Design-startup OCCO biedt efficiënte online-databank met 250 duizend interieurproducten
Habitat
Interieur
Het e-commerce bedrijf OCCO uit Estland vestigt zich dit jaar in Nederland met een digitale tool om eenvoudig interieurproducten te vergelijken en een fysieke showroom. CEO Paul Veetõusme licht toe: “Met één muisklik kunnen gebruikers alle producten van 500 merken vergelijken.”
Wat heeft het designjaar 2021 in petto? Slot: must see expo’s en events!
Event
Aan het begin van het jaar wordt in een serie vooruitgeblikt op de belangrijke exposities, beurzen, manifestaties en events. Met vandaag: wat je echt niet mag missen.
Wat heeft het nieuwe designjaar 2021 in petto? Deel 1: exposities in binnen- en buitenland
Event
In een tweeluik blikt DesignDigger vooruit op een nieuw designjaar. Waar moeten we heen en wat mogen niet missen? De aftrap is een overzicht van alle belangrijke designexposities in binnen- én buitenland .
Licht in de donkere maanden #3 – Dansende zonzoekers van VANTOT
Product
Designduo VANTOT ontwerpt Sunseeker voor het Victoriapark in hartje Eindhoven. De paraplu-vormige lantaarns zijn duurzaam en interactief en nemen een voorschot op de ‘Smart Cities’.
Circulair Warenhuis lanceert collectie van gepimpte kringloopmeubels
Habitat
Product
Ontwerpers Nienke Hoogvliet, Studio Makkink & Bey, Fraser McPhee en Max Lipsey hebben producten ontworpen van restmateriaal. De pas geopende showroom is een sfeervolle oude kas in Leiden.
Licht in donkere maanden #1 – ‘Luminosa’ van Morgan Ruben is een interactieve gloeiworm
Habitat
Product
In de donkere maanden van het jaar toont DesignDigger de meest bijzondere lichtobjecten. Zoals de Utrechtse ontwerper Morgan Ruben die zich laat inspireren door zowel technologie als natuur.
On-demand minibioscoop The (Any) Thing heeft James Bond-interieur van conceptbureau …,staat
Interieur
The (Any) Thing is een innovatieve filmervaring waarbij de bezoekers zelf een film en tijd kunnen kiezen. Het bijpassende, comfortabele interieur is ontworpen door het Amsterdamse bureau …,staat.
3D-geprinte tulpenvazen en vier andere remakes van klassieke Delfts Blauw
Habitat
Product
Een jonge generatie ontwerpers wordt geïnspireerd door het eeuwenoude erfgoed van beschilderd aardewerk. “Ik maak een digitale update van een eeuwenoud ambacht.”
De interieurarchitecten Jeroen Dellensen en Jaspar Jansen van bureau i29 hebben een drijvende villa ontworpen voor de ecologische gemeenschap Schoonschip in Amsterdam. Kenmerkend is de optimale gebruik van ruimte, noodzakelijk bij een drijvende woning met gelimiteerde buitenruimte en uitbreidingsmogelijkheden. Alle ruimtes staan in open verbinding met het atrium dat uit drie verdiepingen bestaat. De indeling is uitgebreid met een splitlevel aansluiting naar een loggia terras net boven het waterniveau.
Het interieur en de gevel spelen met het uitzicht aan de buitenkant. Aanzichten verschijnen en verdwijnen tijdens het bewegen door het huis. Het souterrain biedt juist direct uitzicht op het waterpeil, de woonkamer geeft alleen zicht op de omgeving als je in de woonkamer zit en de keuken op de bovenste verdieping heeft uitzicht op de zuid- en noordzijde van de gracht. Op de bovenste verdieping maakt een uitsnijding van het dak een loggia en een open terras mogelijk met zicht op de haven in het westen.
Met eenvoudige maar slimme ingrepen wordt dit project gerealiseerd met een krap budget, maar heeft het toch een uniforme architectuur en interieurontwerp dat een sterke indruk achterlaat. Het zwevende volume heeft een schuin dak, maar de kap van het dak is diagonaal gedraaid in de plattegrond wat zorgt voor een optimalisatie van de bruikbare ruimte aan de binnenkant en een uitgesproken architectonisch ontwerp aan de buitenkant. Tegelijkertijd is het drijvende huis extreem energiezuinig, milieuvriendelijk en gebouwd met een kleine voetafdruk.
Floating home maakt deel uit van Schoonschip, een nieuw drijvend dorp van 46 huishoudens, samen de meest duurzame drijvende wijk van Europa. Op basis van een stedenbouwkundig plan van Space & Matter transformeerden deze bewoners een in onbruik geraakte gracht in een gemeenschap van circulaire drijvende woningen. Alle inwoners mochten hun eigen architect kiezen. Binnen het smart grid van het dorp en de gegeven grenzen van elk waterperceel, kan elke woning uniek zijn in architectuur en interieurontwerp.
Floating home is zelfvoorzienend op het gebied van energie, maakt gebruik van circulaire bouwpraktijken en dient als een etalage voor duurzaam leven. Een slimme steiger verbindt het woonschip met andere drijvende huishoudens en de kade. Aan de bovenzijde is de steiger een sociale verbinder waar mensen elkaar ontmoeten. Onder het maaiveld is de steiger een functionele en duurzame connector waarbij alle energie-, afval- en waterleidingen van elk huishouden met elkaar zijn verbonden.
De locatie heeft een sterk industrieel verleden, maar tegenwoordig is het een van de snelst veranderende stadsdelen van Amsterdam. De drijvende wijk moet een stedelijk ecosysteem dat optimaal maakt van omgevingsenergie en water voor gebruik en hergebruik. Bio-afval wordt ter plekke hergebruikt en stimuleren de stadsnatuur. Energie kan nog waardevoller zijn als je het deelt.