Nieuws

DDW-tour DAG 3: Acht innovatieve, ecologische, speels en sportieve stoelen

Dutch Design Week is inmiddels afgelopen. Maar deze week loodst DesignDigger je door het aanbod met een opvallende trend. Met vandaag: de stoel als spiegel van de tijdgeest. Want uiteindelijk is er geen designobject dat zo goed functioneert als een spiegel van de tijdgeest als… de stoel.

Kijk HIER naar de uitzending van woensdag 21 oktober van For Starters het dagelijkse ochtendprogramma van DesignDigger voor DDW-TV. Met Lucas de Man en Bob Hendrikx. Terugkijken van eerdere uitzendingen kan HIER.

Allereerst een disclaimer:

De opvatting dat een Westerse ontwerper wel even zal zeggen wat goed zitten is, wankelt. Wat misschien maar goed is ook. Dat is het uitgangspunt van het onderzoeksproject Cross Cultural Chairs waarvoor een reis van acht maanden werd ondernomen naar de meest bevolkte landen ter wereld. Op welke manieren verschilt zitten? Welke rituelen van samenkomen zijn ermee verbonden? De antwoorden op deze vragen bepalen hoe een stoel eruit ziet. Waar in de ene cultuur mensen het liefst op de hurken zitten, is in een ander land ‘ligzitten’ op kussens de norm. Gewoon op de grond of juist in zorgvuldig ontworpen stoel. Bezoek daarom vooral de installatie Cross Cultural Chairs bij Onomatopee Projects.

Samen alleen – alleen samen

Mathijs van Gageldonk speelt in op de buitensport-trend van gedeeltelijk-intelligente lockdown. Overal in parken, pleinen en parkeerplaatsen wordt tegenwoordig gesport. Waarom dan niet op treinperrons, waar we dan toch maar onze tijd staan te verdoen. Daarom dus transformeerde Van Gageldonk de zitbankjes op treinperrons in trimtoestellen. Met een halter op het uiteinde wordt een zitbank opeens een gymnastiekpaard. De jonge ontwerper liet zich hierbij inspireren door parkour, de urban sport waarbij hekken, lantaarnpalen en andere obstakels in de openbare ruimte worden gebruikt als toestel. Voor zijn straatbanken werd hij onderscheiden met de Melkweg Award, een prijs voor de Design Academy graduate met het ontwerp dat het best inpasbaar is in de praktijk.

Ook in de buitenlucht en voor openbaar gebruik is de Moving Bench van Hesther Melief en Tonny Aerts, een Corona-proof straatmeubilair dat mensen met elkaar in contact brengt maar ze ook de mogelijkheid biedt om de anderhalve meter afstand te bewaren. Op een rails zijn vijftien kleurige  stoeltjes bevestigd die heen en weer kunnen worden geschoven., waardoor je groepjes kunt creëren. Zo kun je bijvoorbeeld als één huishouden toch samen zitten, terwijl even verderop allemaal verliefde stelletjes zitten. Of eenlingen met een boek. Of vrienden die op gezonde afstand zijn geschoven maar toch dichtbij genoeg voor een intiem gesprek in de buitenlucht.

Zitten in bloemen, of op touwen

Lieselot Vander Elst liet zich eveneens inspireren door de menselijke behoefte aan intimiteit en vooral ook door het groeiende gebrek aan intimiteit. De Vlaamse ontwerper maakte het ensemble Re-Connect waarbij de tafel niet een barrière vormt tussen mensen maar hen juist omarmt en dichter bij elkaar brengt. Het zitensemble oogt als een sierlijke bloem. Een autonoom sculptuur eigenlijk vooral. Maar als je eenmaal zit, draait alles juist om verbindingen met elkaar. Fysieke contact is bijna onvermijdelijk; knieën die botsen, oogcontact, handen die toevallig strelen. Of juist heel bewust door diep oogcontact of voetje vrijen. Uiteraard is het meubel 100 procent recyclebaar want het is volledig gemaakt van aluminium.

Spelen is altijd een goede manier om contact uit te lokken. Daarbij, zijn wij niet veel te veel vergeten om het kind in onszelf de ruimte te geven? Rope 6M speelt in op beide behoefte. Of eigenlijk in één behoefte: samen spelen. Deze zes meter lange touwen kunnen worden verkoopt tot speelse zitobjecten om vergaderingen iets informeler of actiever – en daarmee vast ook inspirerender – te maken. Maar het is natuurlijk ook leuk in huis, of beter nog in de tuin. In samenspraak met de ontwerpers kan een touw ook samen worden gemaakt. Voor de productie is een speciale vlechtinstallatie ontwikkeld.

Romeinse zuilen en boomstoelen

Archetypes is een meubelcollectie van het Eindhovense ontwerpduo Joachim Morineau gecreëerd die stereotype vormen en constructies uit de Klassieke oudheid combineert met industriële materialen. Er zijn referenties naar karakteristieke bouwwerken zoals Pont du Gard, een beroemd Romeins aquaduct in Frankrijs en ruïnes van het Parco archeologico del Colosseo in Rome maar putten de twee ontwerpers uit de eigen fantasie.

Ook een archetypische vorm heeft de Ameba stoel van ontwerper Hugo de Ruiter is gesneden uit een monoblok van zacht schuim die stijfheid krijgt door harde coating. Er is dus geen houten of metalen frame gebruikt. De vorm is robuust en met een oervorm van dikke poten. Cooloo is een nieuwe producent van ecologische coatings en kan zo nieuwe vormen introduceren. De Ameba is bekroond met de Good Industrial Design Award 2020.

Een stoel waarmee we samensmelten met de natuur, daar kon je op wachten. Groen is onontkoombaar deze Dutch Design Week, zo lazen we HIER al eerder. Sitting Tree is een eenvoudige constructie die met riemen aan boom wordt bevestigd. Je kunt er ook meerdere aan een boom bevestigen zodat je samen kunt zitten; hang je ze boven elkaar kun je klimmen. Verbinden en terug naar de natuur – een stoel die de tijdgeest weliswaar niet met een hamer maar toch treffend samenvat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *