Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

De foto’s tonen de schoonheid van vergankelijkheid. Ze zijn gemaakt op een autokerkhof dat al meer dan een halve eeuw verlaten in de Zwitserse natuur ligt.

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

De talkshow van een uur is nu terug te kijken. Met als hoofdgast Mieke Gerritzen over haar boek ‘Help Je Zelf!’ Maar ook tech-fashion, e-girls en burn-out animaties.

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Het Limburgse ontwerpcollectief SOM Tales of Perfume heeft een mondkapspray ontwikkeld waarmee een mondkapje een frisse geur krijgt. De extracten zijn uitsluitend afkomstig van lokale grondstoffen

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Het ‘habitoor’ is een nieuw interieur voor de werkomgeving dat zo inspirerend en sociaal is, dat het thuiswerkplek aftroeft. Het is ontwikkeld door interieurarchitect Casper Schwarz.

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

Zeven exposities in Nederlandse musea met één ding gemeen: een zintuiglijke ervaring van design. Met onder meer muziek in Groningen, kleur in Den Haag en gedachtespinsels in Tilburg.

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De ontwerper laat bijen een honingraat bouwen op een metalen structuur als ode aan vergankelijkheid. Nu te zien in Rademakers Gallery.

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Een interview de oprichter van Studio Modijefsky. Al meer dan tien jaar drukt zij een stempel op hippe horeca, die in Amsterdam in het bijzonder. Interieurarchitect en oprichter Esther Stam maakt de balans met het boek Making Space.

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Dertig internationale ontwerpstudio’s die oplossing bieden voor het groeiende afvalprobleem worden uitgelicht. Waaronder ook drie uit Nederland: Sanne Visser, Super Local en Simón Ballen. En oh ja, we geven ook een exemplaar weg aan de eerste inzender naar info@designdigger.nl!

Organische sieraden van Isaac Monté verzamelen gezondheidsdata bij ouderen

Organische sieraden van Isaac Monté verzamelen gezondheidsdata bij ouderen

Met Prosthetic X heeft de Rotterdamse ontwerper een esthetisch alternatief ontwikkeld voor het communiceren van gegevens over de mentale en fysieke gezondheid van ouderen. De privacy blijft bovendien in handen van de gebruiker.

Design Digger Live #5 – Ego-design: doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

Design Digger Live #5 – Ego-design: doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

Op dinsdag 24 november (20.30-21.30u) focust de talkshow met hoofdgast Mieke Gerritzen op ‘self design’. Het event wordt live-gestreamed vanuit Pakhuis de Zwijger.

Herengracht Industrie Prijs 2021 presenteert shortlist van vijf interieurprojecten

Herengracht Industrie Prijs 2021 presenteert shortlist van vijf interieurprojecten

Tot de genomineerde projecten voor de belangrijkste interieur award behoren spraakmakende gebouwen als Forum Groningen, Naturalis en de Lochal. Maar ook kleinere projecten als RCO House en Sweets Hotel maken een kans

Creatieve hub Capital C heeft kunstkabinetten en op het dak een smeltende diamant

Creatieve hub Capital C heeft kunstkabinetten en op het dak een smeltende diamant

Capital C in Amsterdam is niet zomaar een kantoorgebouw maar wil “de nieuwe standaard zijn in de nieuwe, informele werkomgevingen waarin inspiratie belangrijker is dan efficiëntie”.

Hema Ontwerpwedstrijd na 5 jaar terug in nieuwe opzet

De HEMA Ontwerpwedstrijd is met zijn tijd meegegaan. Zo is gekozen voor een actuele opdracht: ontwerp een oplossing die de tijd die je met dierbaren thuis doorbrengt beter, leuker en makkelijker maakt. Als de afgelopen maanden van lockdown ons iets hebben geleerd, dan is het wel dat het belang van een prettig en warm thuis onmisbaar is. Het huis is weer de spil in ons bestaan, waar we koken, werken en spelen maar ook sporten, leren of dansen. Dit vraagt om nieuwe producten, die op verschillende manieren kunnen worden gebruikt. Voor huiselijke  gezelligheid maar ook voor een efficiënte werkplek of gewoon een handig huishoud-ding.

Ketelbinkie – Tim Braams, winnaar 2012

Jarenlang stond de HEMA Ontwerpwedstrijd hoog aangeschreven onder ontwerpers en publiek. De prijsvraag, die al in 1983 voor het eerst werd georganiseerd, leverde immers iconische producten op, zoals de fluitketel Le Lapin van Nicolaï Careis, de winnaar in 1989 en jarenlang een bestseller in de Hema-collectie. Ook de 103% vaas van Han Koning uit 2002 is inmiddels een klassieker; in deze vaas krijgt ook een bloem met een geknakt steeltje een mooi plekje. Nieuw aan deze 30ste editie is dat nu iedereen mag meedoen met de prijsvraag. Al ligt het voor de hand dat een losse schets of onhaalbaar prototype bijvoorbaat kansloos is. Een dominant criterium van de jury is immers maakbaarheid. De optie om het winnende ontwerp op te nemen in de Hema-collectie is voor ontwerpers dan ook een belangrijke drijfveer om mee te doen. Andere criteria zijn functioneel, toegankelijk, multi-inzetbaar en duurzaam of circulair.

103 Procent Vaas – Han Koning, Winnaar 2002

Een focus op jong talent blijft wel gehandhaafd. Zo is de ontwerpwedstrijd onderdeel van het lesprogramma van de Technische Universiteit Delft, Willem de Kooning Academie Rotterdam en Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Studenten krijgen de mogelijkheid om een ontwerp te maken, waar ze vervolgens ook studiepunten voor ontvangen.

HEMAnd – Yanti Slaats, Winnaar 2010

De Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam groeide na de oprichting in 1926 uit tot een icoon van het Nederlandse ontwerp door de nuchtere en praktische producten, vaak voorzien van een speelse twist of spitsvondige functionaliteit. Deze link met design werd deze zomer nog eens aangehaald door de Hema met een speciale collectie van Studio Job. Onder de noemer The Summer Disaster is een bonte zomercollectie van parasols, kleedjes, picknick-bordjes, badhanddoeken, zwembanden, koeltassen en andere typische Hema-spullen gelanceerd, die door Studio Job zijn voorzien van prints van zomer-bloopers. Daarbij moet niet gedacht worden aan groot leed als virussen of lockdowns maar een waterijsje dat over je hand lekt. Naar het strand rijden en dat het gaat regenen. Wespen, muggen, kwallen. Kortom, “pure slapstick”, aldus Studio Job.  

The Summer Disaster – Studio Job

Naast de winnaar die door een vakjury is gekozen, wordt er dit jaar ook een publieksprijs uitgereikt. Hiervoor wordt samengewerkt met De Volkskrant. De winnaar wordt in september bekend gemaakt. Uiteindelijk wordt het winnende ontwerp in 2021 opgenomen in de collectie van 30 duizend Hema-producten en zal het in de 750 winkels liggen.

Inschrijven kan tot 19 juli op www.hema.nl/design/designcontest.

3 reacties op: Hema Ontwerpwedstrijd na 5 jaar terug in nieuwe opzet

  1. ‘De ontwerper ontvangt GEEN financiële vergoeding, maar wordt wel nauw betrokken bij het ontwerp…’ Niet eens een royalty over de verkoop… Nou HEMA, ik krijg er echt zin in om hier eens ff lekker mijn ontwerp tanden in te zetten. #klaplopers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *