Nieuws

Illustratie Biennale viert kracht van illustraties met on- én offline programma

De Illustratie Biënnale viert elke twee jaar de veelzijdigheid van illustratie met een gevarieerd programma over de hedendaagse beeldcultuur met lezingen, workshops, exposities en presentaties van illustratoren en bijbehorende publicaties. Het festival is een ontmoetingsplaats voor illustratoren, vakgenoten, opdrachtgevers, uitgevers en andere liefhebbers van graphic art. Het programma wordt met een keynote lezing geopend door beeldcolumnist en auteur Renske de Greef op zondag 30 mei om 11.30 uur vanuit het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

Hoofdgast – Renske de Greef

Hoofdgast deze editie is illustrator Renske de Greef. Zij schrijft columns, romans, scripts en strips. Ze begint op haar 16e als columnist bij het internetmagazine Spunk, waar ze twee columnbundels publiceert. In 2007 en 2010 verschijnen de romans Was alles maar konijnen en En je ziet nog eens wat. Van 2010 tot 2013 schrijft ze een dagelijkse column voor NRC Next. In 2019 komt haar korte film Tienminutengesprek uit, waarvoor ze de Zilveren Krulstaart voor het beste scenario wint.In 2015 verruilt ze de geschreven column voor de getekende en begint ze onder de naam Renske Stript een wekelijkse stripcolumn in NRC Handelsblad, waarvan de beste afleveringen in 2017 gebundeld worden in het stripboek ‘Waarom ik mensen niet in mootjes hak’. Juni 2020 verscheen haar stripbundel: Gewoon even optimaal genieten.

Renske de Greef

Fysieke exposities

De hoofdexpositie zoomt in op het werk van Jip van den Toorn. Met een selectie uit haar wekelijkse beeldcolumns voor de Volkskrant bl;ikt de cartoonist en satirische illustrator terug op het afgelopen jaar. Deze expositie In de Achteruitkijkspiegel is te zien in het Atrium van Beeld & Geluid op 29 en 30 mei live en via livestream op zondag 30 mei. Werk van Jip van Toorn is bovendien te zien de expositie Off Grid (21 mei t/m 12 juni in Haarlem). Samen met de Haarlemse galerie KRUIS-WEG68 presenteert Off Grid een off-screen, analoge editie van de Illustratie Biënnale 2021. Met onder meer ruimtelijk werk van: Johan Kleinjan, Jip van den Toorn dus, Hedy Tjin en Andrew Tseng. Ook ‘live’ is de expositie Affiche Art voor Film die in reprise gaat in Bollywoodformaat! De affiches die elf illustratoren maakten voor hun favoriete Gouden Kalf-winnende film zijn 29 en 30 mei megagroot te zien in het Atrium van Beeld & Geluid en via de livestream op zondag 30 mei.

Jip van den Toorn.

Online lezingen en presentaties

De Illustratie Biënnale heeft daarnaast een uitgebreid online sprekersprogramma. Tijdens de livestream van zondag 30 spreekt onder meer Farida Sedoc (1980) over haar werk. De modeontwerpers en grafisch vormgever gebruikt verschillende technieken (zeefdruk, grafisch ontwerp, patchwork, mode en textiel) om gelaagde verhalen te maken. Haar werk is sterk verbonden met straatcultuur en hiphop, en biedt ruimte voor zowel stilistische identiteit als ideologie. Politieke kwesties als monetaire ongelijkheid, genderpolitiek en culturele diversiteit, vinden hun weg in verschillende gedrukte vormen, kleurrijke posters en kledingstukken. Haar werk combineert hedendaagse cultuur met traditionele textiel-technieken en mode in een state-of-the-art stijl. Ze werkt met autonome kunstprojecten en instellingen, en ontwerpt voor haar onafhankelijke modelabel.

Farida Sedo

Online programma

  • 11.30 uur Opening door hoofdgast Renske de Greef
Zaou Vaughan 

Over de Illustratie Biënnale

llustraties kunnen een tekst ondersteunen maar ook een eigen verhaal vertellen, ideeën verbeelden en versterken, en sociale bewegingen in gang zetten. Ze kunnen een wereld laten zien die zonder beeld onzichtbaar zou blijven. Dit werk wil de Illustratie Biënnale tonen. Het is een initiatief van grafisch ontwerper Marlies Visser. Zij is creatief directeur en artdirector van het festival, dat wordt georganiseerd door de Stichting Illustratie Biënnale Nederland. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *