Nieuws

Geometrische lichtsculptuur ‘Lamina’ van Tijs Gilde speelt met kleur, licht en schaduw

Ontwerper Tijs Gilde uit Eindhoven lanceert een bescheiden lampencollectie van drie verwante modellen bij Transnatural. De lampen zijn gemaakt van gekleurd acryllaat in en geometrisch patroon.

De drie sculpturale lampen Lamina hebben een verwant lijnenspel en kleurpalet maar bieden elk een bijzonder lichteffect, gecreëerd door verschillen in de gelaagde, modulaire structuur. De lampen zijn vervaardigd van gerecycled acrylmateriaal de intensiteit van het kleurpatroon versterkt of verstrooid. De lampen zijn op aanvraag ook leverbaar in afwijkende kleurpatronen en afmetingen. Elke Lamina Light wordt geleverd met één patroon naar keuze, meer patronen worden op de prijs in rekening gebracht.

De lamellen, gemaakt van gerecycled acrylmateriaal, zorgen voor vervormingen die van kleur veranderen afhankelijk van de intensiteit van het licht. Lamina Lights kunnen in kracht en warmte worden gemanipuleerd om de omgeving optimaal te verlichten. Daarnaast verkent Lamina nieuwe mogelijkheden voor efficiëntere productie- en recyclingtechnieken. Het product erft een circulaire ontwerpstrategie doordat het zijn onderdelen aan het einde van zijn levenscyclus kan demonteren en hergebruiken.

LAMINA LIGHT- Yule

Yule

Het model Yule verwijst naar de periode na de donkere dagen in de winter, en het moment waarop licht een belangrijkere rol speelt in de aanloop naar de lente die eind december begint. Het geeft een intense lichtbeleving door het symmetrische en grote oppervlak van lamellen en het formaat van 55 bij 85 centimeter.

LAMINA LIGHT- Halo

Sunrise

Een cirkelvormige band van gekleurd licht, soms zichtbaar rond de zon of de maan, wordt veroorzaakt door de weerkaatsing en breking van licht door ijskristallen in de atmosfeer. Dit fenomeen wordt gevisualiseerd door deze prachtige lichtsculptuur; de Lamina Halo.

LAMINA LIGHT- Sunrise

De naam zeg het al: door het dominante gele licht en een helder lichteffect imiteert deze lamp het zuiverende zonlicht van de vroege ochtend.

Nieuwe Gallery van Transnatural

De lancering van deze collectie markeert tevens de verhuizing van Transnatural naar de nieuwe tentoonstellingsruimte in Amsterdam West. Daar is nu ook de tentoonstelling The Unknown Mine Zone te zien met werk van kunstenaars, ontwerpers, architecten en onderzoekers die allemaal een andere kijk hebben op ons toekomstige materiaaltekort. Te zien zijn werken van onder meer Xandra van der Eijk en Teresa van Dongen.

Teresa van Dongen

Door de groei van de wereldbevolking en de consumptie van goederen neemt een enorme dreiging van schaarste aan grondstoffen toe. Sinds het begin van de industriële revolutie is het gebruik van grondstoffen exponentieel gestegen en zijn de voorraden dramatisch afgenomen. Mocht de extensieve winning van metalen in het huidige tempo doorgaan, dan zullen we voor het einde van de 21e eeuw op verschillende niveaus zonder aanbod komen te zitten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *