Nieuws

Yuri Veerman maakt smaakvol woonprotest met Speculatiekoekjes (met essay van Cody Hochstenbach)

Nederland bevindt zich midden in een wooncrisis. Het aantal dak- en thuisloze mensen is scherp toegenomen, honderdduizenden huurders hebben de grootste moeite de huur te betalen en twintigers blijven noodgedwongen bij hun ouders wonen. Een woning vinden is sinds de Tweede Wereldoorlog niet zo moeilijk geweest.

Niet iedereen gaat gebukt onder de wooncrisis. Er zijn ook veel mensen, bedrijven en organisaties die ervan profiteren. Voor hen is de woning een speculatieobject. Als reactie op dit hardnekkige fenomeen lanceert kunstenaar en ontwerper Yuri Veerman het Speculatiekoekje, een ambachtelijk gebakken speculaasje gedecoreerd met symbolen uit de woningcrisis, zoals het inmiddels iconische portret van pandjesprins Bernhard van Oranje. 

De koekjes worden vanaf heden verkocht in combinatie met een publicatie over woningspeculatie, geschreven door stadsgeograaf Cody Hochstenbach, als auteur van het boek Uitgewoond een van de meest prominente stemmen in het debat over de woningcrisis. Bestel jouw Speculatiekoekjes HIER.

Veerman ontwierp de afgelopen jaren verschillende posters over de woningcrisis, waaronder Bernhard van Oranje, De Prins met 349 Huizen en Je bent te laat, een poster met in de hoofdrol de almaar stijgende huizenprijzen. De grafisch vormgever maakt in zijn werk veelal gebruik van culturele symbolen, die hij ontrafelt en opnieuw in elkaar zet. Op die manier moedigt hij mensen aan op een andere manier te kijken naar het door hem aangesneden onderwerp.

‘Dit zijn onze Helden’ is een monumentale infographic die tijdens de eerste coronagolf op het Malieveld in Den Haag is geplaatst. De titel van het werk verwijst naar de oorlogsterminologie die tijdens de coronacrisis van stal werd gehaald. De onderliggende vraag luidt: hoeveel geld verdient een held? Op de bijbehorende website www.ditzijnonzehelden.nl wordt dieper ingegaan op de sociaal-economische context van elk beroep. Door de combinatie van een iconische sculptuur en journalistieke website ontstaat een werk dat zowel samenvat als verdiept: het beeld zwengelt de discussie aan en de website biedt de nodige context.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *