Nieuws

NU ONLINE Livestream DesignDigger LIVE #16 – Prompts, prototypes en pulp. Hoe design verandert door AI

De 16de editie van het kwartaalprogramma DesignDigger LIVE verkent de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie voor ontwerpers . Zowel praktische ontwerpcases met AI als obstakels als filterbubbels en nepnieuws kwamen voorbij op 21 september 2023 in Pakhuis de Zwijger. De livestream van het programma staat nu online.

Door de introductie van gebruiksvriendelijke AI-programma’s als ChatGPT en Midjourney zal design ingrijpend veranderen. Maar hoe werken deze AI-systemen nou precies? Wat kun je ermee, en wat niet? Kan met behulp van kunstmatige intelligentie straks iedereen ontwerpen? En wat betekent deze democratisering van design? Maar vooral ook: moeten we dat wel willen? Het is een kleine greep uit de onderwerpen die voorbij kwamen.

De sprekers:

Pascal Wiggers is Associate Lector Responsible Artificial Intelligence bij de Hogeschool van Amsterdam. Daar richt hij zich vooral op het ontwikkelen van AI vanuit publieke waarden, met oog voor de individuele, sociale en ethische consequenties ervan. 

Klasien van de Zandschulp is interactief kunstenaar en creatief directeur bij de Amsterdamse studio Affect Lab. Ze ‘ontwerpt’ ervaringen waarin fysieke en digitale werelden in elkaar overlopen. Op het Nederlands Filmfestival in Utrecht gaat het nieuwste werk Ctrl.Alt.Img  van Affect Lab in première.

Vera van der Burg studeerde in 2017 met een master Social Design aan de Design Academy Eindhoven.  In haar project Objective Portrait trainde ze een subjectief algoritme op basis van haar persoonlijke blik. Nu doet ze een promotieonderzoek bij het Designing Intelligence Lab van de Technische Universiteit Delft naar het gebruik van AI als hulpmiddel voor zelfreflectie in het creatieve proces.

Alice Wong (1989) noemt zichzelf een story designer en vertaald complexe informatie naar invoelbare en deelbare verhalen. Haar nieuwste video-installatie AI on the Menu staat op de expositie Spacefarmingin het Evoluon in Eindhoven.

Julia Mascini is advocaat met als specialisaties Auteursrecht en Intellectueel Eigendom bij het kantoor Valegis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *