INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Drijvende villa van i29 met ‘zero footprint’

De interieurarchitecten Jeroen Dellensen en Jaspar Jansen van bureau i29 hebben een drijvende villa ontworpen voor de ecologische gemeenschap Schoonschip in Amsterdam. Kenmerkend is de optimale gebruik van ruimte, noodzakelijk bij een drijvende woning met gelimiteerde buitenruimte en uitbreidingsmogelijkheden. Alle ruimtes staan ​​in open verbinding met het atrium dat uit drie verdiepingen bestaat. De indeling is uitgebreid met een splitlevel aansluiting naar een loggia terras net boven het waterniveau.

Het interieur en de gevel spelen met het uitzicht aan de buitenkant. Aanzichten verschijnen en verdwijnen tijdens het bewegen door het huis. Het souterrain biedt juist direct uitzicht op het waterpeil, de woonkamer geeft alleen zicht op de omgeving als je in de woonkamer zit en de keuken op de bovenste verdieping heeft uitzicht op de zuid- en noordzijde van de gracht. Op de bovenste verdieping maakt een uitsnijding van het dak een loggia en een open terras mogelijk met zicht op de haven in het westen.

Met eenvoudige maar slimme ingrepen wordt dit project gerealiseerd met een krap budget, maar heeft het toch een uniforme architectuur en interieurontwerp dat een sterke indruk achterlaat. Het zwevende volume heeft een schuin dak, maar de kap van het dak is diagonaal gedraaid in de plattegrond wat zorgt voor een optimalisatie van de bruikbare ruimte aan de binnenkant en een uitgesproken architectonisch ontwerp aan de buitenkant. Tegelijkertijd is het drijvende huis extreem energiezuinig, milieuvriendelijk en gebouwd met een kleine voetafdruk.

Floating home maakt deel uit van Schoonschip, een nieuw drijvend dorp van 46 huishoudens, samen de meest duurzame drijvende wijk van Europa. Op basis van een stedenbouwkundig plan van Space & Matter transformeerden deze bewoners een in onbruik geraakte gracht in een gemeenschap van circulaire drijvende woningen. Alle inwoners mochten hun eigen architect kiezen. Binnen het smart grid van het dorp en de gegeven grenzen van elk waterperceel, kan elke woning uniek zijn in architectuur en interieurontwerp.

Floating home is zelfvoorzienend op het gebied van energie, maakt gebruik van circulaire bouwpraktijken en dient als een etalage voor duurzaam leven. Een slimme steiger verbindt het woonschip met andere drijvende huishoudens en de kade. Aan de bovenzijde is de steiger een sociale verbinder waar mensen elkaar ontmoeten. Onder het maaiveld is de steiger een functionele en duurzame connector waarbij alle energie-, afval- en waterleidingen van elk huishouden met elkaar zijn verbonden.

De locatie heeft een sterk industrieel verleden, maar tegenwoordig is het een van de snelst veranderende stadsdelen van Amsterdam. De drijvende wijk moet een stedelijk ecosysteem dat optimaal maakt van omgevingsenergie en water voor gebruik en hergebruik. Bio-afval wordt ter plekke hergebruikt en stimuleren de stadsnatuur. Energie kan nog waardevoller zijn als je het deelt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *