INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

De corona-files #2 – Documentaire ‘It’s Dutch design’ nu online, en andere kijktips

De documentaire It’s Dutch Design van regisseur Elbe Stevens is nu online te koop voor 5 euro. Daarmee kan de 52 minuten durende documentaire on demand worden bekeken. It’s Dutch Design is de eerste documentaire die een volledig beeld wil schetsen van het wereldwijde succes van het Nederlandse ontwerp. Wat is dat Dutch design nou eigenlijk? Wat is er zo typisch Nederlands aan ? En waarom is internationaal zo succesvol? Deze vragen zijn voor de makers het uitgangspunt.

De documentaire geeft een caleidoscopisch beeld van Dutch design: van grafisch en interactive tot de BMW’s van van Adrian van Hooydonk en het corporate ING-logo. Van onderzoekers als Christien Meindertsma tot ‘kunstenaars’ Aldo Bakker en Nacho Carbonell. En natuurlijk grote namen als Maarten Baas, Tejo Remy, Piet-Hein Eek, Marcel Wanders en Iris Van Herpen en nog vele anderen. Zelfs emeritus hoogleraar Herman Pleij schuift aan om de Nederlandse volksaard te duiden en plaatst de ontwerpbeweging daarmee in cultuurwetenschappelijk perspectief.

It’s Dutch Design ging in november in première in designmuseum Cube in Kerkrade. Aansluitend zou de film zijn wereldpremière beleven op de Milan Design Week. Dat is uiterst onzeker. Er is gedraaid in Nederland, Duitsland, Italië en de Verenigde Staten. De film kan HIER worden gedownload

KIJKTIPS

In dagen dat iedereen aan huis en/of studio is gebonden is er alle tijd om design te bingen. Daarom hier hier nog enkele GRATIS online-kijktips voor design-documentaires.

Wim Crouwel, Modernist

Voor de documentairereeks Close Up op de publieke omroep maakte filmmaker Lex Reitsma een indringend portret van Wim Crouwel, die daarvoor meerdere jaren werd gevolgd. Crouwel is van grote invloed geweest op diverse generaties Nederlandse ontwerpers. Ook op Lex Reitsma, zelf een zeer verdienstelijk grafisch ontwerper voordat hij zich ontpopte tot succesvol documentairemaker. In de documentaire Wim Crouwel, Modernist zien we Crouwel als een functionalist die heilig gelooft in een aanpak die berust op feiten en logica, terwijl hij tegelijkertijd gefascineerd blijft door het esthetische aspect van grafische vormgeving. De documentaire kwam een week voor Crouwels overlijden op 19 september 2019 uit. Kijken kan HIER.

Boom maakt boek

Ook van Lex Reitsma is de documentaire Boom maakt boek over boekontwerper Irma Boom, nog zo’n kanon van de Nederlandse grafische vormgeving. En wederom zit de regisseur zijn onderwerp dicht op de huid door haar jaren lang te (achter)volgen. Rode draad in de film zijn twee boekontwerpen, waaraan Boom dag en nacht werkt. De film werd vertoond in de NPO-documentairereeks Het Uur van Wolf. Kijken kan HIER.

Objectified

Filmmaker Gary Hustwit zet elke week een andere film uit zijn imposante oeuvre online. Deze week is dat de documentaire Objectified. In dit visuele essay verkent Hustwit de complexe en soms obsessieve relatie die we hebben met technische gadgets en andere gebruiksvoorwerpen. Aan bod komen de creativiteit achter het ontwerp en de industrieel-ontwerpers die deze objecten blijven onderzoeken, evalueren en heruitvinden. Met interviews met onder meer Jonathan Ive, Hella Jongerius, Alice Rawsthorn, Paola Antonelli, Marc Newson, Ronan & Erwan Bouroullec en vele anderen.

Objectified ging in première op het South By Southwest Festival op 14 maart 2009. Hustwit maakte daarna ook een indrukwekkend portret van Dieter Rams en de lange documentaire Helvetica over het gelijknamige letterfont. Met enige zoeken vind je deze ook wel online (achter een betaalmuur waarschijnlijk maar ze zijn het elke eurocent waard!). De film Objectified bekijken kan HIER.

Abstract, Netflix

Inmiddels is Abstract op Netflix al in zijn tweede seizoen en de serie wordt steeds gelikter. Maar nog steeds is het genieten van de prachtige beeldsequenties, de dromerige shots en terloopse interviews. Voor wie zich laat afschrikken door het aantal van twaalf afleveringen, niet te missen zijn de portretten van kunstenaar Olafur Eliasson, illustrator Christoph Niemann van The New Yorker en architect Bjarke Ingels van bureau BIG. Vooral het eerste seizoen is zeer de moeite waard. Kijken kan HIER.

15 korte films van Ray & Charles Eames

De Amerikaanse website Openculture.com heeft een verzameling korte films van het befaamde ontwerpersechtpaar Ray & Charles Eames online gezet. Uiteraard zit daar ook hun beroemdste film The Powers Of Ten bij. Maar ook andere, minder bekende korte films gemaakt in de eigen studio in Californië geven een geweldig beeld van de werkwijze en diepte en breedte van het het oeuvre van dit illustere duo, dat een onuitwisbare stempel heeft gedrukt op de moderne wereld. Kijken kan HIER.

Ray & Charles Eames – The Powers of Ten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *