INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Geometrische lichtsculptuur ‘Lamina’ van Tijs Gilde speelt met kleur, licht en schaduw

Ontwerper Tijs Gilde uit Eindhoven lanceert een bescheiden lampencollectie van drie verwante modellen bij Transnatural. De lampen zijn gemaakt van gekleurd acryllaat in en geometrisch patroon.

De drie sculpturale lampen Lamina hebben een verwant lijnenspel en kleurpalet maar bieden elk een bijzonder lichteffect, gecreëerd door verschillen in de gelaagde, modulaire structuur. De lampen zijn vervaardigd van gerecycled acrylmateriaal de intensiteit van het kleurpatroon versterkt of verstrooid. De lampen zijn op aanvraag ook leverbaar in afwijkende kleurpatronen en afmetingen. Elke Lamina Light wordt geleverd met één patroon naar keuze, meer patronen worden op de prijs in rekening gebracht.

De lamellen, gemaakt van gerecycled acrylmateriaal, zorgen voor vervormingen die van kleur veranderen afhankelijk van de intensiteit van het licht. Lamina Lights kunnen in kracht en warmte worden gemanipuleerd om de omgeving optimaal te verlichten. Daarnaast verkent Lamina nieuwe mogelijkheden voor efficiëntere productie- en recyclingtechnieken. Het product erft een circulaire ontwerpstrategie doordat het zijn onderdelen aan het einde van zijn levenscyclus kan demonteren en hergebruiken.

LAMINA LIGHT- Yule

Yule

Het model Yule verwijst naar de periode na de donkere dagen in de winter, en het moment waarop licht een belangrijkere rol speelt in de aanloop naar de lente die eind december begint. Het geeft een intense lichtbeleving door het symmetrische en grote oppervlak van lamellen en het formaat van 55 bij 85 centimeter.

LAMINA LIGHT- Halo

Sunrise

Een cirkelvormige band van gekleurd licht, soms zichtbaar rond de zon of de maan, wordt veroorzaakt door de weerkaatsing en breking van licht door ijskristallen in de atmosfeer. Dit fenomeen wordt gevisualiseerd door deze prachtige lichtsculptuur; de Lamina Halo.

LAMINA LIGHT- Sunrise

De naam zeg het al: door het dominante gele licht en een helder lichteffect imiteert deze lamp het zuiverende zonlicht van de vroege ochtend.

Nieuwe Gallery van Transnatural

De lancering van deze collectie markeert tevens de verhuizing van Transnatural naar de nieuwe tentoonstellingsruimte in Amsterdam West. Daar is nu ook de tentoonstelling The Unknown Mine Zone te zien met werk van kunstenaars, ontwerpers, architecten en onderzoekers die allemaal een andere kijk hebben op ons toekomstige materiaaltekort. Te zien zijn werken van onder meer Xandra van der Eijk en Teresa van Dongen.

Teresa van Dongen

Door de groei van de wereldbevolking en de consumptie van goederen neemt een enorme dreiging van schaarste aan grondstoffen toe. Sinds het begin van de industriële revolutie is het gebruik van grondstoffen exponentieel gestegen en zijn de voorraden dramatisch afgenomen. Mocht de extensieve winning van metalen in het huidige tempo doorgaan, dan zullen we voor het einde van de 21e eeuw op verschillende niveaus zonder aanbod komen te zitten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *