INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink
Digitaal
Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.
Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties
Digitaal
Event
Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”
Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.
Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA
Digitaal
Event
DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.
Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren
Digitaal
De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?
Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond
Kleur
Research
In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië, Benin, India en Zuid-Afrika.
Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art
Event
De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.
DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt
Event
Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.
NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?
Event
Live
Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?
Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg
Event
De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.
DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne
Event
Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.
Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger
Event
De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.
Het afgelopen jaar moet zwaar zijn geweest voor Frank van der Salm. Immers, de Rotterdamse fotograaf/kunstenaar werkt in grote steden over de hele wereld, vooral in Azië, de VS, Europa en de Golfstaten. Aanvankelijk schoot hij vooral landschappen maar inmiddels vooral stedenbouw en architectuur. En dan vooral de architectuur die steeds nadrukkelijker onderdeel is van onze beeldcultuur. Met zijn abstracte foto’s van iconische gebouwen in talloze wereldsteden toont hij een ontluisterend beeld een consumptiegerichte en inwisselbare architectuur.
Maar het afgelopen jaar is goed besteed door Van der Salm met het maken van het boek NOWHERE – Imagining The Global City, (uitgeverij Paradox) waarin hij een kwart eeuw fotografie bundelt. De lancering gaat vergezeld van een expositie in het Fotomuseum in Rotterdam. Het boek is vormgegeven door Irma Boom, die daarbij de vrije hand kreeg om los te gaan op zijn werk. Het resultaat is een ongelooflijk spannend boek van 368 pagina’s met meer dan 240 foto- en videowerken. De essays van Shumon Basar (VK), Aaron Betsky (VS) en Urs Stahel (CH) verbinden fotografie, design, architectuur en filosofie. De vuistdikke pil is straks verkrijgbaar met drie verschillende covers. Een preview van het boek kun je hier zien: NOWHERE book launch (slices.co)
Videowall met kunstmatige intelligentie
De blikvanger op de gelijknamige expositie NOWHERE – Imagining The Global City in het Fotomuseum is een videowall van stedelijke dimensies, aangestuurd door kunstmatige intelligentie. Met behulp van deze technologie haalt de projectie op een experimentele manier onderliggende verbanden tussen zijn werk van de afgelopen vijfentwintig jaar naar boven. Achter de muur, die de tentoonstellingszaal radicaal in tweeën deelt, is een selectie van zo’n vijftien originele foto- en videowerken te zien. Deze wisselt iedere vijf weken van samenstelling.
Boek en expositie NOWHERE tonen een wereld waarin Instagrammability voorop staat: waarin de ontworpen werkelijkheid wordt gedicteerd door het verleidelijke beeld dat er (later) van kan worden gemaakt, in dienst van de globaal opererende ‘big business’. De herkenbaarheid van het gebouw in fotografie is belangrijker geworden dan de fysieke ervaring ervan. De beeldcultuur als scheppende kracht voor de nieuwe werkelijkheid.
Van der Salm becommentarieert deze ontwikkeling met beelden – soms ondersteboven – die de werkelijkheid bevragen. Of hij zoomt in op details. Een saaie parkeergarage wordt dan opeens een spannend en fijnmazig raster, een monsterlijk flatgebouw krijgt een meditatief minimalisme van repeterende ramen, sommige donker en andere juist verlicht. Ook een veelgebruikte techniek is een gebouw of detail scherp stellen terwijl de omgeving vaag is. Bijna manipulatief stuurt hij zo de beleving van de kijker. Zo tonen zijn foto’s, waar ze ook zijn gemaakt, telkens dezelfde antiseptische schoonheid en verbeelden een denkbeeldige wereldstad die plotseling overal lijkt te zijn en tegelijkertijd nergens: zowel now here als nowhere.
Mensen ontbreken dan ook grotendeels in de klinische maar toch sfeervolle fotografie van Van der Salm. Dat geeft de foto’s een tijdloze uitstraling – ook een sense of place ontbreekt. NOWHERE dus. Tegelijkertijd is er een enorme spanning voelbaar; alsof het leven elk moment weer in volle hevigheid kan terugkeren in deze levenloze metropolen. De mens is weldegelijk NOW HERE. Ze zijn weliswaar niet zichtbaar maar hun aanwezigheid is letterlijk tastbaar in de gebouwen.