest 2021 geopend, waarmee jaarlijkse traditie definitief is hersteld

De inschrijving voor de 31ste HEMA Design Contest is geopend. Hiervoor worden met klem designstudenten en aankomend design talent uitgenodigd om deel te nemen. Inzenden kan op hema.nl/design. Het thema van deze editie is: Samen vieren. De aanleiding hiervoor is het 95 jarige bestaan van het oer-Hollandse warenhuisketen.

De missie van de HEMA is om het dagelijks leven makkelijker en leuker te maken is zo oud als zelf. Ondertussen verandert de wereld om ons heen en streeft HEMA naar meer duurzame en inclusieve producten voor iedereen. De uitdaging voor de Design Contest is dan ook: ontwerp een oplossing die de toekomst van samen vieren verbeterd.

Duurzaamheid en inclusiviteit

“Het samen vieren van verjaardagen, bruiloften en andere bijzondere momenten heeft de afgelopen tijd veel creatieve vormen gekregen, van zoomfeestjes tot drive through varianten”, licht HEMA head of design Milou Pikaart toe. “Je verbonden voelen met elkaar is belangrijker dan ooit, net als dat iedereen zich thuis voelt tijdens een viermoment, van iemand met een vegan dieetwens tot iemand die in een rolstoel zit. Daarnaast zien wij ook een sterke behoefte bij onze klant om flexibeler te leven, daarom zijn wij op zoek naar producten die daaraan bijdragen. Met het oog op duurzaamheid stellen wij de voorwaarde dat het ontwerp lang meegaat, net als een blijvende herinnering aan een goed feest.”

De HEMA Design Contest is – met enkele tussenpozen en vorheen als de HEMA Ontwerpwedstrijd – georganiseerd sinds 1984. Eerdere edities leverden inmiddels iconische producten op, zoals de fluitketel le lapin of de 103% vaas, om ook een afgebroken bloemetje nog een mooie plek te geven en de ketelbinkie waterkoker die nog steeds onderdeel is van het assortiment.

103% vaas

Deelname door TU Delft

De HEMA design contest is onderdeel van het lesprogramma van de Technische Universiteit Delft en de Willem de Kooning Academie Rotterdam. Studenten krijgen de mogelijkheid om een ontwerp te maken, waar ze vervolgens ook studiepunten voor ontvangen. Daarnaast staat de contest ook open voor reeds afgestudeerd aankomend design talent en andere geïnteresseerden met affiniteit voor design.

Naast een juryprijs wordt er dit jaar ook, in samenwerking met de Volkskrant, een publieksprijs uitgereikt. Eind september vindt de finale plaats op het support office van HEMA in Amsterdam. De designers krijgen dan de kans om hun design te presenteren aan de jury. Uiteindelijk ligt het winnende ontwerp in 2022 bij HEMA in de winkels.

Houtje Touwtje van Claudia Bleeker

De winnaars van de Design Contest 2020 zijn Houtje Touwtje van Claudia Bleeker (juryprijs) en De Bloeitegel van Maaike Min (publieksprijs). Samen met een team van HEMA waaronder designers, veiligheidsdeskundigen en categoriemanagers, worden beide ontwerpen doorontwikkeld tot een echt HEMA product. De verwachting is dat beide producten in 2022 in de HEMA collectie te vinden zijn.

De Bloeitegel van Maaike Min

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *