INTERVIEW  Dirk van der Kooij: “Ik word gewoon geil van dikke klodders plastic”

INTERVIEW Dirk van der Kooij: “Ik word gewoon geil van dikke klodders plastic”

De ‘Stop Stool’ is de nieuwste creatie van ontwerper Dirk van der Kooij. Net als zijn overige producten is ook dit eigenzinnige ontwerp met een zelfontwikkelde productietechniek vervaardigd van afvalplastic. “Je ziet in een oogopslag hoe mijn meubels zijn gemaakt.”

Marjan van Aubel lanceert lamp met zonnepanelen ‘Sunne’ op Kickstarter

Marjan van Aubel lanceert lamp met zonnepanelen ‘Sunne’ op Kickstarter

De lamp ‘Sunne’ van de Amsterdamse ontwerper Marjan van Aubel brandt op zonne-energie. “Ik stel me een toekomst voor waarin alle objecten autonoom zijn en zichzelf van stroom kunnen voorzien door middel van zonne-energie ontwerp.”

Vierdaagse editie van designbeurs OBJECT Rotterdam start op 1 juli

Vierdaagse editie van designbeurs OBJECT Rotterdam start op 1 juli

De 9de editie van designbeurs Object Rotterdam is van 1 tot en met 4 juli, evenals de voorgaande jaren in het monumentale HAKA-gebouw.

INTERVIEW Floris Schoonderbeek: “Fieldtrips door de natuur geven onverwachte inspiratie”

INTERVIEW Floris Schoonderbeek: “Fieldtrips door de natuur geven onverwachte inspiratie”

Met een zelfgebouwd design-lab reed de Floris Schoonderbeek door Nederland. Op locatie werkte hij samen met experts uit verschillende disciplines. Recalculating Route noemt Schoonderbeek dit onconventionele ontwerpproces. “Door te werken in situaties die je niet kent, wordt je gedwongen om je open te stellen voor de ideeën van een ander.”

Theo Ploeg – Tech Talk #2 “Luisteren is het nieuwe kijken”

Theo Ploeg – Tech Talk #2 “Luisteren is het nieuwe kijken”

Elke laatste vrijdag van de maand laat Theo Ploeg zijn licht schijnen over de laatste ontwikkelingen in tech – en vooral wat het met ons doet. Vandaag: Waarom audio het nieuwe hip is

Grafisch ontwerpers doen met ruim 160 alternatieve verkiezingsposters een dringende stemoproep

Grafisch ontwerpers doen met ruim 160 alternatieve verkiezingsposters een dringende stemoproep

Algemene Beschouwingen is oproep aan Nederlandse ontwerpers voor een alternatieve verkiezingsposter te ontwerpen. Op de verkiezingsdag 17 maart wordt er ook één winnende poster gekozen.

Floris Schoonderbeek ontwikkelt nieuwe productlijn op roadtrips met expert meet-ups

Floris Schoonderbeek ontwikkelt nieuwe productlijn op roadtrips met expert meet-ups

Zijn nieuwe collectie Floris Schoonderbeek heeft zijn nieuwste collectie ontwikkelt op roadtrips met zijn zelfgebouwde ontwerp-lab, de ‘fieldstation’. Tijdens dit veldonderzoek werkt hij samen met uiteenlopende experts.

Forbo lanceert serie filmportretten van ontwerpers en architecten

Forbo lanceert serie filmportretten van ontwerpers en architecten

De producent van linoleumvloeren lanceert sfeervolle portretten van onder meer Christien Meindertsma en architect Remi Versteeg.

Digitale editie van FASHIONCLASH biedt virtuele modeshows en online-talks

Digitale editie van FASHIONCLASH biedt virtuele modeshows en online-talks

Het driedaagse modefestival bestaat uit modeshows, performances, exposities, cross-overs met theater en dans, fashion talks en expertmeetings. Dit jaar zijn alle events uitsluitend online te bezoeken.

VIDEO-INTERVIEW Carole Baijings: “Kleur is mijn liefde, de natuur mijn inspiratiebron”

VIDEO-INTERVIEW Carole Baijings: “Kleur is mijn liefde, de natuur mijn inspiratiebron”

‘A Pop of Colour’ heet de nieuwe Fatboy-collectie van ontwerper Carole Baijings. In een exclusief interview met DesignDigger vertelt zij over de toepassing van kleur en geometrie.

BNO-onderzoek wijst uit: “Ontwerpers somber over 2020 maar hoopvol over 2021”

BNO-onderzoek wijst uit: “Ontwerpers somber over 2020 maar hoopvol over 2021”

De helft van de ontwerpers vreest voor 2020 een afname van de omzet. Voor 2021 wordt een licht herstel verwacht. Opvallend: ontwerpbureaus zijn daarbij positiever dan de ZZP-ers.

Multifunctionele RE:Circles van Muller Van Severen verleidt met mat-zachte kleuren

Multifunctionele RE:Circles van Muller Van Severen verleidt met mat-zachte kleuren

Het Belgische designlabel Valerie Objects lanceert RE: Circles, een collectie multifunctionele ronde keukenbladen in een uitgebalanceerd kleurpalet. Het is ontworpen door het echtpaar Fien Muller en Hannes van Severen

De corona-files #2 – Documentaire ‘It’s Dutch design’ nu online, en andere kijktips

De documentaire It’s Dutch Design van regisseur Elbe Stevens is nu online te koop voor 5 euro. Daarmee kan de 52 minuten durende documentaire on demand worden bekeken. It’s Dutch Design is de eerste documentaire die een volledig beeld wil schetsen van het wereldwijde succes van het Nederlandse ontwerp. Wat is dat Dutch design nou eigenlijk? Wat is er zo typisch Nederlands aan ? En waarom is internationaal zo succesvol? Deze vragen zijn voor de makers het uitgangspunt.

De documentaire geeft een caleidoscopisch beeld van Dutch design: van grafisch en interactive tot de BMW’s van van Adrian van Hooydonk en het corporate ING-logo. Van onderzoekers als Christien Meindertsma tot ‘kunstenaars’ Aldo Bakker en Nacho Carbonell. En natuurlijk grote namen als Maarten Baas, Tejo Remy, Piet-Hein Eek, Marcel Wanders en Iris Van Herpen en nog vele anderen. Zelfs emeritus hoogleraar Herman Pleij schuift aan om de Nederlandse volksaard te duiden en plaatst de ontwerpbeweging daarmee in cultuurwetenschappelijk perspectief.

It’s Dutch Design ging in november in première in designmuseum Cube in Kerkrade. Aansluitend zou de film zijn wereldpremière beleven op de Milan Design Week. Dat is uiterst onzeker. Er is gedraaid in Nederland, Duitsland, Italië en de Verenigde Staten. De film kan HIER worden gedownload

KIJKTIPS

In dagen dat iedereen aan huis en/of studio is gebonden is er alle tijd om design te bingen. Daarom hier hier nog enkele GRATIS online-kijktips voor design-documentaires.

Wim Crouwel, Modernist

Voor de documentairereeks Close Up op de publieke omroep maakte filmmaker Lex Reitsma een indringend portret van Wim Crouwel, die daarvoor meerdere jaren werd gevolgd. Crouwel is van grote invloed geweest op diverse generaties Nederlandse ontwerpers. Ook op Lex Reitsma, zelf een zeer verdienstelijk grafisch ontwerper voordat hij zich ontpopte tot succesvol documentairemaker. In de documentaire Wim Crouwel, Modernist zien we Crouwel als een functionalist die heilig gelooft in een aanpak die berust op feiten en logica, terwijl hij tegelijkertijd gefascineerd blijft door het esthetische aspect van grafische vormgeving. De documentaire kwam een week voor Crouwels overlijden op 19 september 2019 uit. Kijken kan HIER.

Boom maakt boek

Ook van Lex Reitsma is de documentaire Boom maakt boek over boekontwerper Irma Boom, nog zo’n kanon van de Nederlandse grafische vormgeving. En wederom zit de regisseur zijn onderwerp dicht op de huid door haar jaren lang te (achter)volgen. Rode draad in de film zijn twee boekontwerpen, waaraan Boom dag en nacht werkt. De film werd vertoond in de NPO-documentairereeks Het Uur van Wolf. Kijken kan HIER.

Objectified

Filmmaker Gary Hustwit zet elke week een andere film uit zijn imposante oeuvre online. Deze week is dat de documentaire Objectified. In dit visuele essay verkent Hustwit de complexe en soms obsessieve relatie die we hebben met technische gadgets en andere gebruiksvoorwerpen. Aan bod komen de creativiteit achter het ontwerp en de industrieel-ontwerpers die deze objecten blijven onderzoeken, evalueren en heruitvinden. Met interviews met onder meer Jonathan Ive, Hella Jongerius, Alice Rawsthorn, Paola Antonelli, Marc Newson, Ronan & Erwan Bouroullec en vele anderen.

Objectified ging in première op het South By Southwest Festival op 14 maart 2009. Hustwit maakte daarna ook een indrukwekkend portret van Dieter Rams en de lange documentaire Helvetica over het gelijknamige letterfont. Met enige zoeken vind je deze ook wel online (achter een betaalmuur waarschijnlijk maar ze zijn het elke eurocent waard!). De film Objectified bekijken kan HIER.

Abstract, Netflix

Inmiddels is Abstract op Netflix al in zijn tweede seizoen en de serie wordt steeds gelikter. Maar nog steeds is het genieten van de prachtige beeldsequenties, de dromerige shots en terloopse interviews. Voor wie zich laat afschrikken door het aantal van twaalf afleveringen, niet te missen zijn de portretten van kunstenaar Olafur Eliasson, illustrator Christoph Niemann van The New Yorker en architect Bjarke Ingels van bureau BIG. Vooral het eerste seizoen is zeer de moeite waard. Kijken kan HIER.

15 korte films van Ray & Charles Eames

De Amerikaanse website Openculture.com heeft een verzameling korte films van het befaamde ontwerpersechtpaar Ray & Charles Eames online gezet. Uiteraard zit daar ook hun beroemdste film The Powers Of Ten bij. Maar ook andere, minder bekende korte films gemaakt in de eigen studio in Californië geven een geweldig beeld van de werkwijze en diepte en breedte van het het oeuvre van dit illustere duo, dat een onuitwisbare stempel heeft gedrukt op de moderne wereld. Kijken kan HIER.

Ray & Charles Eames – The Powers of Ten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *