Guus Beumer vertrekt mei 2021 als directeur van Het Nieuwe Instituut

Guus Beumer vertrekt mei 2021 als directeur van Het Nieuwe Instituut

Na acht jaar treedt Guus Beumer terug als artistiek directeur van Het Nieuwe Instituut. De zoektocht naar een opvolger is reeds begonnen.

3D-geprinte tulpenvazen en vier andere remakes van klassieke Delfts Blauw

3D-geprinte tulpenvazen en vier andere remakes van klassieke Delfts Blauw

Een jonge generatie ontwerpers wordt geïnspireerd door het eeuwenoude erfgoed van beschilderd aardewerk. “Ik maak een digitale update van een eeuwenoud ambacht.”

Jonge ontwerpers gezocht voor relatiegeschenk van de burgemeester – Amsterdam schrijft prijsvraag uit

Jonge ontwerpers gezocht voor relatiegeschenk van de burgemeester – Amsterdam schrijft prijsvraag uit

Alleen ontwerpers onder de 30 jaar en wonend in Amsterdam mogen meedoen aan de ontwerpwedstrijd voor het officiële relatiegeschenk van Amsterdam.

Help DesignDigger nóg beter te maken en vul de enquête in. Deelnemers maken kans op een gratis boek!

Help DesignDigger nóg beter te maken en vul de enquête in. Deelnemers maken kans op een gratis boek!

Om nog beter te inzicht te krijgen in de interesses van onze lezers is een enquête opgesteld, met dank aan Artemis Academy Amsterdam. Invullen duurt nog geen 5 minuten.

Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

De foto’s tonen de schoonheid van vergankelijkheid. Ze zijn gemaakt op een autokerkhof dat al meer dan een halve eeuw verlaten in de Zwitserse natuur ligt.

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

De talkshow van een uur is nu terug te kijken. Met als hoofdgast Mieke Gerritzen over haar boek ‘Help Je Zelf!’ Maar ook tech-fashion, e-girls en burn-out animaties.

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Het Limburgse ontwerpcollectief SOM Tales of Perfume heeft een mondkapspray ontwikkeld waarmee een mondkapje een frisse geur krijgt. De extracten zijn uitsluitend afkomstig van lokale grondstoffen

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Het ‘habitoor’ is een nieuw interieur voor de werkomgeving dat zo inspirerend en sociaal is, dat het thuiswerkplek aftroeft. Het is ontwikkeld door interieurarchitect Casper Schwarz.

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

Zeven exposities in Nederlandse musea met één ding gemeen: een zintuiglijke ervaring van design. Met onder meer muziek in Groningen, kleur in Den Haag en gedachtespinsels in Tilburg.

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De ontwerper laat bijen een honingraat bouwen op een metalen structuur als ode aan vergankelijkheid. Nu te zien in Rademakers Gallery.

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Een interview de oprichter van Studio Modijefsky. Al meer dan tien jaar drukt zij een stempel op hippe horeca, die in Amsterdam in het bijzonder. Interieurarchitect en oprichter Esther Stam maakt de balans met het boek Making Space.

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Dertig internationale ontwerpstudio’s die oplossing bieden voor het groeiende afvalprobleem worden uitgelicht. Waaronder ook drie uit Nederland: Sanne Visser, Super Local en Simón Ballen. En oh ja, we geven ook een exemplaar weg aan de eerste inzender naar info@designdigger.nl!

De corona-files #2 – Documentaire ‘It’s Dutch design’ nu online, en andere kijktips

De documentaire It’s Dutch Design van regisseur Elbe Stevens is nu online te koop voor 5 euro. Daarmee kan de 52 minuten durende documentaire on demand worden bekeken. It’s Dutch Design is de eerste documentaire die een volledig beeld wil schetsen van het wereldwijde succes van het Nederlandse ontwerp. Wat is dat Dutch design nou eigenlijk? Wat is er zo typisch Nederlands aan ? En waarom is internationaal zo succesvol? Deze vragen zijn voor de makers het uitgangspunt.

De documentaire geeft een caleidoscopisch beeld van Dutch design: van grafisch en interactive tot de BMW’s van van Adrian van Hooydonk en het corporate ING-logo. Van onderzoekers als Christien Meindertsma tot ‘kunstenaars’ Aldo Bakker en Nacho Carbonell. En natuurlijk grote namen als Maarten Baas, Tejo Remy, Piet-Hein Eek, Marcel Wanders en Iris Van Herpen en nog vele anderen. Zelfs emeritus hoogleraar Herman Pleij schuift aan om de Nederlandse volksaard te duiden en plaatst de ontwerpbeweging daarmee in cultuurwetenschappelijk perspectief.

It’s Dutch Design ging in november in première in designmuseum Cube in Kerkrade. Aansluitend zou de film zijn wereldpremière beleven op de Milan Design Week. Dat is uiterst onzeker. Er is gedraaid in Nederland, Duitsland, Italië en de Verenigde Staten. De film kan HIER worden gedownload

KIJKTIPS

In dagen dat iedereen aan huis en/of studio is gebonden is er alle tijd om design te bingen. Daarom hier hier nog enkele GRATIS online-kijktips voor design-documentaires.

Wim Crouwel, Modernist

Voor de documentairereeks Close Up op de publieke omroep maakte filmmaker Lex Reitsma een indringend portret van Wim Crouwel, die daarvoor meerdere jaren werd gevolgd. Crouwel is van grote invloed geweest op diverse generaties Nederlandse ontwerpers. Ook op Lex Reitsma, zelf een zeer verdienstelijk grafisch ontwerper voordat hij zich ontpopte tot succesvol documentairemaker. In de documentaire Wim Crouwel, Modernist zien we Crouwel als een functionalist die heilig gelooft in een aanpak die berust op feiten en logica, terwijl hij tegelijkertijd gefascineerd blijft door het esthetische aspect van grafische vormgeving. De documentaire kwam een week voor Crouwels overlijden op 19 september 2019 uit. Kijken kan HIER.

Boom maakt boek

Ook van Lex Reitsma is de documentaire Boom maakt boek over boekontwerper Irma Boom, nog zo’n kanon van de Nederlandse grafische vormgeving. En wederom zit de regisseur zijn onderwerp dicht op de huid door haar jaren lang te (achter)volgen. Rode draad in de film zijn twee boekontwerpen, waaraan Boom dag en nacht werkt. De film werd vertoond in de NPO-documentairereeks Het Uur van Wolf. Kijken kan HIER.

Objectified

Filmmaker Gary Hustwit zet elke week een andere film uit zijn imposante oeuvre online. Deze week is dat de documentaire Objectified. In dit visuele essay verkent Hustwit de complexe en soms obsessieve relatie die we hebben met technische gadgets en andere gebruiksvoorwerpen. Aan bod komen de creativiteit achter het ontwerp en de industrieel-ontwerpers die deze objecten blijven onderzoeken, evalueren en heruitvinden. Met interviews met onder meer Jonathan Ive, Hella Jongerius, Alice Rawsthorn, Paola Antonelli, Marc Newson, Ronan & Erwan Bouroullec en vele anderen.

Objectified ging in première op het South By Southwest Festival op 14 maart 2009. Hustwit maakte daarna ook een indrukwekkend portret van Dieter Rams en de lange documentaire Helvetica over het gelijknamige letterfont. Met enige zoeken vind je deze ook wel online (achter een betaalmuur waarschijnlijk maar ze zijn het elke eurocent waard!). De film Objectified bekijken kan HIER.

Abstract, Netflix

Inmiddels is Abstract op Netflix al in zijn tweede seizoen en de serie wordt steeds gelikter. Maar nog steeds is het genieten van de prachtige beeldsequenties, de dromerige shots en terloopse interviews. Voor wie zich laat afschrikken door het aantal van twaalf afleveringen, niet te missen zijn de portretten van kunstenaar Olafur Eliasson, illustrator Christoph Niemann van The New Yorker en architect Bjarke Ingels van bureau BIG. Vooral het eerste seizoen is zeer de moeite waard. Kijken kan HIER.

15 korte films van Ray & Charles Eames

De Amerikaanse website Openculture.com heeft een verzameling korte films van het befaamde ontwerpersechtpaar Ray & Charles Eames online gezet. Uiteraard zit daar ook hun beroemdste film The Powers Of Ten bij. Maar ook andere, minder bekende korte films gemaakt in de eigen studio in Californië geven een geweldig beeld van de werkwijze en diepte en breedte van het het oeuvre van dit illustere duo, dat een onuitwisbare stempel heeft gedrukt op de moderne wereld. Kijken kan HIER.

Ray & Charles Eames – The Powers of Ten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *