LONGREAD TALENT #1 – Ik en mijn praktijk: Hoe onderzoekende ontwerptalenten zich opnieuw (moeten) uitvinden

LONGREAD TALENT #1 – Ik en mijn praktijk: Hoe onderzoekende ontwerptalenten zich opnieuw (moeten) uitvinden

In samenwerking met het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie wordt in een serie van vier longreads de balans opgemaakt van zeven jaar Talentontwikkeling. Wat zijn de dromen en dilemma’s van een aanstormende ontwerpgeneratie? Vandaag deel 1: “Het vakgebied is opgerekt met kritisch onderzoek, vrij experiment en verdiepende samenwerking.”

Teun Zwets wint Kazerne Design Award met geïmproviseerde huisraad van straatafval

Teun Zwets wint Kazerne Design Award met geïmproviseerde huisraad van straatafval

De jonge ontwerper Teun Zwets is de winnaar van de Kazerne Design Award, een jaarlijkse prijs voor pas-afgestudeerde ontwerpers van de Design Academy Eindhoven. Zwets kreeg de prijs voor zijn ‘spontane interieurcollectie Teunland,

MILAAN 2021 – SLOT Dit zijn de dominante trends: van circulaire art deco tot intieme huisvlijt

MILAAN 2021 – SLOT Dit zijn de dominante trends: van circulaire art deco tot intieme huisvlijt

De afgelopen week deed DesignDigger verslag van een ietwat teleurstelllende Milan Design Week. Al tekenden zich ook zichtbare trends af. De zes dominante staan hier op een rij.

GLUE PREVIEW Dutch design en Marokkaans ambacht verenigd in vloerkleden, een initiatief van Mina Abouzahra

GLUE PREVIEW Dutch design en Marokkaans ambacht verenigd in vloerkleden, een initiatief van Mina Abouzahra

Ontwerpers Bertjan Pot, Wieki Somers, Amie Dicke en Mattijs van Bergen hebben een ontwerp gemaakt voor One Square Meter Berber. Met dit sociaal designproject van Mina Abouzahra wordt samengewerkt met Marokkaanse ambachtsvrouwen. “Marokko heeft een ongelooflijke ambachtelijke vaardigheden, maar veel daarvan dreigen snel te verdwijnen”

MILAAN2021 DAG #4 Design Academy Eindhoven – Vijf hoopvolle én praktische oplossingen

MILAAN2021 DAG #4 Design Academy Eindhoven – Vijf hoopvolle én praktische oplossingen

De ‘verloren’ afstudeerlichting 2020 van de Design Academy Eindhoven kreeg eindelijk het podium. De werken op de Graduation show in Milaan getuigen van een krachtige, kritische maar hoopvolle en oplossingsgerichte blik op de wereld. Vijf worden er uitgelicht.

MILAAN2021 DAG #3 Alcova – Post-apocalyptisch design dat verwondert en verwart

MILAAN2021 DAG #3 Alcova – Post-apocalyptisch design dat verwondert en verwart

De groepsexpositie Alcova op een verlaten legerkazerne neemt een voorschot op een doemscenario waarin aarde en klimaat zijn uitgeput. Tussen de puinhopen en distels staat rudimentaire design, onverslijtbaar en gemaakt uit noodzaak. Functioneel? Nauwelijks. Maar wel beklemmend.

MILAAN 2021 DAG #2 Masterly – Dutch Design staat tegenwoordig voor duurzaam en zakelijk

MILAAN 2021 DAG #2 Masterly – Dutch Design staat tegenwoordig voor duurzaam en zakelijk

Het ‘officieuze’ Nederlandse paviljoen Masterly profileert Dutch design waarbij experiment, een kritische en onderzoekende houding en ontregelende humor zijn verruild voor duurzaamheid, een geruststellende knipoog en een zakelijke insteek.

MILAAN2021 DAG #1 Rho Fiera – Groot, groter, kleinst

MILAAN2021 DAG #1 Rho Fiera – Groot, groter, kleinst

DesignDigger is de hele week op Milan Design Week en doet dagelijks verslag. De aftrap is vanzelfsprekend vanaf de meubelbeurs zelf, die kleiner was dan ooit. Maar de stoelen zijn juist oversized.

Dit zijn de tien genomineerden voor Hema Design Contest – het publiek beslist een winnaar

Dit zijn de tien genomineerden voor Hema Design Contest – het publiek beslist een winnaar

‘Ontwerp een oplossing die de toekomst van samen vieren beter, leuker en makkelijker maakt’ – dat was de precieze opdracht van de 31ste editie van de Hema Design Contest. Uit tien genomineerden kan nu een winnaar worden gekozen.

Ook deze kunstbiënnales op het Drentse platteland verkennen de plek van de mens in de natuur

Ook deze kunstbiënnales op het Drentse platteland verkennen de plek van de mens in de natuur

Naast de zeven al genoemde design en kunstmanifestaties hebben ook de twee biënnales de natuur als uitgangspunt. Met een uniek programma waarbij de werken letterlijk in de natuur staan.

Kunst en natuur versmelten steeds meer. Hoe is te zien op deze 7 actuele exposities

Kunst en natuur versmelten steeds meer. Hoe is te zien op deze 7 actuele exposities

Het Antropoceen is begonnen. Dus zijn er nu en straks diverse spannende manifestaties die de natuur als uitgangspunt hebben, in musea maar ook in de natuur zelf. Welke móet je zien? En waar komt die fascinatie voor de getemde wildernis vandaan?

Raw Color presenteert nieuwe kleurcollectie voor Kvadrat met kunstzinnige installaties

Raw Color presenteert nieuwe kleurcollectie voor Kvadrat met kunstzinnige installaties

De Eindhovense ontwerpstudio Raw Color heeft een samenhangend palet van twintig kleuren ontwikkeld voor stoffenmerk Kvadrat. Voor de presentatie zijn drie ruimtelijke installaties ontwikkeld.

De caleidoscopische stijlkamers van i29 in Felix Meritis

Het Amsterdamse ontwerpbureau i29 heeft het nieuwe interieur ontworpen van cultureel platform Felix Meritis. Bijna drie jaar werkte het bureau aan de herinrichting van dit 232 jaar oude Rijksmonument aan de Amsterdamse Keizersgracht. Als verbindend element is gekozen voor kleur. Of eigenlijk: een caleidoscoop waarin zalen zijn uitgevoerd in kanariegeel (de foyer op de achtste verdieping), donkerblauw (De Teekenzaal)  of ingetogen beige en oker (de grote Concertzaal). “ Felix Meritis is het oudste, nog bestaande cultureel centrum van Europa. Zo’n rijke rijke historie, daar kun je niet omheen als ontwerper”, stellen Jaspar Jansen en Jeroen Dellensen van het Amsterdamse bureau i29 .

Kamermuziek en houseparties

Het huidige Felix Meritis heeft de ambitie een eigentijdse cultuurhuis te zijn. Technologie is een belangrijke pijler in de programmering, naast kunst en wetenschap. “Elk van de zeven zalen heeft een eigen identiteit gekregen, want Felix Meritis draait verschillende programma’s. Er zijn lezingen, exposities en concerten maar ook tv-opnames, commerciële verhuur of zelfs meditatiesessies. Tegelijkertijd moeten alle zalen samen één herkenbare uitstraling hebben die past bij deze ondernemende ambitie”, zegt Dellensen. “Per zaal verschilde bovendien wat wel en vooral wat niet veranderd mocht worden.” De grote concertzaal, die nog model heeft gestaan voor de bovenzaal van het Concertgebouw, onderging een complexe renovatie met geavanceerde akoestische wanden die als vlinders openklappen voor geluidsabsorptie; zowel kamermuziek als een houseparty is nu mogelijk. 

Jeroen Dellensen (l) en Jaspar Jansen (r)

“Felix Meritis is het oudste, nog bestaande cultureel centrum van Europa. Zo’n rijke rijke historie, daar kun je niet omheen als ontwerper.” 

Aan de befaamde Zuilenzaal met grote houten pilaren, de originele houten muurkasten en de hoge ramen met uitzicht op de grachtengordel werd ogenschijnlijk nauwelijks iets veranderd, maar is qua techniek en installaties aangepast aan de moderne tijd. “We hebben de zaal voorbereid op de toekomst, maar heel bewust de kwaliteit van de huidige afgebladderde staat behouden” Wel hangt aan het plafond een opzichtige ovalen schijf waarin spotjes en een brede ledstrip zijn verwerkt; erboven zweven ronde metalen strips, als de ringen van Saturnus. “In dit lichtobject zitten aansluitingen voor camera’s en gekleurde lampen. Het is kroonluchter én technisch knooppunt ineen. Een van de grootste uitdagingen was het onzichtbaar wegwerken van bekabeling en techniek en oplossingen bieden voor akoestiek in deze eeuwenoude architectuur.” Hiervoor heeft i29 samen met MATH als bouwkundig architect en een omvangrijk ontwerpteam met diverse adviseurs jaren aan dit complexe project gewerkt. 

Entree

Trompe l’oeil van Hollandse luchten

Waar mogelijk kregen de zalen een complete make-over. In de hernieuwde Shaffyzaal loopt het witte plafond geleidelijk over in paarsblauwe muren. Het vinyl op de vloer verandert vanaf de paarse muren geleidelijk in een lichtgrijze vlek in het midden. “Dit is de feestzaal, met een knipoog naar de psychedelische jaren zestig. Af en toe moet je ook wel wat tegenwicht bieden aan de historische grandeur. Anders wordt elke nieuwe ingreep weggeblazen door dat monumentale gebouw.”

De entree van het nieuwe Felix Meritis bevat een receptie en restaurant, die zijn uitgevoerd als hedendaagse stijlkamers uit de 18e eeuw met een twist. Het meubilair is uitgevoerd in stemmige blauwtinten en de spiegels zijn gedimd. Lichtgrijze accenten in de vorm van kussens en luiken voorkomen dat het zwaar wordt. Aan de muren werden wandbespanningen van textiel aangebracht ter verbetering van de akoestiek, maar dan uitgevoerd met moderne techniek. “De inspiratie was een trompe l’oeil van een Nederlandse lucht maar dan net anders, eigentijds en eigenwijs.” 

Het Grote Twintigersdillemma

Naast de diverse kroonluchters, lichtinstallaties en maatwerk barkasten heeft i29 ook speciaal voor het gebouw een zitstoel ontworpen, heel toepasselijk de Felix genoemd. “Een eigenwijze allemansvriend.” De stoel is koppelbaar, stapelbaar en zit comfortabel door de brede, gekromde rugleuning van leer. “Door de brede rugleuning vormen ze vanzelf een cirkel, wat de stoel heel geschikt maakt in de ronde zalen in Felix Meritis.” Later dit voorjaar volgt een consumenteneditie uitgebracht door meubelproducent Lensvelt

“De Felix is een eigenwijze allemansvriend.”

Felix Meritis heeft een bewogen geschiedenis. Zo werd het in 1788 gebouwd in opdracht van een genootschap voor kunst, wetenschap en politiek. Na WOII bood het monumentale pand met de zuilengevel onderdak aan de Communistische Partij Nederland en in de jaren zestig aan het Shaffy Theater. Tegenwoordig is het onderdeel van Amerpodia, een samenwerkingsverband van vier Amsterdamse cultuurhuizen: de Rode Hoed, Het Compagnietheater en De Nieuwe Liefde. Felix Meritis mikt op nieuwsgierige twintiger en dertiger met programma’s als de talkshow over online beeldcultuur The Hmm en oplaadsessies als Het Grote Twintigersdillemma.

Zolderzaal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *