Nieuws

OPEN CALL voor ontwerp van iconische landmark voor groene woonwijk in Eindhoven

De groene woonwijk Buurtschap te Veld in Eindhoven moet een landmark krijgen. Hiervoor wordt een oproep gedaan aan professionele architecten, ontwerpers en (landschaps)architecten. Het ingezonden ontwerp kan een artistieke eyecatcher zijn maar ook een functioneel gebouwtje of interactieve installatie – zolang het maar aansluit bij deze innovatieve en sociale woonwijk. De deadline van de open call inzending is  31 oktober.

Buurtschap te Veld wordt een nieuw woongebied in Eindhoven Noord met ruim 600 eigenzinnige woningen. Daarvan zijn er ongeveer 100 kavels bestemd voor creatieve zelfbouwers, tiny house lovers en duurzame innovators die liefst wonen in een huis gemaakt van natuurlijke of hergebruikte materialen en oog hebben voor inventieve toepassingen die bijdragen aan een kleine footprint. De autoluwe woonwijk ligt in een groen gebied en heeft een beoogde looptijd van 30 jaar; er is een eerste evaluatie met de gemeente na 15 jaar. Het Buurtschap heeft een sterk ‘community’ gevoel met gedeelde voorzieningen en een centrale ontmoetingsplek, het Buurthart.

OPEN CALL

Om dit unieke karakter van Buurtschap te Veld en het Buurthart als ontmoetingsplek te benadrukken, is een open call uitgeschreven voor het ontwerp van een landmark. Dit architectonische ontwerp kan een eyecatcher zijn of landschappelijke ingreep met een verbindende functie. Wat ook kan: een functionele installatie die uitnodigt tot gebruik. Zolang het ontwerp de unieke identiteit van Buurtschap te Veld weerspiegelt. Kernwoorden daarbij zijn: speels, innovatief, landschappelijk, verbindend en interactief .

Praktische informatie en voorwaarden:

  • Duurzame materialen
  • Voor een periode van ten minste 10 jaar
  • Weersbestendig
  • Onderhoudsvriendelijk

Voor meer informatie, zie: Open Call Landmark – Minitopia

Budget

Richtlijn voor het ontwerp en (plan voor) realisatie: € 50.000 tot € 75.000 excl. btwDe winnaar werkt het schetsontwerp uit tot een realiseerbaar plan en organiseert en coördineert de uitvoering ervan. De ambitie is een hoogwaardig project met landelijke uitstraling. Heb je vragen over het indienen van het ontwerp, de kosten, of bijvoorbeeld de eisen waaraan de Landmark moet voldoen? Kom dan naar de informatiebijeenkomst op 28 september om 14.00 uur bij Achterbosch 85 in Eindhoven. Meld je HIER aan voor deze bijeenkomst.

Deadline

De deadline voor inzending is 31 oktober 2023. Het winnende ontwerp wordt op 15 november bekend gemaakt. Na een uitgebreide haalbaarheidsstudie is de geplande aanvang van de bouw mei 2024. De jury bestaat uit voorzitter van de buurtraad Claudia Mulder, wateradviseur Michiel Bos, stedenbouwkundige en landschapsarchitect Tom van Tuijn en journalist Jeroen Junte.

Minitopia

De 100 zelfbouwwoningen in Buurtschap te Veld zijn een initiatief van Minitopia, dat inmiddels op diverse locaties in Nederland kleinschalige, tijdelijke en duurzame woonwijken realiseert. Minitopia – de naam zegt het al – is geen reguliere woningbouw maar een idealistisch laboratorium voor duurzame en doe-het-zelf gebiedsontwikkeling. Met tijdelijke bewoning worden starters en anderen die geen toegang hebben tot de vastgelopen bouwmarkt met torenhoge hypotheken een kans geboden op een eigen huis. Dat huis kan bovendien helemaal naar eigen wens worden vormgegeven; wel zijn er strikte beperkingen in grootte, materiaalgebruik. De woongemeenschappen van Minitopia hebben een sterk ‘community’ gevoel met gedeelde voorzieningen en een centrale plek voor ontmoeting en bijeenkomst. Er is een gevoel van vertrouwen dat soms in grote steden wordt gemist.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *