Nieuws

Solo-expositie ‘Klootviolen’ toont schurende oeuvre van grafisch ontwerpstudio 75B in Kunsthal

Opvallend en niet meer te missen in het straatbeeld zijn de affiches en logo’s van het Rotterdamse ontwerpbureau 75B. In de tentoonstelling Klootviolen – een verwijzing naar de experimentele en speelse werkwijze van oprichters Rens Muis en Pieter Vos – komen ruim 25 jaar aan creatieve ontwerpen samen. Aan de hand van persoonlijke verhalen en schetsen bekijk je hoe de markante flyers, affiches, logo’s en trailers, waarin humor en controverse niet worden geschuwd, tot stand komen. Klootviolen staat van 16 maart tot 30 juni in de Kunsthal in Rotterdam.

Het werk van 75B tikt alle boxen in de Dutch design vinklijst aan: conceptueel, eenvoudig, ironisch en een benadering die experimenteel, eigenzinnig en met een knipoog is. Het werk van 75B is over de hele wereld tentoongesteld en won diverse ontwerpprijzen. Tegenwoordig werken er 5 mensen in de studio, gevestigd in een oud postkantoor in het centrum van Rotterdam.

BH-maat

Muis (1974) en Vos (1971) vormen het creatieve brein achter 75B , een naam als abstracte code die zou kunnen verwijzen naar een huisnummer, potloodsterkte, BH-maat, plan B, en meer. In de jaren negentig richten Muis en Vos het ontwerpbureau op en maken ze naam met hun speelse flyers in de culturele scene voor onder andere de legendarische club RoXY en NOW&WOW. Aan de basis van het toegepaste én vrije werk van 75B ligt experiment. Zo spelen Muis en Vos met taal en beeld, het liefst zonder vooraf vastgesteld doel.

75B maakt al in de jaren 90 een vliegende start met de kleurrijke vlakverdeling van het skatepark aan de West Blaak, de spraakmakende flyers voor onder mer de Amsterdamse housetempel RoXY en de opname in 2001 in het boek Apples & Oranges 01: Best Dutch Design. Met ontwerpers als Dept (ook bekend van de RoXY en architectuurmagazine Mark), Caulfield & Tensing (huisstijl van The Chemistry) en Experimental Jetset (Paradiso) waren ze blikvangers van en nieuwe brutale generatie grafisch ontwerpers.   

Stadswapens

Al snel volgen opdrachten voor International Film Festival Rotterdam, Susan Bijl, Ro Theater, de Doelen, LantarenVenster en Mondriaan Fonds. Recentelijk viel 75B onder meer op met conceptuele ontwerpen met een knipoog, zoals de affiches voor poppodium Annabel. Met kleurrijke posters positioneert 75B het merk Annabel als een zeventienjarig meisje dat zelf haar affiches tekent en je uitnodigt op haar feestjes. Klootviolen toont ook vrij werk van Muis en Vos, waaronder hun grote, kleurrijke schilderijen met kreten zoals ‘is dit niks’ en ‘alles komt goed’.

Bijzonder is ook Woven Cities, een groot wandtapijt waarop het wapenschild van Rotterdam aan de hand van iconische logo’s en symbolen wordt afgebeeld. Woven Cities is serie hedendaagse stadswapens van diverse steden, waaronder Turijn, Hamburg, Londen en Vilnius. Met dit project verkent 75B de heraldiek van de geürbaniseerde samenleving van vandaag. De moderne wapenschilden bestaan uit (combinaties van) relevante en kenmerkende motto’s, symbolen, logo’s en iconen. Elk wapenschild bevat ongeveer honderd verwijzingen. Ter gelegenheid van de tentoonstelling Klootviolen ontwerpt 75B een serie affiches waarvan geen exemplaar hetzelfde is. Deze unieke posters zijn vanaf 22 april te zien in het Rotterdamse, Utrechtse, Amsterdamse en Haagse straatbeeld. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *