Nieuws

Design Museum Den Bosch bevestigt stereotype genderrollen met expo vol elektronische huisraad

In de tentoonstelling Mannen, vrouwen en hun apparaten toont Design Museum Den Bosch meer dan 300 koffiezetapparaten, haardrogers, stereotorens, televisies en andere kleine huishoudelijke apparaten. Het gaat niet alleen om de apparaten zelf, maar ook om hun verpakkingen en de advertenties die vertellen over de maatschappij van die tijd en ons laten nadenken over de situatie nu.

Ons huis heeft door de jaren heen allerlei maatschappelijke veranderingen meegemaakt. Stofzuigers en wasmachines maakten het huishoudelijk werk makkelijker, terwijl koelkasten, fornuizen en mixers ons voedsel veranderden. Radio en televisie werden nieuwe toevoegingen aan ons huis. Vooral vanaf de jaren 60 werd ons leven daardoor gevarieerder en leuker, terwijl we beter geïnformeerd en vermaakt werden door nieuwe apparatuur.

Genderneutraal

Opvallend is dat deze technologische vernieuwingen vaak niet veel invloed hadden op de rolverdeling tussen mannen en vrouwen; mannen werkten buiten de deur terwijl vrouwen voor het huishouden en de kinderen zorgden. Bedrijven die deze nieuwe apparaten in grote aantallen produceerden, speelden met hun reclame in op deze stereotypen. Dat begon langzaam te veranderen in de jaren 70. Op vakantie en in de tienerkamer blijken draagbare apparaten niet langer alleen voor mannen of vrouwen te zijn. De speelse en vaak kleurrijke ontwerpen van bijvoorbeeld draagbare televisies en walkmans zijn een voorbode van meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen. In de tentoonstelling zie je niet alleen de apparaten zelf, maar ook hun verpakkingen en advertenties die ons veel vertellen over de maatschappij van die tijd en ons laten nadenken over de situatie nu.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *