Milan Design Week verplaatst naar  7 t/m 12 juni 2022

Milan Design Week verplaatst naar 7 t/m 12 juni 2022

De Salone del Mobile in Milaan wordt verplaatst naar 7 t/m 12 juni 2022. De gebruikelijke datum van medio april was voor de organisatie nog te risicovol. De belangrijkste designbeurs ter wereld viert dit jaar het zestigjarige jubileum.

PREVIEW 2022 DEEL #1 – Van Strandbeesten tot Formafantasma: alle tentoonstellingen van 2022 op een rij

PREVIEW 2022 DEEL #1 – Van Strandbeesten tot Formafantasma: alle tentoonstellingen van 2022 op een rij

Aan het begin van dit nieuwe jaar zet Design Digger alle grote tentoonstellingen, beurzen en openingen, designweeks en andere manifestaties op een rij. Met vandaag: de actuele exposities in de Nederlandse musea. Van materiaalexperiment in Stedelijk tot Theo Jansen in het Kunstmuseum.

Expo ‘Roaring Twenties’ toont non-binaire feestpakjes en stijlvol minimalisme van toen én nu

Expo ‘Roaring Twenties’ toont non-binaire feestpakjes en stijlvol minimalisme van toen én nu

Aan de hand van kunst, mode en design vergelijkt de sprankelende expositie ‘The Roaring Twenties’ de onstuimige jaren twintig van de vorige en deze eeuw. Van revue-ster Josephine Baker en het badpak voor mannen naar Beyoncé en 3D-printen.

De vijf dominante trends van 2021 – van natuur-inclusief en deepfakes tot theaterrevues en NFT’s

De vijf dominante trends van 2021 – van natuur-inclusief en deepfakes tot theaterrevues en NFT’s

Het ‘Dutch Designers Yearbook’ is een kloek overzicht van 2021. Een preview van dit jaarboek aan de hand de hoogtepunten – van natuur-inclusief design en virtuele expo’s tot deep fakes of theaterrevues.

Dit waren de vijf meest gelezen stukken op DesignDigger in 2021

Dit waren de vijf meest gelezen stukken op DesignDigger in 2021

Wat waren de meest spraakmakende events van 2021? Welke personen haalden het nieuws? Voordat wij ons opmaken voor 2022 wordt nog één keer teruggeblikt op afgelopen jaar.

Zo woont architect Mels Crouwel – modern monument aan Noord-Zuidlijn

Zo woont architect Mels Crouwel – modern monument aan Noord-Zuidlijn

Een monumentaal wevershuis in Amsterdam is door architect Mels Crouwel verbouwd tot een eigentijds woonhuis. In het strakke design zijn de sporen van de rijke geschiedenis zichtbaar gebleven.

Deel 3 (slot) van de nieuwe podcast-serie  Designers write: ‘Over de valkuilen van duurzaam ontwerpen’

Deel 3 (slot) van de nieuwe podcast-serie Designers write: ‘Over de valkuilen van duurzaam ontwerpen’

‘Designers write’ is een nieuwe podcast over de rol van ontwerpers in de klimaatcrisis en alle andere wereldwijde rampen waarmee we worden geconfronteerd. Vandaag het afsluitende deel 3: Dit gaat pijn doen!

IMM Köln wordt een jaar doorgeschoven – eerste designevent van 2022 afgelast

IMM Köln wordt een jaar doorgeschoven – eerste designevent van 2022 afgelast

Daar gaan we weer. Het eerste designevent van 2022 – de meubelbeurs IMM Köln – is afgelast. De organisatie verwacht het event pas in 2023 op het verwachte niveau te kunnen realiseren.

Deel 2 van de nieuwe podcast-serie  Designers write: ‘What design can NOT do’

Deel 2 van de nieuwe podcast-serie Designers write: ‘What design can NOT do’

‘Designers write’ is een nieuwe serie van drie podcasts over de rol van ontwerpers in de klimaatcrisis en alle andere wereldwijde rampen waarmee we worden geconfronteerd. Vandaag deel 2 – Wie wijn ‘wij’?

Dutch Invertuals lanceert online-expo ‘Objects for a New Kind of Society’

Dutch Invertuals lanceert online-expo ‘Objects for a New Kind of Society’

Het Eindhovense platform Dutch Invertuals presenteert werk van elf ontwerpers in en speciaal gecreëerde website. De digitale expositie sluit aan de bij de fysieke manifestatie op de laatste DDW in oktober 2021.

Simone Post ontwerpt kleurrijke muurschildering voor hoofdkantoor Vlisco

Simone Post ontwerpt kleurrijke muurschildering voor hoofdkantoor Vlisco

De Rotterdamse ontwerper Simone Post heeft met de grootste muurschildering van Nederland een spectaculaire make-over van het hoofdkantoor van Vlisco gerealiseerd. De wilde, kleurrijke schildering is geïnspireerd op haar wandkleden ‘Wildflowers’.

Nieuwe podcast ‘Designers write’ verkent rol van ontwerper in maatschappelijke crises van nu

Nieuwe podcast ‘Designers write’ verkent rol van ontwerper in maatschappelijke crises van nu

‘Designers write’ is een nieuwe podcast over de rol van ontwerpers in de klimaatcrisis en alle andere wereldwijde rampen waarmee we worden geconfronteerd. De komende weken presenteert DesignDigger alle drie edities.

Illustratie Biennale viert kracht van illustraties met on- én offline programma

De Illustratie Biënnale viert elke twee jaar de veelzijdigheid van illustratie met een gevarieerd programma over de hedendaagse beeldcultuur met lezingen, workshops, exposities en presentaties van illustratoren en bijbehorende publicaties. Het festival is een ontmoetingsplaats voor illustratoren, vakgenoten, opdrachtgevers, uitgevers en andere liefhebbers van graphic art. Het programma wordt met een keynote lezing geopend door beeldcolumnist en auteur Renske de Greef op zondag 30 mei om 11.30 uur vanuit het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

Hoofdgast – Renske de Greef

Hoofdgast deze editie is illustrator Renske de Greef. Zij schrijft columns, romans, scripts en strips. Ze begint op haar 16e als columnist bij het internetmagazine Spunk, waar ze twee columnbundels publiceert. In 2007 en 2010 verschijnen de romans Was alles maar konijnen en En je ziet nog eens wat. Van 2010 tot 2013 schrijft ze een dagelijkse column voor NRC Next. In 2019 komt haar korte film Tienminutengesprek uit, waarvoor ze de Zilveren Krulstaart voor het beste scenario wint.In 2015 verruilt ze de geschreven column voor de getekende en begint ze onder de naam Renske Stript een wekelijkse stripcolumn in NRC Handelsblad, waarvan de beste afleveringen in 2017 gebundeld worden in het stripboek ‘Waarom ik mensen niet in mootjes hak’. Juni 2020 verscheen haar stripbundel: Gewoon even optimaal genieten.

Renske de Greef

Fysieke exposities

De hoofdexpositie zoomt in op het werk van Jip van den Toorn. Met een selectie uit haar wekelijkse beeldcolumns voor de Volkskrant bl;ikt de cartoonist en satirische illustrator terug op het afgelopen jaar. Deze expositie In de Achteruitkijkspiegel is te zien in het Atrium van Beeld & Geluid op 29 en 30 mei live en via livestream op zondag 30 mei. Werk van Jip van Toorn is bovendien te zien de expositie Off Grid (21 mei t/m 12 juni in Haarlem). Samen met de Haarlemse galerie KRUIS-WEG68 presenteert Off Grid een off-screen, analoge editie van de Illustratie Biënnale 2021. Met onder meer ruimtelijk werk van: Johan Kleinjan, Jip van den Toorn dus, Hedy Tjin en Andrew Tseng. Ook ‘live’ is de expositie Affiche Art voor Film die in reprise gaat in Bollywoodformaat! De affiches die elf illustratoren maakten voor hun favoriete Gouden Kalf-winnende film zijn 29 en 30 mei megagroot te zien in het Atrium van Beeld & Geluid en via de livestream op zondag 30 mei.

Jip van den Toorn.

Online lezingen en presentaties

De Illustratie Biënnale heeft daarnaast een uitgebreid online sprekersprogramma. Tijdens de livestream van zondag 30 spreekt onder meer Farida Sedoc (1980) over haar werk. De modeontwerpers en grafisch vormgever gebruikt verschillende technieken (zeefdruk, grafisch ontwerp, patchwork, mode en textiel) om gelaagde verhalen te maken. Haar werk is sterk verbonden met straatcultuur en hiphop, en biedt ruimte voor zowel stilistische identiteit als ideologie. Politieke kwesties als monetaire ongelijkheid, genderpolitiek en culturele diversiteit, vinden hun weg in verschillende gedrukte vormen, kleurrijke posters en kledingstukken. Haar werk combineert hedendaagse cultuur met traditionele textiel-technieken en mode in een state-of-the-art stijl. Ze werkt met autonome kunstprojecten en instellingen, en ontwerpt voor haar onafhankelijke modelabel.

Farida Sedo

Online programma

  • 11.30 uur Opening door hoofdgast Renske de Greef
Zaou Vaughan 

Over de Illustratie Biënnale

llustraties kunnen een tekst ondersteunen maar ook een eigen verhaal vertellen, ideeën verbeelden en versterken, en sociale bewegingen in gang zetten. Ze kunnen een wereld laten zien die zonder beeld onzichtbaar zou blijven. Dit werk wil de Illustratie Biënnale tonen. Het is een initiatief van grafisch ontwerper Marlies Visser. Zij is creatief directeur en artdirector van het festival, dat wordt georganiseerd door de Stichting Illustratie Biënnale Nederland. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *