INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink
Digitaal
Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.
Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties
Digitaal
Event
Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”
Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.
Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA
Digitaal
Event
DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.
Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren
Digitaal
De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?
Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond
Kleur
Research
In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië, Benin, India en Zuid-Afrika.
Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art
Event
De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.
DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt
Event
Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.
NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?
Event
Live
Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?
Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg
Event
De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.
DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne
Event
Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.
Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger
Event
De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.
Het Nederlandse designlabel De Vorm lanceert een collectie gestoffeerde schermen in diverse kleuren, afmetingen en functionaliteit. Het bewaren van fysieke afstand wordt verenigd met een prettig leefklimaat. Soft Distancing is geschikt voor kantoor, school of restaurant.
Het ziet er naar uit dat social distancing is ingeburgerd in het sociale verkeer. Er is zelfs een nieuwe etiquette waarin fysieke afstand – anderhalve meter is daarbij nog steeds een ijkpunt – de omgang met elkaar definieert. Wat vraagt om een nieuwe vormgeving van onze interieurs en leefruimtes. Niemand voelt zich prettig in een lege, bijna onvruchtbare plek vol plexiglas, waarschuwingen en opgelegde scheidingen. Daarom heeft De Vorm en serie schermen – of bakens voor veilige sociaal verkeer eigenlijk – gelanceerd die tegelijkertijd een zachte en warme sfeer creëren.
Soft Distancing is een diverse collectie schermen met een afwerking van kleurrijk textiel. Door deze kenmerkende zachte uitstraling, zachte textuur en een verscheidenheid aan opties, zal is het een esthetische en prettige manier om de huidige afstandsregels te bewaken. Kantoren hoeven niet te worden opgedeeld in saaie hokjes. Met kleine scheidingswanden op een bureau kunnen werknemers een bureau blijven delen, waardoor het gevoel van saamhorigheid behouden blijft zonder de veiligheid van de werknemers in gevaar te brengen. Als bonus zal het geluiddempende effect van werkplekverdelers de focus en concentratie vergemakkelijken. U kunt ook kiezen voor de 2-in-1 scherm en lamp.
Met hoge en staande flexibele scheidingswanden in de ruimte is mogelijk om een duidelijke scheiding van zones te creëren en tegelijkertijd het open karakter van de ruimte te behouden. Deze gebruiksklare oplossingen bieden een snelle oplossing voor fysieke afstand. Door room dividers strategisch in drukbezochte ruimtes te plaatsen kan bovendien een mensenstroom op een subtiele en natuurlijke manier worden gestuurd.
Ook voor school, bibliotheek of hospitaal
In cafés en restaurants is het creëren van sociale afstand nog lastiger. Niet alleen omdat juist deze plaatsen bedoeld zijn om mensen bij elkaar te brengen, maar ook omdat het essentiële horeca-beleving verpest. Door de zitcapaciteit te beperken en tussenschotten toe te voegen, kunnen intieme eetplekken worden gecreëerd. Met verplaatsbare flexibele room dividers kan een plattegrond eenvoudig worden aangepast aan bijvoorbeeld drukte of moment van de dag.
Tot slot is Soft Distancing ook geschikt voor openbare plekken als school, bibliotheek of hospitaals. Zowel in grote zitruimtes als bij balies of op zittafels kan gespeeld worden in kleur en vorm van de schermen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en kleuren en kunnen daarmee een mooie aanvulling op het interieurontwerp.