Nieuws

Hema Ontwerpwedstrijd na 5 jaar terug in nieuwe opzet

De HEMA Ontwerpwedstrijd is met zijn tijd meegegaan. Zo is gekozen voor een actuele opdracht: ontwerp een oplossing die de tijd die je met dierbaren thuis doorbrengt beter, leuker en makkelijker maakt. Als de afgelopen maanden van lockdown ons iets hebben geleerd, dan is het wel dat het belang van een prettig en warm thuis onmisbaar is. Het huis is weer de spil in ons bestaan, waar we koken, werken en spelen maar ook sporten, leren of dansen. Dit vraagt om nieuwe producten, die op verschillende manieren kunnen worden gebruikt. Voor huiselijke  gezelligheid maar ook voor een efficiënte werkplek of gewoon een handig huishoud-ding.

Ketelbinkie – Tim Braams, winnaar 2012

Jarenlang stond de HEMA Ontwerpwedstrijd hoog aangeschreven onder ontwerpers en publiek. De prijsvraag, die al in 1983 voor het eerst werd georganiseerd, leverde immers iconische producten op, zoals de fluitketel Le Lapin van Nicolaï Careis, de winnaar in 1989 en jarenlang een bestseller in de Hema-collectie. Ook de 103% vaas van Han Koning uit 2002 is inmiddels een klassieker; in deze vaas krijgt ook een bloem met een geknakt steeltje een mooi plekje. Nieuw aan deze 30ste editie is dat nu iedereen mag meedoen met de prijsvraag. Al ligt het voor de hand dat een losse schets of onhaalbaar prototype bijvoorbaat kansloos is. Een dominant criterium van de jury is immers maakbaarheid. De optie om het winnende ontwerp op te nemen in de Hema-collectie is voor ontwerpers dan ook een belangrijke drijfveer om mee te doen. Andere criteria zijn functioneel, toegankelijk, multi-inzetbaar en duurzaam of circulair.

103 Procent Vaas – Han Koning, Winnaar 2002

Een focus op jong talent blijft wel gehandhaafd. Zo is de ontwerpwedstrijd onderdeel van het lesprogramma van de Technische Universiteit Delft, Willem de Kooning Academie Rotterdam en Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Studenten krijgen de mogelijkheid om een ontwerp te maken, waar ze vervolgens ook studiepunten voor ontvangen.

HEMAnd – Yanti Slaats, Winnaar 2010

De Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam groeide na de oprichting in 1926 uit tot een icoon van het Nederlandse ontwerp door de nuchtere en praktische producten, vaak voorzien van een speelse twist of spitsvondige functionaliteit. Deze link met design werd deze zomer nog eens aangehaald door de Hema met een speciale collectie van Studio Job. Onder de noemer The Summer Disaster is een bonte zomercollectie van parasols, kleedjes, picknick-bordjes, badhanddoeken, zwembanden, koeltassen en andere typische Hema-spullen gelanceerd, die door Studio Job zijn voorzien van prints van zomer-bloopers. Daarbij moet niet gedacht worden aan groot leed als virussen of lockdowns maar een waterijsje dat over je hand lekt. Naar het strand rijden en dat het gaat regenen. Wespen, muggen, kwallen. Kortom, “pure slapstick”, aldus Studio Job.  

The Summer Disaster – Studio Job

Naast de winnaar die door een vakjury is gekozen, wordt er dit jaar ook een publieksprijs uitgereikt. Hiervoor wordt samengewerkt met De Volkskrant. De winnaar wordt in september bekend gemaakt. Uiteindelijk wordt het winnende ontwerp in 2021 opgenomen in de collectie van 30 duizend Hema-producten en zal het in de 750 winkels liggen.

Inschrijven kan tot 19 juli op www.hema.nl/design/designcontest.

3 reacties op: Hema Ontwerpwedstrijd na 5 jaar terug in nieuwe opzet

  1. Ingeborg says:

    Ik wil in de jury! #opensollicitatie

  2. ‘De ontwerper ontvangt GEEN financiële vergoeding, maar wordt wel nauw betrokken bij het ontwerp…’ Niet eens een royalty over de verkoop… Nou HEMA, ik krijg er echt zin in om hier eens ff lekker mijn ontwerp tanden in te zetten. #klaplopers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *