Kantoorontwerp van Beyond Space met golvende gordijnen weerspiegelt het Amsterdamse IJ

Voor een high-end interieurontwerper gespecialiseerd in stoffen heeft het Amsterdamse architectenbureau Beyond Space een kantoor annex showroom ontworpen. Om de identiteit van de opdrachtgever te weerspiegelen is een sculpturaal interieur geboetseerd van de eigen, weelderige stoffen. De ruimte is van plafond-tot-vloer gevuld met semi-transparante, oceaankleurige gordijnen – een kilometer in totaal! Uit de stof zijn met lasercut verschillende ruimtes uitgehakt voor zowel kantoor- als winkeldoeleinden. Door de plooien blijven zichtlijnen over de hele ruimte behouden, waarbij nooit de verbinding verloren gaat met zijn inspiratie, het water van het Amsterdamse IJ.

Een anti-ruimte aan het water

Het kantoor en bijbehorende showroom komt liggen aan de belangrijkste rivier van Amsterdam, het IJ. De ruimte profiteerde van hoge plafonds en veel licht, maar was eerlijk gezegd nogal saai, vertelt architect Remi Versteeg van Beyond Space. “We wilden intieme en aparte werkruimtes creëren zonder muren op te trekken. Daarnaast wilden wij de sterke punten van de locatie versterken en een verbinding met het water zoeken. De opdracht van de klant om de identiteit en kernactiviteiten van hun bedrijf weer te geven in ons ruimtelijk ontwerp, leidde al snel tot het idee om de ruimtes te vormen uit op gelijke afstanden herhalende gordijnen van een zachte, semi-transparante stof die aan het plafond hangt, maar op verschillende lengtes gesneden om voor een vergaderruimte, een kantoorruimte, een zithoek en een gemeenschappelijke ruimte.”

“De gordijnen voelen intiem en apart aan, maar door de plooien verliest men nooit de hele ruimte en haar buitenomgeving uit het oog.”

Remi Versteeg, archi9tect Beyond Space

Gekozen is voor een stof met neutrale, natuurlijke en waterachtige tint, waardoor het fungeert als een “anti-ruimte gehouwen uit stof”. In combinatie met de natuurlijke rimpeling van de gordijnen, weerspiegelt de kleur ook de kalme golven van het water net buiten. De keuze voor textiel als leidraad in het interieurontwerp heeft ook een akoestisch voordeel. Versteeg: “Ze voelen intiem en apart aan, maar door de plooien verliest men nooit de hele ruimte en haar buitenomgeving uit het oog.”

Intieme bubbel

De gordijnen zijn met een laser gesneden om rafelen te voorkomen, en gewogen om precies de juiste plooien te garanderen. Een verbeelding van de toewijding van de klant aan vakmanschap, aldus Versteeg. “De detaillering is onberispelijk tot aan de dubbele naden die de strengen stof met elkaar verbinden.” Een gordijn lag weliswaar voor de hand maar de uitvoering was uitdagend. Versteeg: “Wat we in gedachten hadden, was dat iemand de intimiteit van een bubbel zou ervaren, maar toch de ervaring van de hele ruimte zou behouden, met door en door zichtlijnen. We speelden met verschillende vormen en overgangen, koepels, bubbels, gangen, hokjes etcetera.”

De grootste uitdaging voor Beyond Space was de afstand tussen de gordijnen precies goed te krijgen, iets wat werd gerealiseerd door ruim vijftig 3D-renders te maken. Alsnog bleek bij het ophangen dat de lengtes van de gordijnen moesten worden aangepast. “Wij realiseerden ons dat het cruciaal was dat de gordijnen de grond niet raken. Dan zou de ruimte benauwend voelen, bijna grotachtig. De ruimte die we hebben gekozen, creëert een ruimte die tegelijkertijd verdeeld en vloeiend is, intiem en toch verbonden, gezellig en toch licht.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *