Nieuws

Twee urgente exposities verkennen impact van AI op architectuur

Twee actuele exposities verkennen de impact van kunstmatige intelligentie op architectuur. Voor Architectuur Informatiecentrum Alkmaar organiseert Tangram Architekten de manifestatie ‘Onmetelijk belangrijk’ over AI en de zachte waarden van architectuur. In architectuurcentrum ABC in Haarlem staat ‘A-imagination in Architectuur’, een expositie die met name de visuele verbeeldingskracht van kunstmatige intelligentie belicht.

Workshops

Vanaf 14 april tot halverwege september presenteert het Haarlemse architectuurcentrum ABC de expositie A-imagination in Architectuur: over Kunstmatige Intelligentie (AI), verbeelding en realiteit. Naast een de presentatie in twee zalen omvat dit project een reeks lezingen, bijeenkomsten en workshops waarbij de verbeeldingskracht en toepassingsmogelijkheden van kunstmatige intelligentie in de architectuur worden belicht.

Museum van Oorlog & Vrede
BEELD Rogier Polman en Leon van Kuijk

De tentoonstelling laat zien dat met behulp van AI autonome architectonische kunstwerken kunnen worden gecreëerd, maar ook dat AI een inspirerend hulpmiddel is bij hedendaagse ontwerpvraagstukken. Te zien zijn originele computeranimaties die zijn vervaardigd met gebruik van kunstmatige intelligentie door kunstenaars Rogier Polman en Léon van Kuijk. Het zijn afbeeldingen van virtuele en nieuwe musea, zowel van het exterieur, interieur als de collectie van deze musea, die zijn gemaakt met AI. Daarnaast laten stedenbouwkundige Ricsi van Beek en landschapsarchitect Maurice Käss, beiden werkzaam bij de gemeente Haarlem, zien hoe zij AI gebruiken als praktisch gereedschap in hun dagelijkse werk. Deze innovatieve techniek wordt onder andere ingezet bij participatiebijeenkomsten.

Museum van de Nog Te Bouwen Stad
BEELD Rogier Polman en Leon van Kuijk

Fotografie

Léon van Kuijk (1956) en Rogier Polman (1956)  werken sinds hun studie aan de kunstacademie samen. Gedeelde fascinaties als techniek, industrie, architectuur, maar ook fotografie en grafische vormgeving hebben in al die jaren heel veel vruchtbare en succesvolle projecten opgeleverd. Een jaar geleden werden de eerste voorzichtige stappen in de A.I gezet. Het blijkt voor beiden een adembenemende wereld die zijn weerga niet kent. Eindelijk is er een beeldmiddel die geen grenzen stelt  aan de snelheid van eigen denken. De komst van de mogelijkheden van A.I. is voor beiden een  gebeurtenis die te vergelijken is met die van de uitvinding van de fotografie.

Onmetelijk Belangrijk van Tangram Architecten belicht hoe AI de zachte waarden van architectuur van borgen of zelfs versterken. Hoe kan AI-technologie worden ingezet als partner in het vormgeven van de architectuur van morgen voor duurzame, mensgerichte ontwerpen. De feestelijke opening met lezing vindt plaats op 1 mei 2024 om 20:00 uur. Locatie voor de lezing en tentoonstelling is TAQA Theater De Vest aan het Canadaplein in Alkmaar.

Zachte waarden

Meer dan een beeldverkenning van innovatie is deze expositie een uitnodiging om dieper na te denken over de waarden die onze leefomgevingen vormen. Deze tentoonstelling is gericht op bewustwording en confronteert ons met de verantwoordelijkheid om technologie met wijsheid en zorg in te zetten.

“Terwijl AI ons de instrumenten biedt om complexe ontwerpproblemen op te lossen en efficiëntie te verhogen, mogen we nooit de ‘zachte’ waarden uit het oog verliezen – die van welzijn, schoonheid, sociale cohesie en het respect voor onze historische en culturele contexten”, aldus Tangram.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *