Nieuws

Na 25 jaar vertrekt Robert Thiemann bij FRAME en start adviesbureau Betterness

Robert Thiemannn vertrek als hoofdredacteur bij FRAME Magazine, 25 jaar nadat hij het blad oprichtte. Zijn nieuwe stap is het starten van het advies- en ontwerpbureau Betterness. “Ik ga in praktijk brengen wat ik bij FRAME predikte.”

Thiemann blijft werkzaam de interieurbranche maar met het nieuwe advies- en ontwerpbureau. “Ik heb Betterness opgericht om bedrijven en instellingen in staat te stellen betekenisvolle ruimtes te bedenken, ontwerpen en bouwen in een wereld die voortdurend in beweging is. Gebaseerd op inzicht in de eisen van de klant en de – soms lokale – context, zal ik visies, concepten en ontwerpopgaven ontwikkelen. Daarbij kan ik terugvallen op mijn mondiale netwerk van bedrijven en instellingen, architecten, kunstenaars, ontwerpers, en wetenschappers om betere ruimtes te maken. Kortom: ik ga in praktijk brengen wat ik bij FRAME predikte.”

Architectuurtitel Mark

Ruim een jaar overdacht Thiemann zijn vertrek. “Wetende dat een jong maar ervaren en getalenteerd team de interieurbranche van waardevolle inzichten zou blijven voorzien, maakte het voor mij gemakkelijker om eindelijk in actie te komen en mezelf los te maken. FRAME zal gewoon doorgaan en andere leden van het team zullen de kans krijgen om op te treden en te schitteren.” Floor Kuitert, voormalig chef redactie, wordt de nieuwe hoofdredacteur. Mira Huussen, die in 2021 bij FRAME kwam en in 2023 mededirecteur werd, gaat verder als enige directeur.

Thiemann richtte op 33-jarige leeftijd FRAME op in 1997. In eerste instantie vormde hij een duo met Peter Huiberts, die tot 2013 de rol van uitgever had. “Onze focus lag op het interieur, een ontwerpopgave die toen nog buiten beschouwing werd gelaten”, blikt Thiemann terug. Vanwege de creatieve, avontuurlijke en onafhankelijke koers sloeg FRAME direct aan bij architecten, interieurontwerpers en productdesigners. Het portfolio breidde zich uit met boeken. In 2005 werd architectuurtijdschrift Mark gelanceerd in 2005, gevolgd het kunstmagazine Elephant in 2009. Die laatste titel is inmiddels verzelfstandigd. Mark is opgeheven.

In 2018 werden de FRAME Awards gelanceerd, waarvan de laatste ceremonie plaatsvond in China. Tegelijkertijd gaven FRAME Lab – een reeks lezingen, discussies en rondetafelgesprekken samengesteld door FRAME – en denktank The Next Space verder vorm aan de missie van FRAME om belanghebbenden uit de industrie te verbinden, te inspireren en op te leiden. Onder leiding van Thiemann is FRAME geëvolueerd van een gedrukte publicatie naar een breed contentplatform met een sterke gemeenschap, en is het een leidende kracht geworden in de ruimtelijke ontwerpindustrie.

Designgeesten

“Het is de reis van mijn leven geweest, die mij over de hele wereld heeft gebracht en mij in staat heeft gesteld veel van de grootste designgeesten te ontmoeten”, blikt Thiemann terug. “Ik heb het geluk gehad dat ik 155 nummers heb gepubliceerd, altijd met een geweldig team van interne en freelance medewerkers, van wie velen nu een succesvolle carrière in de ontwerpindustrie hebben.”

In een reactie laat de redactie weten: “Als er één ding over Robert gezegd kan worden, dan is het dat innovatie in zijn DNA zit. Zijn ideeën aanstekelijk en vaak uitdagend. Deze mentaliteit zit inmiddels ook in het DNA van FRAME. Hij heeft veel getalenteerde mensen geholpen hun eigen designlens aan te scherpen. Dat geldt niet alleen voor degenen die met hem bij FRAME hebben samengewerkt, maar ook voor de duizenden interieurontwerpers en -liefhebbers die deel zijn gaan uitmaken van de gemeenschap.”

Het laatste FRAME-nummer onder hoofdredactie van Robert Thiemann

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *