Nieuws

Met ingenieuze lichtinstallatie onthult ontwerper Ermi van Oers kwaliteit van onderwaterleven

POND is een drijvende lichtinstallatie die water een stem geeft door van kleur te veranderen. Deze kleuren zijn een vertaling van de waterkwaliteit. Dit allemaal aangedreven door de bacteriën in het water zelf. POND is een vinding van Nova Innova, een natuur-inclusieve startup van de Rotterdamse ontwerper Ermi van Oers. “Het is een lichtsymphonie die zich op het water afspeelt, een samenspel van technologie, natuur en design.” 

Stel je een wereld voor waarin het water je vertelt hoe het met haar gaat. Een groep drijvende lampen verandert van kleur bij het ondergaan van de zon.  Deze kleuren zijn een vertaling van de waterkwaliteit. Dit allemaal aangedreven door de bacteriën in het water zelf. De opgevangen energie wordt omgezet in een unieke lichttaal, waarbij de kleuren en de snelheid van het ademen van het licht, tot uitdrukking brengen hoe het met de waterkwaliteit is gesteld. 

Onderwater bacteriën

De installatie bestaat uit drijvende bollen op open water, bijvoorbeeld een haven of een vijver in een park. In de bollen zitten lampen, die pulseren op de lichtsignalen van de onderwater bacteriën. Hoe gezonder het water is, hoe meer elektriciteit deze bacteriën zullen produceren. De opgevangen energie wordt omgezet in een unieke lichttaal. POND is als het ware een microscoop  die op kunstzinnige wijze het onderwaterleven onthult.

Nova Innova wil met POND benadrukken dat water een levend wezen is, waar we goed voor moeten zorgen. Momenteel is 60% van Europese wateren zwaar vervuild en voldoet nog geen 1% van de open Nederlandse wateren aan de normen*. Een watercrisis dus. Het grote probleem is dat Nederlanders zich hier niet van bewust zijn. Dit komt omdat de onderwaterwereld onzichtbaar is voor mensen. Nova Innova brengt deze onderwaterwereld bóven-water met POND .

“Met POND willen we het Nederlandse publiek leren over, zorgen voor en betrekken bij één van de belangrijkste bronnen in het leven: schoon water.”

Ermi van Oers, oprichter Nova Innova

Natuur, wetenschap en design

Nova Innova ontwikkelde in 4 jaar, samen met partners Rotterdams weerwoord, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, Waterschap De Dommel, Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en University Southampton een robuust systeem, dat gebaseerd is op duurzame Microbial Fuel Cell-technologie: een biologische batterij die zijn elektriciteit oogst uit organische reststromen die zich bevinden in het water.

POND lag negen maanden in het water in de proeftuin van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. In deze periode is POND getest en doorontwikkeld om op andere locaties te functioneren. Nova Innova is inmiddels in gesprek met meerdere steden en andere geïnteresseerden om top locaties te vinden voor POND.  Nova Innova is een award winning bio-design studio gevestigd in Rotterdam die natuur, wetenschap en design combineert om cruciale, duurzame doorbraken te genereren. Nova Innova heeft een portfolio van op zowel planten als water gebaseerde regeneratieve innovaties. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *