LONGREAD Satyendra Pahkalé: “De toekomst is maakbaar. Maar niet zonder design.”

De huidige pandemie biedt mogelijkheden om onze wereld socialer en rechtvaardiger in te richten. Dat het kan, heeft de toekomst al bewezen. Maar dan alleen als deze toekomst met zorg en toewijding wordt ontworpen. “Design gáát over de toekomst”.

Preview van expo ‘Radical Austria’ in Designmuseum Den Bosch met virtuele rondleiding door curator Bart Lootsma

Preview van expo ‘Radical Austria’ in Designmuseum Den Bosch met virtuele rondleiding door curator Bart Lootsma

Curator Bart Lootsma geeft met designjournalist Jeroen Junte op maandag 12 april om 15.30u een virtuele rondleiding over de expositie ‘Radical Austria – Everything is Architecture’ in Designmuseum Den Bosch.

Hoe ‘media architectuur’ onze steden verandert – “En ons leven zal verbeteren!”

Hoe ‘media architectuur’ onze steden verandert – “En ons leven zal verbeteren!”

Media architectuur is een combinatie van architectuur, stedenbouw, digitale media, design en kunst. Het speelt een rol in bijna alle aspecten van het stadsleven: van klimaatadaptatie tot sociale cohesie. “Media architectuur vormt onze steden en daarmee ons leven.”

INTERVIEW Aric Chen -“Blockbusters zijn geen prioriteit voor Het Nieuwe Instituut. Actuele relevantie wel!”

INTERVIEW Aric Chen -“Blockbusters zijn geen prioriteit voor Het Nieuwe Instituut. Actuele relevantie wel!”

De Amerikaanse curator en onderzoeker Aric Chen is benoemd als nieuwe artistiek directeur van Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. In een exclusief interview met DesignDigger introduceert hij zijn plannen. “Blockbuster tentoonstellingen zijn niet mijn primaire doel.”

Aric Chen benoemd als algemeen &  artistiek directeur van Het Nieuwe Instituut

Aric Chen benoemd als algemeen & artistiek directeur van Het Nieuwe Instituut

De Amerikaanse curator en onderzoeker Aric Chen wordt de nieuwe artistiek directeur van Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. De ingang van de werkzaamheden start op 1 mei aanstaande. Hij volgt daarmee Guus Beumer op, die met pensioen gaat.

Multifunctionele ‘Tiny table’ is zit-sta werkplek én bijzettafeltje voor de woonkamer

Multifunctionele ‘Tiny table’ is zit-sta werkplek én bijzettafeltje voor de woonkamer

Tiny table is het eerste ontwerp van Buro Now van ontwerpers Stijn van Woerkom en Victor le Noble. Uitgangspunt is een multifunctionele compacte thuiswerkplek, die na werktijd ook nog past in een huiselijk interieur.

Designmuseum Cube maakt doorstart als onderdeel van nieuw Discovery Museum

Designmuseum Cube maakt doorstart als onderdeel van nieuw Discovery Museum

De drie culturele instellingen op het Museumplein in Kerkrade fuseren in het Discovery Museum. De focus zal liggen op het ontdekken van wetenschap, technologie, ontwerp en de aarde. Het is de bundeling van Columbus earth center, designmuseum Cube en Continium discovery center.

Met Soft Distancing introduceert De Vorm een veilige én creatieve werkomgeving

Met Soft Distancing introduceert De Vorm een veilige én creatieve werkomgeving

Het Nederlandse designlabel lanceert een collectie gestoffeerde schermen in diverse kleuren, afmetingen en functionaliteit. Het bewaren van fysieke afstand wordt verenigd met een prettig leefklimaat. Soft Distancing is geschikt voor kantoor, school of restaurant.

Hoe kleur ons welzijn beïnvloedt – Panone-expert legt het uit op kleur-webinair van Forbo

Hoe kleur ons welzijn beïnvloedt – Panone-expert legt het uit op kleur-webinair van Forbo

Forbo Flooring organiseert op dinsdag 6 april aanstaande haar tweede internationale webinar, dat deze keer over kleur gaat.

Theo Ploeg – Tech Talk #3 “NFT’s? Believe the hype! Vooralsnog tenminste…”

Theo Ploeg – Tech Talk #3 “NFT’s? Believe the hype! Vooralsnog tenminste…”

Elke laatste vrijdag van de maand laat Theo Ploeg zijn licht schijnen over de laatste ontwikkelingen in tech – en vooral wat het met ons doet. Vandaag: zijn NFT’s meer dan een hype?

‘Vrouwelijke rolmodellen’ Hella Jongerius en Claudy Jongstra onderscheiden door BNO

‘Vrouwelijke rolmodellen’ Hella Jongerius en Claudy Jongstra onderscheiden door BNO

Hella Jongerius en Claudy Jongstra zijn benoemd tot erelid van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO). “Beide vrouwelijke ontwerpers volgen beiden al decennia lang een consequent en tegelijk avontuurlijk pad, en verrassen telkens weer.”

Het Nieuwe Instituut verwerft unieke maquette van De Stijl-icoon Theo van Doesburg

Het Nieuwe Instituut verwerft unieke maquette van De Stijl-icoon Theo van Doesburg

De interieurmaquette van architect en kunstenaar Theo van Doesburg geldt als een meesterwerk van de abstracte kunst. Het voor 550 duizend verworven voor de Rijkscollectie. Het radicale ontwerp voor Café-restaurant Aubette markeert het moment waarop architectuur en schilderkunst binnen De Stijl versmolten tot één discipline.

Aric Chen benoemd als algemeen & artistiek directeur van Het Nieuwe Instituut

Aric Chen wordt de nieuwe artistiek directeur van Het Nieuwe Instituut, de overkoepelende instelling voor de creatieve industrie. Ondanks zijn relatief bescheiden leeftijd van 46 jaar beschikt Chen over aanzienlijke museale ervaring. Hij was co-curator van State of Things, de openingsexpositie van het designmuseum Holon in tel Aviv. Momenteel loopt in designmuseum MAAT in Lissabon X is not a country, een expositie over de post-globaliserende wereld die Chen samenstelde met Martina Muzi. Daarnaast was hij hoofdcurator van M+, een museum-in-oprichting voor design, architectuur en beeldcultuur in Hong Kong. Wat Chen vooral inbrengt in HNI is een formidabel in internationale netwerk.

Aric Chen

Chen is letterlijk een wereldburger. Hij is geboren in Chicago in de VS geboren en heeft Taiwanese roots. Hij studeerde designhistorie aan Berkeley University aan de Westkust en was verbonden aan Cooper Hewitt Designmuseum in New York. Aansluitend werkte hij als journalist en stapte over het cureren van exposities. Na diverse internationale rondzwervingen woont hij momenteel in Shanghai, waar hij professor is het Curatorial Lab aan het College of Design and Innovation aan de plaatselijke Tongji University.

State of Things, de openingsexpositie van het designmuseum Holon

Hoofdcurator Design Miami

De expertise van Chen blinkt uit in kennis van de creatieve industrie in Azië. Van 2011 tot 2012 was hij creatief directeur van de Beijing Design Week. Daarop volgde de aanstelling als hoofdcurator bij M+. Toen zijn rol daar in 2018 leek uitgespeeld – het M+ kampt met aanhoudende vertragingen en bestuurlijke tegenwerking – trad hij aan als artistiek directeur van Design Miami, de jaarlijkse designbeurs die onderdeel is van Art Basel. Wel maakt is hij curator van de openingsexpositie over de Chinese architect I.M. Pei voor M+, dat naar verwachting volgend jaar opent.

Installatie van modemerk Fendi op Design Miami 2019

Chen zal vanaf 1 mei één dag in de week werkzaam zijn voor Het Nieuwe Instituut. Hij zal naar Rotterdam verhuizen en dan vanaf 1 september 2021 voltijds aan de slag gaan in zijn nieuwe functie. Als onderdeel van zijn overstap naar HNI maakt hij zijn termijn bij Design Miami af; deze loopt tot november 2021. Zijn rol bij het Curatorial Lab bij het College of Design and Innovation van Tongji University in Shanghai loopt tot de lente van 2022.

De werving vond plaats via een openbare vacature. Uitgangspunt daarbij was “het vieren en stimuleren van diversiteit in brede zin (blikrichtingen, denkbeelden, cultuur, leeftijd, gender, seksuele voorkeur, geloof etc.)” Verder wordt van de nieuwe directeur “het verbreden en verdiepen van de publieke waardering” verwacht. Oftewel: zowel de bekendheid, het profiel als het bezoekersaantal van HNI moet sterk worden vergroot. Ook moet HNI zich verbeteren in “kennis van en een visie op digitale – en andere technische ontwikkelingen en hun mogelijke impact op de ontwerpsector”.

Gebouw van Jo Coenen

Een kerntaak van HNI is het beheer van de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw. Dit archief met wereldvermaarde topstukken als maquettes, schetsen, dagboeken en andere bijzondere stukken van architecten als Rem Koolhaas, Broek & Bakema en H.P. Berlage. Vanuit deze functie als nationale erfgoedinstelling is HNI stevig verankerd in de structurele BIS-subsidies. Het Nieuwe Instituut vormt binnen de culturele infrastructuur het nationale geheugen van de ontwerpsector en ambieert op basis van de pijlers houdbaar, bruikbaar en zichtbaar het beleid, gericht op innovatie, nog meer zichtbaar gestalte te geven.

Josien Paulides, zakelijk directeur, vertelt: “Sinds de oprichting in 2013 heeft Het Nieuwe Instituut onder leiding van Guus Beumer zorgvuldig gebouwd aan een stevige basis met een innovatieve interdiscipinaire werkwijze. Het instituut kreeg in 2021 de status van nationale erfgoedinstelling en het beleidsplan voor 2021-2024 werd positief ontvangen. Dit plan biedt de kaders om de werkwijze van het instituut te verweven en door te gaan met het ontwikkelen van een maatschappijkritisch programma, met kennis over de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw als fundament. Vanuit deze sterke positie kijken we uit naar de mooie, nieuwe ontwikkelingen die voor ons liggen met Aric Chen.“ 

Daarnaast is de nieuwe directeur verantwoordelijk voor het programmeren van de tentoonstellingszalen in het gebouw van Jo Coenen aan het Museumplein in Rotterdam. De laatste jaren lag het accent daar op experimentele en sterk vakinhoudelijke exposities als de huidige exposities Art on Display over tentoonstellingsarchitectuur en over de expositie Lithium over de gelijknamige grondstof. In het verleden waren hier publiekstrekkers te zien over onder meer Daniels Libeskind en Morphosis. Nauw verwant met deze museumfunctie is de tak Research & Development, onder leiding van Marina Otero Verzier. Dit programma wil alternatieven genereren voor gangbare onderzoekspraktijken en collectieve vormen van kennisvorming verkennen.

Biënnale van Venetië

De meest recente activiteit van HNI is het Agentschap, een programma dat Nederlandse ontwerpers  presenteert op verschillende internationale podia, worden ze in staat gesteld internationale curatoren, ontwerpers en onderzoekers te ontmoeten en worden zogenoemde cross-overs georganiseerd die de uitwisseling van kennis mogelijk maken. Tot slot is de nieuwe directeur verantwoordelijk voor diverse high profile projecten als het curatorschap van de Architectuurbiënnale van Venetië.

Rietveld Paviljoen, Venetië

Josien Paulides, zakelijk directeur, vertelt: “Sinds de oprichting in 2013 heeft Het Nieuwe Instituut onder leiding van Guus Beumer zorgvuldig gebouwd aan een stevige basis met een innovatieve interdiscipinaire werkwijze. Het instituut kreeg in 2021 de status van nationale erfgoedinstelling en het beleidsplan voor 2021-2024 werd positief ontvangen. Dit plan biedt de kaders om de werkwijze van het instituut te verweven en door te gaan met het ontwikkelen van een maatschappijkritisch programma, met kennis over de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw als fundament. Vanuit deze sterke positie kijken we uit naar de mooie, nieuwe ontwikkelingen die voor ons liggen met Aric Chen.“ 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *