Nieuws

Aric Chen benoemd als algemeen & artistiek directeur van Het Nieuwe Instituut

Aric Chen wordt de nieuwe artistiek directeur van Het Nieuwe Instituut, de overkoepelende instelling voor de creatieve industrie. Ondanks zijn relatief bescheiden leeftijd van 46 jaar beschikt Chen over aanzienlijke museale ervaring. Hij was co-curator van State of Things, de openingsexpositie van het designmuseum Holon in tel Aviv. Momenteel loopt in designmuseum MAAT in Lissabon X is not a country, een expositie over de post-globaliserende wereld die Chen samenstelde met Martina Muzi. Daarnaast was hij hoofdcurator van M+, een museum-in-oprichting voor design, architectuur en beeldcultuur in Hong Kong. Wat Chen vooral inbrengt in HNI is een formidabel in internationale netwerk.

Aric Chen

Chen is letterlijk een wereldburger. Hij is geboren in Chicago in de VS geboren en heeft Taiwanese roots. Hij studeerde designhistorie aan Berkeley University aan de Westkust en was verbonden aan Cooper Hewitt Designmuseum in New York. Aansluitend werkte hij als journalist en stapte over het cureren van exposities. Na diverse internationale rondzwervingen woont hij momenteel in Shanghai, waar hij professor is het Curatorial Lab aan het College of Design and Innovation aan de plaatselijke Tongji University.

State of Things, de openingsexpositie van het designmuseum Holon

Hoofdcurator Design Miami

De expertise van Chen blinkt uit in kennis van de creatieve industrie in Azië. Van 2011 tot 2012 was hij creatief directeur van de Beijing Design Week. Daarop volgde de aanstelling als hoofdcurator bij M+. Toen zijn rol daar in 2018 leek uitgespeeld – het M+ kampt met aanhoudende vertragingen en bestuurlijke tegenwerking – trad hij aan als artistiek directeur van Design Miami, de jaarlijkse designbeurs die onderdeel is van Art Basel. Wel maakt is hij curator van de openingsexpositie over de Chinese architect I.M. Pei voor M+, dat naar verwachting volgend jaar opent.

Installatie van modemerk Fendi op Design Miami 2019

Chen zal vanaf 1 mei één dag in de week werkzaam zijn voor Het Nieuwe Instituut. Hij zal naar Rotterdam verhuizen en dan vanaf 1 september 2021 voltijds aan de slag gaan in zijn nieuwe functie. Als onderdeel van zijn overstap naar HNI maakt hij zijn termijn bij Design Miami af; deze loopt tot november 2021. Zijn rol bij het Curatorial Lab bij het College of Design and Innovation van Tongji University in Shanghai loopt tot de lente van 2022.

De werving vond plaats via een openbare vacature. Uitgangspunt daarbij was “het vieren en stimuleren van diversiteit in brede zin (blikrichtingen, denkbeelden, cultuur, leeftijd, gender, seksuele voorkeur, geloof etc.)” Verder wordt van de nieuwe directeur “het verbreden en verdiepen van de publieke waardering” verwacht. Oftewel: zowel de bekendheid, het profiel als het bezoekersaantal van HNI moet sterk worden vergroot. Ook moet HNI zich verbeteren in “kennis van en een visie op digitale – en andere technische ontwikkelingen en hun mogelijke impact op de ontwerpsector”.

Gebouw van Jo Coenen

Een kerntaak van HNI is het beheer van de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw. Dit archief met wereldvermaarde topstukken als maquettes, schetsen, dagboeken en andere bijzondere stukken van architecten als Rem Koolhaas, Broek & Bakema en H.P. Berlage. Vanuit deze functie als nationale erfgoedinstelling is HNI stevig verankerd in de structurele BIS-subsidies. Het Nieuwe Instituut vormt binnen de culturele infrastructuur het nationale geheugen van de ontwerpsector en ambieert op basis van de pijlers houdbaar, bruikbaar en zichtbaar het beleid, gericht op innovatie, nog meer zichtbaar gestalte te geven.

Josien Paulides, zakelijk directeur, vertelt: “Sinds de oprichting in 2013 heeft Het Nieuwe Instituut onder leiding van Guus Beumer zorgvuldig gebouwd aan een stevige basis met een innovatieve interdiscipinaire werkwijze. Het instituut kreeg in 2021 de status van nationale erfgoedinstelling en het beleidsplan voor 2021-2024 werd positief ontvangen. Dit plan biedt de kaders om de werkwijze van het instituut te verweven en door te gaan met het ontwikkelen van een maatschappijkritisch programma, met kennis over de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw als fundament. Vanuit deze sterke positie kijken we uit naar de mooie, nieuwe ontwikkelingen die voor ons liggen met Aric Chen.“ 

Daarnaast is de nieuwe directeur verantwoordelijk voor het programmeren van de tentoonstellingszalen in het gebouw van Jo Coenen aan het Museumplein in Rotterdam. De laatste jaren lag het accent daar op experimentele en sterk vakinhoudelijke exposities als de huidige exposities Art on Display over tentoonstellingsarchitectuur en over de expositie Lithium over de gelijknamige grondstof. In het verleden waren hier publiekstrekkers te zien over onder meer Daniels Libeskind en Morphosis. Nauw verwant met deze museumfunctie is de tak Research & Development, onder leiding van Marina Otero Verzier. Dit programma wil alternatieven genereren voor gangbare onderzoekspraktijken en collectieve vormen van kennisvorming verkennen.

Biënnale van Venetië

De meest recente activiteit van HNI is het Agentschap, een programma dat Nederlandse ontwerpers  presenteert op verschillende internationale podia, worden ze in staat gesteld internationale curatoren, ontwerpers en onderzoekers te ontmoeten en worden zogenoemde cross-overs georganiseerd die de uitwisseling van kennis mogelijk maken. Tot slot is de nieuwe directeur verantwoordelijk voor diverse high profile projecten als het curatorschap van de Architectuurbiënnale van Venetië.

Rietveld Paviljoen, Venetië

Josien Paulides, zakelijk directeur, vertelt: “Sinds de oprichting in 2013 heeft Het Nieuwe Instituut onder leiding van Guus Beumer zorgvuldig gebouwd aan een stevige basis met een innovatieve interdiscipinaire werkwijze. Het instituut kreeg in 2021 de status van nationale erfgoedinstelling en het beleidsplan voor 2021-2024 werd positief ontvangen. Dit plan biedt de kaders om de werkwijze van het instituut te verweven en door te gaan met het ontwikkelen van een maatschappijkritisch programma, met kennis over de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw als fundament. Vanuit deze sterke positie kijken we uit naar de mooie, nieuwe ontwikkelingen die voor ons liggen met Aric Chen.“ 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *