Nieuws

NU ONLINE: grensverleggend concert van U2 in MSG Sphere Las Vegas met visuals zo groot als 54 duizend led-tv’s

De MSG Sphere Las Vegas, een enorme ronde concertzaal, opende dit weekend met een concert van U2. Het scherm binnen de Sphere is 76 meter hoog en geeft de toeschouwers het gevoel van een meer dan 180 graden zicht. De visuals op de bolvormige popzaal worden verzorgd door ontwerper Es Devlin, kunstenaar John Gerrard.

Kijk hier de show op Youtube:

De twee uur durende show van U2 is een live-uitvoering van het album Achtung Baby uit 1991. In totaal meet het scherm 112 bij 157 meter, in totaal ruim 54 duizend vierkante meter ledschermen. De muziek zelf wordt versterkt door 160 duizend luidsprekers, verborgen achter het LED-scherm met zijn 268.435.456 pixels. In de Sphere zitten 18 duizend bezoekers.

De toekomst van live-entertainment?

Op de vele YouTube-video’s die na het optreden verschijnen, is te zien hoe de band af en toe bijna lijkt te verdwijnen in het visuele spektakel op het immense koepelscherm. Aan de buitenkant van de Sphere zit een soortgelijk scherm, met een hoogte van 112 meter en een breedte van 157 meter. De bouw van Sphere kostte ruim 2 miljard euro. Er zijn plannen om meerdere Spheres wereldwijd te bouwen, met Londen als startpunt. Maar daar kwam de omwonenden direct in opstand tegen een 80 meter hoge lichtgevende bol in hun woonbuurt.

Bekijk MSG Sphere vanaf de buitenkant:

Bij het openingsconcert van U2 – de eerste van serie van 25 concerten van de Ierse band in de Sphere – is dit immersieve scherm overgenomen door visuals van sublieme scherpte en diepte. Alsof de bezoekers door een reusachtige vr-bril kijken. U2 staat op een podium dat lijkt op een gigantische verlichte draaitafel, gebaseerd op een ontwerp van Brian Eno. Dit podium is eern ontwerp van het Britse architectenbureau Stufish, dat eerder al samenwerkte met Devlin tijdens de Experience + Innocence-tour van U2.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *