Nieuws

Deze afstudeerprojecten van de Design Academy spelen in op corona-crisis – maar zijn van blijvende waarde

Solstalgia van Linda Windisch biedt een online therapeutische dienst voor mensen die lijden aan angst veroorzaakt door hun hun groeiende vervreemding van en verlangen naar de natuur.

De eerste maanden van het jaar zijn voor de afstudeerders aan de Design Academy Eindhoven de periode dat zij werken aan hun eindopdracht. Dat liep dit jaar min of meer parallel aan de coronagolf die binnen enkele weken de hele wereld overspoelde.

In de rust en isolatie van de lockdown konden de studenten zich optimaal concentreren op hun afstudeerwerk, zonder daarbij de grote vraagstukken van onze tijd uit het oog te verliezen – zo klinken de echo’s van Greta Thunberg, Boris Johnson en George Floyd in hun werk door. De Design Academy is nu eenmaal een beetje het onderzoekslab voor maatschappelijke verandering. Geen wonder dat meerdere studenten zijn geïnspireerd door deze gezondheidscrisis. Opvallend is dat deze jonge generatie niet wordt beheerst door angst en doem, maar kiest voor een optimistische houding. Ook bijzonder: als deze gezondheidscrisis straks is bezworen, blijven deze ‘coronadesigns’ van blijvende waarde.

In Between is een magazine van Alicja Konkol dat de cultuur en esthetiek van volkstuinen, die vooral onder millennials populair zijn als vluchtheuvel. Ze bieden een onderbreking van de realiteit, een oplossing voor reisbeperkingen in onze dappere nieuwe wereld en een vorm van ‘escapisme’.

Voor de ongeveer tweehonderd ontwerpers die afstuderen aan de Design Academy Eindhoven is dit een fikse tegenvaller, omdat ze nu een belangrijk podium missen. Hun Graduation Show is traditiegetrouw een van de bestbezochte evenementen tijdens DDW. Daarom heeft de academie de catalogus dit jaar gratis online gezet op de eigen website. Een profiel van drie afstudeerprojecten die inspelen op zowel het ‘oude’ als het nieuwe normaal kun je lezen in de Volkskrant.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *