INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Hema Ontwerpwedstrijd na 5 jaar terug in nieuwe opzet

De HEMA Ontwerpwedstrijd is met zijn tijd meegegaan. Zo is gekozen voor een actuele opdracht: ontwerp een oplossing die de tijd die je met dierbaren thuis doorbrengt beter, leuker en makkelijker maakt. Als de afgelopen maanden van lockdown ons iets hebben geleerd, dan is het wel dat het belang van een prettig en warm thuis onmisbaar is. Het huis is weer de spil in ons bestaan, waar we koken, werken en spelen maar ook sporten, leren of dansen. Dit vraagt om nieuwe producten, die op verschillende manieren kunnen worden gebruikt. Voor huiselijke  gezelligheid maar ook voor een efficiënte werkplek of gewoon een handig huishoud-ding.

Ketelbinkie – Tim Braams, winnaar 2012

Jarenlang stond de HEMA Ontwerpwedstrijd hoog aangeschreven onder ontwerpers en publiek. De prijsvraag, die al in 1983 voor het eerst werd georganiseerd, leverde immers iconische producten op, zoals de fluitketel Le Lapin van Nicolaï Careis, de winnaar in 1989 en jarenlang een bestseller in de Hema-collectie. Ook de 103% vaas van Han Koning uit 2002 is inmiddels een klassieker; in deze vaas krijgt ook een bloem met een geknakt steeltje een mooi plekje. Nieuw aan deze 30ste editie is dat nu iedereen mag meedoen met de prijsvraag. Al ligt het voor de hand dat een losse schets of onhaalbaar prototype bijvoorbaat kansloos is. Een dominant criterium van de jury is immers maakbaarheid. De optie om het winnende ontwerp op te nemen in de Hema-collectie is voor ontwerpers dan ook een belangrijke drijfveer om mee te doen. Andere criteria zijn functioneel, toegankelijk, multi-inzetbaar en duurzaam of circulair.

103 Procent Vaas – Han Koning, Winnaar 2002

Een focus op jong talent blijft wel gehandhaafd. Zo is de ontwerpwedstrijd onderdeel van het lesprogramma van de Technische Universiteit Delft, Willem de Kooning Academie Rotterdam en Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Studenten krijgen de mogelijkheid om een ontwerp te maken, waar ze vervolgens ook studiepunten voor ontvangen.

HEMAnd – Yanti Slaats, Winnaar 2010

De Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam groeide na de oprichting in 1926 uit tot een icoon van het Nederlandse ontwerp door de nuchtere en praktische producten, vaak voorzien van een speelse twist of spitsvondige functionaliteit. Deze link met design werd deze zomer nog eens aangehaald door de Hema met een speciale collectie van Studio Job. Onder de noemer The Summer Disaster is een bonte zomercollectie van parasols, kleedjes, picknick-bordjes, badhanddoeken, zwembanden, koeltassen en andere typische Hema-spullen gelanceerd, die door Studio Job zijn voorzien van prints van zomer-bloopers. Daarbij moet niet gedacht worden aan groot leed als virussen of lockdowns maar een waterijsje dat over je hand lekt. Naar het strand rijden en dat het gaat regenen. Wespen, muggen, kwallen. Kortom, “pure slapstick”, aldus Studio Job.  

The Summer Disaster – Studio Job

Naast de winnaar die door een vakjury is gekozen, wordt er dit jaar ook een publieksprijs uitgereikt. Hiervoor wordt samengewerkt met De Volkskrant. De winnaar wordt in september bekend gemaakt. Uiteindelijk wordt het winnende ontwerp in 2021 opgenomen in de collectie van 30 duizend Hema-producten en zal het in de 750 winkels liggen.

Inschrijven kan tot 19 juli op www.hema.nl/design/designcontest.

3 reacties op: Hema Ontwerpwedstrijd na 5 jaar terug in nieuwe opzet

  1. ‘De ontwerper ontvangt GEEN financiële vergoeding, maar wordt wel nauw betrokken bij het ontwerp…’ Niet eens een royalty over de verkoop… Nou HEMA, ik krijg er echt zin in om hier eens ff lekker mijn ontwerp tanden in te zetten. #klaplopers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *