INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Helft architectenbureau Space Encounters start Beyond Space – een studio in “architectural thinking”

De naam van het nieuwe bureau Beyond Space van architecten Remi Versteeg en Stijn de Weerd is zelfverklarend. “Wij geloven dat er verschillende manieren zijn ruimtelijke vraagstukken op te lossen. Klassieke architectuur is daar slechts een van. Wij willen ons buigen over interieurconcepten, identiteitontwikkeling, productontwerp, pop-ups of tentoonstellingsontwerp”, licht Remi Versteeg toe. “Ons uitgangspunt is architectural thinking, niet het ontwerpen van gebouwen.”

De twee architecten verlaten het Amsterdamse bureau Space Encounters, waarmee ze de afgelopen diverse prijzen wonnen met onder meer Joolz Office, een innovatief kantoorconcept waarbij planten zorgen voor een gezond werkklimaat. Het bureau manifesteerde zich in 2018 op de Milan Design Week met de inrichting van Bar Anne; met lichtkunstenaars Children of The Light werd een spectaculaire installatie van architectonische bogen gerealiseerd. Versteeg: “Dit soort vrije projecten waarbij architectuur wordt ingezet als een brede ontwerpdiscipline ligt ons beter dan de opdrachten voor utilitaire woningbouw waaraan Space Encounters momenteel veel werkt.”

Bar Anne, Milan Design Week

Beyond Space wil de “sweet spot innemen waar kunst, architectuur en productontwerp samenkomen.”, aldus Versteeg. Een goed voorbeeld is de Boring Collection, een serie betaalbare kantoormeubels die zowel een esthetisch als een commercieel succes is. De Boring Collection is ontwikkeld met producent Lensvelt.

Boring Collection, installatie tijdens Milan Design Week

Binnen Space Encounters waren het Versteeg en De Weerd die projecten nastreefden die de grenzen van architectuur naderden of overschreden, soms ver zelfs. “In Amsterdam- Noord begonnen we onze eigen nachtclub Oumuamua. Deze onbekende terreinen hebben geleid tot een herbeoordeling van onze professionele interesses en uiteindelijk ons vertrek.”

Hoewel er sprake was van inhoudelijke meningsverschillen met de twee andere partners, de broers Gijs en Joost Baks, is het afscheid in goede harmonie gegaan. “Wij werken nog steeds in hetzelfde gebouw maar dan aan andere opdrachten.” Ook sluit Versteeg in de toekomst samenwerking tussen beide zelfstandige bureaus niet uit.  

DIVA Museum
FOTO Lorenzo Zandi

Een van de eerste opdrachten in het portfolio van Beyond Space is de expositie The Jeweller’s Art: Revolutionary Jewellery from the 1960s and 1970s die nu te zien is in het DIVA Museum in Antwerpen en aansluitend in het Cincinnati Art Museum in de VS. “Daarnaast werken we momenteel aan het interieur van een overheidsgebouw. De architectuur is van MVSA. Wij doen het interieur.” Ook werkt Beyond Space aan een transformatieproject op de NDSM-werf in Amsterdam.

DIVA Museum

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *