Nieuws

Designevent GLUE Amsterdam presenteert drie ‘creative citizens’ als pioniers van inclusieve stad

Het design event GLUE Amsterdam heeft de ‘Creative Citizens of Honour’ bekend gemaakt. Deze ambassadeurs van het festival voor de Amsterdamse creativiteit, diversiteit en identiteit zijn architect Wouter Valkenier, stedenbouwkundige en kwartiermaker Janine Toussaint en Onafhankelijk curator Marian Duff. Ze zijn gekozen vanwege hun bijdragen aan de sociale cohesie en innovatie in de hoofdstad. GLUE Amsterdam – connected by design is van 14 tot en met 17 september.

Het design-evenement GLUE streeft naar “het verbinden van publiek, ontwerpers, architecten, interieurontwerpers, showrooms, musea, galeries, academies en merken”. Als aftrap van het event worden de drie Creative Citizens of Honour geëerd op het podium van Paradiso.  De vierde editie van  speelt zich af van 14 tot en met 17 september.

Janine Toussaint, Marian Duff en Wouter Valkenier (vlnr)

Marian Duff

Marian Duff was genomineerd voor Amsterdammer van het Jaar 2023 en de Amsterdam Prijs voor de Kunst in 2020 en is nu ook GLUE’s Creative Citizen of Honour. Duff is belangrijk voor de stad als oprichter, directeur en curator van het OSCAM – Open Space Contemporary Art Museum; het museum voor moderne kunst, design, mode, ambachten en ontwikkeling in de Bijlmer. “We vertellen niet-reguliere verhalen en nemen een actieve positie in binnen het museumdiscours over multi-voicing en de noodzaak om kunststructuren te dekoloniseren en te decentraliseren”, zegt ze. Duff startte ook Young OSCAM, gericht op jonge museummedewerkers die een belangrijke rol spelen als aanjagers van innovatieve programmering voor een nieuwe generatie curatoren en makers en als verbinders tussen deze makers en het publiek.

DEELritueel Transvaal, een event van Moving Arts Project

Janine Toussaint

Janine Toussaint heeft als architect en stedenbouwkundige maar vooral als artistiek leider van het multidisciplinaire kunstenaarscollectief Moving Arts Project (MAP) een stempel op stad gedrukt. De straat dient als belangrijkste inspiratiebron en podium voor kunstprojecten die maatschappelijke vraagstukken zichtbaar en bespreekbaar maken. “Ik hoop dat via GLUE andere mensen en organisaties die doen wat wij doen – zin geven aan het leven van en met stedelingen – meer in de schijnwerpers komen te staan”, zegt Toussaint.

OSCAM x CBRE Poortsuite
FOTO Kirsten van Santen

Wouter Valkenier

Architect Wouter Valkenier heeft Amsterdam verrijkt door vergeten en vervallen rafelranden van de stad  te transformeren in bijzondere plekken waar mensen graag komen en anderen ontmoeten. Aansprekende projecten van Studio Valkenier zijn: Tuin van BRET, de Ceuvel, Hannekes Boom, Stadstimmertuin, Landgoed Rorik en – een project dat in ontwikkeling is – Broedplaats Baggerbeest. “Dit zijn plekken met verwijderbare gebouwen gemaakt, gemaakt van overgebleven materialen die, met hun imperfecte schoonheid en lage ecologische voetafdruk, een nieuw leven krijgen”, aldus de GLUE-organisatie.

Impressie van het Baggerbeest – Studio Valkenier

Inclusieve stad

GLUE zet zich meer nog dan voorgaande jaren in voor een divere in inclusieve stad. Zo zal een selectie van zo’n 30 gecureerde STICKY-leden uitgelicht worden in GLUE TV. Als onderdeel van het thema ‘Stretching the Definition of Design’ interviewden onder meer Rubiah Balsem en Jeroen Junte: Georgie Frankel, Hannah Oul-Hadj (The Beach), Bilal el Hadaoui (Get Stronger by Bilal ), Yoon Shun en Yamuna Forzani. Deze interviews zijn in samenwerking met Pakhuis de Zwijger geproduceerd en daar opgenomen.

Onveranderd is de opzet. Bezoekers krijgen een plattegrond van Amsterdam met daarop alle deelnemende locaties. Op de plattegrond staan bovendien routes aangegeven voor bezoekers die te voet, per fiets of met openbaar vervoer op pad gaan. GLUE wil de volle breedte van design tonen. Van de grote internationale merken tot aanstormend talent van designopleidingen en makers van stadsdelen als Zuid-Oost en Nieuw-West.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *