INTERVIEW  Dirk van der Kooij: “Ik word gewoon geil van dikke klodders plastic”

INTERVIEW Dirk van der Kooij: “Ik word gewoon geil van dikke klodders plastic”

De ‘Stop Stool’ is de nieuwste creatie van ontwerper Dirk van der Kooij. Net als zijn overige producten is ook dit eigenzinnige ontwerp met een zelfontwikkelde productietechniek vervaardigd van afvalplastic. “Je ziet in een oogopslag hoe mijn meubels zijn gemaakt.”

Marjan van Aubel lanceert lamp met zonnepanelen ‘Sunne’ op Kickstarter

Marjan van Aubel lanceert lamp met zonnepanelen ‘Sunne’ op Kickstarter

De lamp ‘Sunne’ van de Amsterdamse ontwerper Marjan van Aubel brandt op zonne-energie. “Ik stel me een toekomst voor waarin alle objecten autonoom zijn en zichzelf van stroom kunnen voorzien door middel van zonne-energie ontwerp.”

Vierdaagse editie van designbeurs OBJECT Rotterdam start op 1 juli

Vierdaagse editie van designbeurs OBJECT Rotterdam start op 1 juli

De 9de editie van designbeurs Object Rotterdam is van 1 tot en met 4 juli, evenals de voorgaande jaren in het monumentale HAKA-gebouw.

INTERVIEW Floris Schoonderbeek: “Fieldtrips door de natuur geven onverwachte inspiratie”

INTERVIEW Floris Schoonderbeek: “Fieldtrips door de natuur geven onverwachte inspiratie”

Met een zelfgebouwd design-lab reed de Floris Schoonderbeek door Nederland. Op locatie werkte hij samen met experts uit verschillende disciplines. Recalculating Route noemt Schoonderbeek dit onconventionele ontwerpproces. “Door te werken in situaties die je niet kent, wordt je gedwongen om je open te stellen voor de ideeën van een ander.”

Theo Ploeg – Tech Talk #2 “Luisteren is het nieuwe kijken”

Theo Ploeg – Tech Talk #2 “Luisteren is het nieuwe kijken”

Elke laatste vrijdag van de maand laat Theo Ploeg zijn licht schijnen over de laatste ontwikkelingen in tech – en vooral wat het met ons doet. Vandaag: Waarom audio het nieuwe hip is

Grafisch ontwerpers doen met ruim 160 alternatieve verkiezingsposters een dringende stemoproep

Grafisch ontwerpers doen met ruim 160 alternatieve verkiezingsposters een dringende stemoproep

Algemene Beschouwingen is oproep aan Nederlandse ontwerpers voor een alternatieve verkiezingsposter te ontwerpen. Op de verkiezingsdag 17 maart wordt er ook één winnende poster gekozen.

Floris Schoonderbeek ontwikkelt nieuwe productlijn op roadtrips met expert meet-ups

Floris Schoonderbeek ontwikkelt nieuwe productlijn op roadtrips met expert meet-ups

Zijn nieuwe collectie Floris Schoonderbeek heeft zijn nieuwste collectie ontwikkelt op roadtrips met zijn zelfgebouwde ontwerp-lab, de ‘fieldstation’. Tijdens dit veldonderzoek werkt hij samen met uiteenlopende experts.

Forbo lanceert serie filmportretten van ontwerpers en architecten

Forbo lanceert serie filmportretten van ontwerpers en architecten

De producent van linoleumvloeren lanceert sfeervolle portretten van onder meer Christien Meindertsma en architect Remi Versteeg.

Digitale editie van FASHIONCLASH biedt virtuele modeshows en online-talks

Digitale editie van FASHIONCLASH biedt virtuele modeshows en online-talks

Het driedaagse modefestival bestaat uit modeshows, performances, exposities, cross-overs met theater en dans, fashion talks en expertmeetings. Dit jaar zijn alle events uitsluitend online te bezoeken.

VIDEO-INTERVIEW Carole Baijings: “Kleur is mijn liefde, de natuur mijn inspiratiebron”

VIDEO-INTERVIEW Carole Baijings: “Kleur is mijn liefde, de natuur mijn inspiratiebron”

‘A Pop of Colour’ heet de nieuwe Fatboy-collectie van ontwerper Carole Baijings. In een exclusief interview met DesignDigger vertelt zij over de toepassing van kleur en geometrie.

BNO-onderzoek wijst uit: “Ontwerpers somber over 2020 maar hoopvol over 2021”

BNO-onderzoek wijst uit: “Ontwerpers somber over 2020 maar hoopvol over 2021”

De helft van de ontwerpers vreest voor 2020 een afname van de omzet. Voor 2021 wordt een licht herstel verwacht. Opvallend: ontwerpbureaus zijn daarbij positiever dan de ZZP-ers.

Multifunctionele RE:Circles van Muller Van Severen verleidt met mat-zachte kleuren

Multifunctionele RE:Circles van Muller Van Severen verleidt met mat-zachte kleuren

Het Belgische designlabel Valerie Objects lanceert RE: Circles, een collectie multifunctionele ronde keukenbladen in een uitgebalanceerd kleurpalet. Het is ontworpen door het echtpaar Fien Muller en Hannes van Severen

De caleidoscopische stijlkamers van i29 in Felix Meritis

Het Amsterdamse ontwerpbureau i29 heeft het nieuwe interieur ontworpen van cultureel platform Felix Meritis. Bijna drie jaar werkte het bureau aan de herinrichting van dit 232 jaar oude Rijksmonument aan de Amsterdamse Keizersgracht. Als verbindend element is gekozen voor kleur. Of eigenlijk: een caleidoscoop waarin zalen zijn uitgevoerd in kanariegeel (de foyer op de achtste verdieping), donkerblauw (De Teekenzaal)  of ingetogen beige en oker (de grote Concertzaal). “ Felix Meritis is het oudste, nog bestaande cultureel centrum van Europa. Zo’n rijke rijke historie, daar kun je niet omheen als ontwerper”, stellen Jaspar Jansen en Jeroen Dellensen van het Amsterdamse bureau i29 .

Kamermuziek en houseparties

Het huidige Felix Meritis heeft de ambitie een eigentijdse cultuurhuis te zijn. Technologie is een belangrijke pijler in de programmering, naast kunst en wetenschap. “Elk van de zeven zalen heeft een eigen identiteit gekregen, want Felix Meritis draait verschillende programma’s. Er zijn lezingen, exposities en concerten maar ook tv-opnames, commerciële verhuur of zelfs meditatiesessies. Tegelijkertijd moeten alle zalen samen één herkenbare uitstraling hebben die past bij deze ondernemende ambitie”, zegt Dellensen. “Per zaal verschilde bovendien wat wel en vooral wat niet veranderd mocht worden.” De grote concertzaal, die nog model heeft gestaan voor de bovenzaal van het Concertgebouw, onderging een complexe renovatie met geavanceerde akoestische wanden die als vlinders openklappen voor geluidsabsorptie; zowel kamermuziek als een houseparty is nu mogelijk. 

Jeroen Dellensen (l) en Jaspar Jansen (r)

“Felix Meritis is het oudste, nog bestaande cultureel centrum van Europa. Zo’n rijke rijke historie, daar kun je niet omheen als ontwerper.” 

Aan de befaamde Zuilenzaal met grote houten pilaren, de originele houten muurkasten en de hoge ramen met uitzicht op de grachtengordel werd ogenschijnlijk nauwelijks iets veranderd, maar is qua techniek en installaties aangepast aan de moderne tijd. “We hebben de zaal voorbereid op de toekomst, maar heel bewust de kwaliteit van de huidige afgebladderde staat behouden” Wel hangt aan het plafond een opzichtige ovalen schijf waarin spotjes en een brede ledstrip zijn verwerkt; erboven zweven ronde metalen strips, als de ringen van Saturnus. “In dit lichtobject zitten aansluitingen voor camera’s en gekleurde lampen. Het is kroonluchter én technisch knooppunt ineen. Een van de grootste uitdagingen was het onzichtbaar wegwerken van bekabeling en techniek en oplossingen bieden voor akoestiek in deze eeuwenoude architectuur.” Hiervoor heeft i29 samen met MATH als bouwkundig architect en een omvangrijk ontwerpteam met diverse adviseurs jaren aan dit complexe project gewerkt. 

Entree

Trompe l’oeil van Hollandse luchten

Waar mogelijk kregen de zalen een complete make-over. In de hernieuwde Shaffyzaal loopt het witte plafond geleidelijk over in paarsblauwe muren. Het vinyl op de vloer verandert vanaf de paarse muren geleidelijk in een lichtgrijze vlek in het midden. “Dit is de feestzaal, met een knipoog naar de psychedelische jaren zestig. Af en toe moet je ook wel wat tegenwicht bieden aan de historische grandeur. Anders wordt elke nieuwe ingreep weggeblazen door dat monumentale gebouw.”

De entree van het nieuwe Felix Meritis bevat een receptie en restaurant, die zijn uitgevoerd als hedendaagse stijlkamers uit de 18e eeuw met een twist. Het meubilair is uitgevoerd in stemmige blauwtinten en de spiegels zijn gedimd. Lichtgrijze accenten in de vorm van kussens en luiken voorkomen dat het zwaar wordt. Aan de muren werden wandbespanningen van textiel aangebracht ter verbetering van de akoestiek, maar dan uitgevoerd met moderne techniek. “De inspiratie was een trompe l’oeil van een Nederlandse lucht maar dan net anders, eigentijds en eigenwijs.” 

Het Grote Twintigersdillemma

Naast de diverse kroonluchters, lichtinstallaties en maatwerk barkasten heeft i29 ook speciaal voor het gebouw een zitstoel ontworpen, heel toepasselijk de Felix genoemd. “Een eigenwijze allemansvriend.” De stoel is koppelbaar, stapelbaar en zit comfortabel door de brede, gekromde rugleuning van leer. “Door de brede rugleuning vormen ze vanzelf een cirkel, wat de stoel heel geschikt maakt in de ronde zalen in Felix Meritis.” Later dit voorjaar volgt een consumenteneditie uitgebracht door meubelproducent Lensvelt

“De Felix is een eigenwijze allemansvriend.”

Felix Meritis heeft een bewogen geschiedenis. Zo werd het in 1788 gebouwd in opdracht van een genootschap voor kunst, wetenschap en politiek. Na WOII bood het monumentale pand met de zuilengevel onderdak aan de Communistische Partij Nederland en in de jaren zestig aan het Shaffy Theater. Tegenwoordig is het onderdeel van Amerpodia, een samenwerkingsverband van vier Amsterdamse cultuurhuizen: de Rode Hoed, Het Compagnietheater en De Nieuwe Liefde. Felix Meritis mikt op nieuwsgierige twintiger en dertiger met programma’s als de talkshow over online beeldcultuur The Hmm en oplaadsessies als Het Grote Twintigersdillemma.

Zolderzaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *