INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Inschrijving voor HEMA Design Contest 2021 geopend, waarmee jaarlijkse traditie definitief is hersteld

De inschrijving voor de 31ste HEMA Design Contest is geopend. Hiervoor worden met klem designstudenten en aankomend design talent uitgenodigd om deel te nemen. Inzenden kan op hema.nl/design. Het thema van deze editie is: Samen vieren. De aanleiding hiervoor is het 95 jarige bestaan van het oer-Hollandse warenhuisketen.

De missie van de HEMA is om het dagelijks leven makkelijker en leuker te maken is zo oud als zelf. Ondertussen verandert de wereld om ons heen en streeft HEMA naar meer duurzame en inclusieve producten voor iedereen. De uitdaging voor de Design Contest is dan ook: ontwerp een oplossing die de toekomst van samen vieren verbeterd.

Duurzaamheid en inclusiviteit

“Het samen vieren van verjaardagen, bruiloften en andere bijzondere momenten heeft de afgelopen tijd veel creatieve vormen gekregen, van zoomfeestjes tot drive through varianten”, licht HEMA head of design Milou Pikaart toe. “Je verbonden voelen met elkaar is belangrijker dan ooit, net als dat iedereen zich thuis voelt tijdens een viermoment, van iemand met een vegan dieetwens tot iemand die in een rolstoel zit. Daarnaast zien wij ook een sterke behoefte bij onze klant om flexibeler te leven, daarom zijn wij op zoek naar producten die daaraan bijdragen. Met het oog op duurzaamheid stellen wij de voorwaarde dat het ontwerp lang meegaat, net als een blijvende herinnering aan een goed feest.”

De HEMA Design Contest is – met enkele tussenpozen en vorheen als de HEMA Ontwerpwedstrijd – georganiseerd sinds 1984. Eerdere edities leverden inmiddels iconische producten op, zoals de fluitketel le lapin of de 103% vaas, om ook een afgebroken bloemetje nog een mooie plek te geven en de ketelbinkie waterkoker die nog steeds onderdeel is van het assortiment.

103% vaas

Deelname door TU Delft

De HEMA design contest is onderdeel van het lesprogramma van de Technische Universiteit Delft en de Willem de Kooning Academie Rotterdam. Studenten krijgen de mogelijkheid om een ontwerp te maken, waar ze vervolgens ook studiepunten voor ontvangen. Daarnaast staat de contest ook open voor reeds afgestudeerd aankomend design talent en andere geïnteresseerden met affiniteit voor design.

Naast een juryprijs wordt er dit jaar ook, in samenwerking met de Volkskrant, een publieksprijs uitgereikt. Eind september vindt de finale plaats op het support office van HEMA in Amsterdam. De designers krijgen dan de kans om hun design te presenteren aan de jury. Uiteindelijk ligt het winnende ontwerp in 2022 bij HEMA in de winkels.

Houtje Touwtje van Claudia Bleeker

De winnaars van de Design Contest 2020 zijn Houtje Touwtje van Claudia Bleeker (juryprijs) en De Bloeitegel van Maaike Min (publieksprijs). Samen met een team van HEMA waaronder designers, veiligheidsdeskundigen en categoriemanagers, worden beide ontwerpen doorontwikkeld tot een echt HEMA product. De verwachting is dat beide producten in 2022 in de HEMA collectie te vinden zijn.

De Bloeitegel van Maaike Min

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *