Nieuws

Nieuw designlabel Built Editions combineert design met Indiaas ambacht

Built Editions is een nieuwe collectie meubels en designobjecten van Indiase makelij. De objecten zijn een spannende mix van traditioneel Indiaas vakmanschap en modern design; de focus ligt op het gebruik van lokaal geproduceerde of geupcyclede materialen.

Built Editions is een initiatief van architectuur- en designbureau Site Practice, gevestigd in Mumbai en Amsterdam. Built Editions is ontstaan vanuit een interesse in materialen en maakprocessen en vanuit de ambitie om de veelzijdige Indiase ambachten te behouden in de huidige, verregaand geïndustrialiseerde wereld.

Houtbewerking

Built Editions is ontworpen voor liefhebbers van kwaliteitsvol vakmanschap en een oog voor duurzaam leven. Alle producten worden gemaakt door Indiase ambachtslieden. Vanuit een fascinatie voor dit vakmanschap zal Built Editions de collectie meubels, lampen en objecten de komende jaren verder uitbouwen. onder meer met de rijke traditie in houtbewerking, de specifieke kunst van het aluminium gieten of de veelzijdige textielgeschiedenis in India.

Elk product vertelt een opmerkelijk verhaal. Van de schijnbaar minimale Square Chair, geïnspireerd op traditionele Indiase ligbedden (‘charpais’) en een eerbetoon aan de kunst van de natuurlijke indigo-verftechnieken tot de Spice Grinder, gemaakt door ambachtslieden uit ‘Toy Makers Town’ Channapatna van gedraaid hout en gelakt in een scala aan levendige kleuren op basis van natuurlijke kleurstoffen.

Handgemaakt

Built Editions presenteert een verfrissend perspectief door op speelse wijze lokale materialen, traditionele handwerkmethoden en culturele Indiase tradities in de producten te verwerken. Uitgangspunt daarbij is de expertise en het netwerk van Site Practice als architectuurbureau in India en Nederland. De studio hecht grote waarde aan alternatieve benadering van ontwerpprocessen, materiaalonderzoek en langdurige samenwerkingen met ervaren ambachtslieden. De specifieke kwaliteit van een handgemaakt product, het natuurlijke karakter van het materiaal en het patina dat in de loop van de tijd ontstaat, zijn belangrijke kenmerken die de ontwerpers van harte omarmen.

“Ons doel met Built Editions is drieledig”, zeggen architecten Anne Geenen en David Schmidt, oprichters van Site Practice. “We wilden verschillende materialen en productieprocessen verkennen, visueel interessante producten creëren en tegelijkertijd traditionele Indiase ambachten behouden voor de volgende generaties.”

Pop-Up shop

De producten zijn te koop via de Built Editions webshop. Op afspraak is een bezoek aan de studio/ showroom in Amsterdam mogelijk.

Over Site Practice

Built Editions is opgericht door architectuur- en ontwerpstudio Site Practice, gevestigd in Mumbai (India) en Amsterdam. Site Practice werd in 2019 opgericht door architecten Anne Geenen en David Schmidt. Het jonge bureau kende een succesvolle start door de sterke focus op duurzame (her)ontwikkeling en biobased bouwen. Hun vernieuwende kijk op ontwerpprocessen en het aangaan van experimentele samenwerkingen is onder andere beloond met de BNA Next Step Award en bijbehorende ontwikkelopdracht van Synchroon. Als een vanzelfsprekend verlengstuk van Site Practice deelt Built Editions deze waarden; vanuit een fascinatie voor Indiaas vakmanschap zal de collectie meubels, lampen en objecten zich blijven ontwikkelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *