LONGREAD Satyendra Pahkalé: “De toekomst is maakbaar. Maar niet zonder design.”

LONGREAD Satyendra Pahkalé: “De toekomst is maakbaar. Maar niet zonder design.”

De huidige pandemie biedt mogelijkheden om onze wereld socialer en rechtvaardiger in te richten. Dat het kan, heeft de toekomst al bewezen. Maar dan alleen als deze toekomst met zorg en toewijding wordt ontworpen. “Design gáát over de toekomst”.

Preview van expo ‘Radical Austria’ in Designmuseum Den Bosch met virtuele rondleiding door curator Bart Lootsma

Preview van expo ‘Radical Austria’ in Designmuseum Den Bosch met virtuele rondleiding door curator Bart Lootsma

Curator Bart Lootsma geeft met designjournalist Jeroen Junte op maandag 12 april om 15.30u een virtuele rondleiding over de expositie ‘Radical Austria – Everything is Architecture’ in Designmuseum Den Bosch.

Hoe ‘media architectuur’ onze steden verandert – “En ons leven zal verbeteren!”

Hoe ‘media architectuur’ onze steden verandert – “En ons leven zal verbeteren!”

Media architectuur is een combinatie van architectuur, stedenbouw, digitale media, design en kunst. Het speelt een rol in bijna alle aspecten van het stadsleven: van klimaatadaptatie tot sociale cohesie. “Media architectuur vormt onze steden en daarmee ons leven.”

INTERVIEW Aric Chen -“Blockbusters zijn geen prioriteit voor Het Nieuwe Instituut. Actuele relevantie wel!”

INTERVIEW Aric Chen -“Blockbusters zijn geen prioriteit voor Het Nieuwe Instituut. Actuele relevantie wel!”

De Amerikaanse curator en onderzoeker Aric Chen is benoemd als nieuwe artistiek directeur van Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. In een exclusief interview met DesignDigger introduceert hij zijn plannen. “Blockbuster tentoonstellingen zijn niet mijn primaire doel.”

Aric Chen benoemd als algemeen &  artistiek directeur van Het Nieuwe Instituut

Aric Chen benoemd als algemeen & artistiek directeur van Het Nieuwe Instituut

De Amerikaanse curator en onderzoeker Aric Chen wordt de nieuwe artistiek directeur van Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. De ingang van de werkzaamheden start op 1 mei aanstaande. Hij volgt daarmee Guus Beumer op, die met pensioen gaat.

Multifunctionele ‘Tiny table’ is zit-sta werkplek én bijzettafeltje voor de woonkamer

Multifunctionele ‘Tiny table’ is zit-sta werkplek én bijzettafeltje voor de woonkamer

Tiny table is het eerste ontwerp van Buro Now van ontwerpers Stijn van Woerkom en Victor le Noble. Uitgangspunt is een multifunctionele compacte thuiswerkplek, die na werktijd ook nog past in een huiselijk interieur.

Designmuseum Cube maakt doorstart als onderdeel van nieuw Discovery Museum

Designmuseum Cube maakt doorstart als onderdeel van nieuw Discovery Museum

De drie culturele instellingen op het Museumplein in Kerkrade fuseren in het Discovery Museum. De focus zal liggen op het ontdekken van wetenschap, technologie, ontwerp en de aarde. Het is de bundeling van Columbus earth center, designmuseum Cube en Continium discovery center.

Met Soft Distancing introduceert De Vorm een veilige én creatieve werkomgeving

Met Soft Distancing introduceert De Vorm een veilige én creatieve werkomgeving

Het Nederlandse designlabel lanceert een collectie gestoffeerde schermen in diverse kleuren, afmetingen en functionaliteit. Het bewaren van fysieke afstand wordt verenigd met een prettig leefklimaat. Soft Distancing is geschikt voor kantoor, school of restaurant.

Hoe kleur ons welzijn beïnvloedt – Panone-expert legt het uit op kleur-webinair van Forbo

Hoe kleur ons welzijn beïnvloedt – Panone-expert legt het uit op kleur-webinair van Forbo

Forbo Flooring organiseert op dinsdag 6 april aanstaande haar tweede internationale webinar, dat deze keer over kleur gaat.

Theo Ploeg – Tech Talk #3 “NFT’s? Believe the hype! Vooralsnog tenminste…”

Theo Ploeg – Tech Talk #3 “NFT’s? Believe the hype! Vooralsnog tenminste…”

Elke laatste vrijdag van de maand laat Theo Ploeg zijn licht schijnen over de laatste ontwikkelingen in tech – en vooral wat het met ons doet. Vandaag: zijn NFT’s meer dan een hype?

‘Vrouwelijke rolmodellen’ Hella Jongerius en Claudy Jongstra onderscheiden door BNO

‘Vrouwelijke rolmodellen’ Hella Jongerius en Claudy Jongstra onderscheiden door BNO

Hella Jongerius en Claudy Jongstra zijn benoemd tot erelid van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO). “Beide vrouwelijke ontwerpers volgen beiden al decennia lang een consequent en tegelijk avontuurlijk pad, en verrassen telkens weer.”

Het Nieuwe Instituut verwerft unieke maquette van De Stijl-icoon Theo van Doesburg

Het Nieuwe Instituut verwerft unieke maquette van De Stijl-icoon Theo van Doesburg

De interieurmaquette van architect en kunstenaar Theo van Doesburg geldt als een meesterwerk van de abstracte kunst. Het voor 550 duizend verworven voor de Rijkscollectie. Het radicale ontwerp voor Café-restaurant Aubette markeert het moment waarop architectuur en schilderkunst binnen De Stijl versmolten tot één discipline.

Drijvende villa van i29 met ‘zero footprint’

De interieurarchitecten Jeroen Dellensen en Jaspar Jansen van bureau i29 hebben een drijvende villa ontworpen voor de ecologische gemeenschap Schoonschip in Amsterdam. Kenmerkend is de optimale gebruik van ruimte, noodzakelijk bij een drijvende woning met gelimiteerde buitenruimte en uitbreidingsmogelijkheden. Alle ruimtes staan ​​in open verbinding met het atrium dat uit drie verdiepingen bestaat. De indeling is uitgebreid met een splitlevel aansluiting naar een loggia terras net boven het waterniveau.

Het interieur en de gevel spelen met het uitzicht aan de buitenkant. Aanzichten verschijnen en verdwijnen tijdens het bewegen door het huis. Het souterrain biedt juist direct uitzicht op het waterpeil, de woonkamer geeft alleen zicht op de omgeving als je in de woonkamer zit en de keuken op de bovenste verdieping heeft uitzicht op de zuid- en noordzijde van de gracht. Op de bovenste verdieping maakt een uitsnijding van het dak een loggia en een open terras mogelijk met zicht op de haven in het westen.

Met eenvoudige maar slimme ingrepen wordt dit project gerealiseerd met een krap budget, maar heeft het toch een uniforme architectuur en interieurontwerp dat een sterke indruk achterlaat. Het zwevende volume heeft een schuin dak, maar de kap van het dak is diagonaal gedraaid in de plattegrond wat zorgt voor een optimalisatie van de bruikbare ruimte aan de binnenkant en een uitgesproken architectonisch ontwerp aan de buitenkant. Tegelijkertijd is het drijvende huis extreem energiezuinig, milieuvriendelijk en gebouwd met een kleine voetafdruk.

Floating home maakt deel uit van Schoonschip, een nieuw drijvend dorp van 46 huishoudens, samen de meest duurzame drijvende wijk van Europa. Op basis van een stedenbouwkundig plan van Space & Matter transformeerden deze bewoners een in onbruik geraakte gracht in een gemeenschap van circulaire drijvende woningen. Alle inwoners mochten hun eigen architect kiezen. Binnen het smart grid van het dorp en de gegeven grenzen van elk waterperceel, kan elke woning uniek zijn in architectuur en interieurontwerp.

Floating home is zelfvoorzienend op het gebied van energie, maakt gebruik van circulaire bouwpraktijken en dient als een etalage voor duurzaam leven. Een slimme steiger verbindt het woonschip met andere drijvende huishoudens en de kade. Aan de bovenzijde is de steiger een sociale verbinder waar mensen elkaar ontmoeten. Onder het maaiveld is de steiger een functionele en duurzame connector waarbij alle energie-, afval- en waterleidingen van elk huishouden met elkaar zijn verbonden.

De locatie heeft een sterk industrieel verleden, maar tegenwoordig is het een van de snelst veranderende stadsdelen van Amsterdam. De drijvende wijk moet een stedelijk ecosysteem dat optimaal maakt van omgevingsenergie en water voor gebruik en hergebruik. Bio-afval wordt ter plekke hergebruikt en stimuleren de stadsnatuur. Energie kan nog waardevoller zijn als je het deelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *