Nieuws

Helft architectenbureau Space Encounters start Beyond Space – een studio in “architectural thinking”

De naam van het nieuwe bureau Beyond Space van architecten Remi Versteeg en Stijn de Weerd is zelfverklarend. “Wij geloven dat er verschillende manieren zijn ruimtelijke vraagstukken op te lossen. Klassieke architectuur is daar slechts een van. Wij willen ons buigen over interieurconcepten, identiteitontwikkeling, productontwerp, pop-ups of tentoonstellingsontwerp”, licht Remi Versteeg toe. “Ons uitgangspunt is architectural thinking, niet het ontwerpen van gebouwen.”

De twee architecten verlaten het Amsterdamse bureau Space Encounters, waarmee ze de afgelopen diverse prijzen wonnen met onder meer Joolz Office, een innovatief kantoorconcept waarbij planten zorgen voor een gezond werkklimaat. Het bureau manifesteerde zich in 2018 op de Milan Design Week met de inrichting van Bar Anne; met lichtkunstenaars Children of The Light werd een spectaculaire installatie van architectonische bogen gerealiseerd. Versteeg: “Dit soort vrije projecten waarbij architectuur wordt ingezet als een brede ontwerpdiscipline ligt ons beter dan de opdrachten voor utilitaire woningbouw waaraan Space Encounters momenteel veel werkt.”

Bar Anne, Milan Design Week

Beyond Space wil de “sweet spot innemen waar kunst, architectuur en productontwerp samenkomen.”, aldus Versteeg. Een goed voorbeeld is de Boring Collection, een serie betaalbare kantoormeubels die zowel een esthetisch als een commercieel succes is. De Boring Collection is ontwikkeld met producent Lensvelt.

Boring Collection, installatie tijdens Milan Design Week

Binnen Space Encounters waren het Versteeg en De Weerd die projecten nastreefden die de grenzen van architectuur naderden of overschreden, soms ver zelfs. “In Amsterdam- Noord begonnen we onze eigen nachtclub Oumuamua. Deze onbekende terreinen hebben geleid tot een herbeoordeling van onze professionele interesses en uiteindelijk ons vertrek.”

Hoewel er sprake was van inhoudelijke meningsverschillen met de twee andere partners, de broers Gijs en Joost Baks, is het afscheid in goede harmonie gegaan. “Wij werken nog steeds in hetzelfde gebouw maar dan aan andere opdrachten.” Ook sluit Versteeg in de toekomst samenwerking tussen beide zelfstandige bureaus niet uit.  

DIVA Museum
FOTO Lorenzo Zandi

Een van de eerste opdrachten in het portfolio van Beyond Space is de expositie The Jeweller’s Art: Revolutionary Jewellery from the 1960s and 1970s die nu te zien is in het DIVA Museum in Antwerpen en aansluitend in het Cincinnati Art Museum in de VS. “Daarnaast werken we momenteel aan het interieur van een overheidsgebouw. De architectuur is van MVSA. Wij doen het interieur.” Ook werkt Beyond Space aan een transformatieproject op de NDSM-werf in Amsterdam.

DIVA Museum

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *