Nieuws

De ‘harmless car’ van Thomas Thwaites is gedoemd te mislukken, wat ook de bedoeling is

De Britse ontwerper Thomas Thwaites is gefascineerd door mislukkingen. Van 9 juli t/m 23 september presenteert hij zijn nieuwste onderzoeksproject Harmless Design in Zone2Source, een glazen paviljoen in het Amstelpark in Amsterdam nabij de Rai. Onder de ogen van bezoekers zal hij verder werken aan een gezinsauto waarvan alles – het maakproces, de materialen en het gebruik – volledig onschadelijk is voor alle mens en natuur.

Thwaites neemt dat onschadelijk heel letterlijk. Zo zou hij het liefst banden hebben van paardenbloemrubber, waarmee zelfs een slak ongedeerd overreden kan worden. Een eerste ruwe versie is klaar. Het is een soort maanauto van gevlochten wilgentenen. Naast de Harmless car zullen ook andere projecten van Thwaites worden getoond op deze solo-expositie Tomorrow, and tomorrow, and tomorrow.

Gesmolten broodrooster

Met dit tot mislukken gedoemd project (uiteraard zal deze auto nooit op de A1 rijden) onderzoekt Thwaites , samen met zijn publiek, voor wie, en met welke gevolgen, we onze technologieën ontwerpen en voor welke schade we verantwoordelijkheid willen nemen. Het doel van Thwaites is om aan het einde van zijn tentoonstelling de Harmless Car rond het Amstelpark te rijden. Tijdens de tentoonstelling zullen diverse workshops, events en debatten georganiseerd worden. Ieren is van harte uitgenodigd om mee te helpen aan het realiseren van de onschadelijke automobiel.

Voor Thwaites telt niet het resultaat van zijn onderzoek maar om de weg ernaartoe. Welke compromissen moet hij sluiten om zijn auto te laten rijden? Wat is een acceptabele snelheid? Welke schade aan milieu is te vermijden? Welke niet? En hoeveel schade vinden we eigenlijk aanvaardbaar?

Rendering in samenwerking met Jun Wu, TU Delft

Delfstoffenwinning en biomaterialen

Thwaites’ beoogde Harmless Car’ wordt een elektrische/methaan/waterstof aangedreven ‘gezinsauto’ gemaakt van organische materialen. Tijdens het werken aan de auto zal Thwaites onderzoekers benaderen die werkzaam zijn op gebieden als voertuigfabricage, veiligheid, opblaasbaar ontwerp en fabricage, levenscycli, delfstoffenwinning, biomaterialen, enzovoort. Het onderzoek begon met Thwaites’ deelname aan de Machine Wilderness residenties in ARTIS Royal Zoo, die Zone2Source in het voorjaar van 2022 organiseerde. De tentoonstelling Tomorrow, and tomorrow, and tomorrow wordt een openbare werkplaats waar mensen worden uitgenodigd om gezamenlijk het ontwerpproces te onderzoeken en om bij te dragen aan de verschillende stadia van het ontwerpen en maken van de auto.

Harmless Car is kenmerkend voor het ontregelende design van Thwaites . Eerder voerde hij The Toaster Project uit. Met deze ‘Heroic Attempt to Build a Simple Electric Appliance from Scratch’ bouwde hij zelf een broodrooster – van het delven en smelten van ijzererts uit in onbruik geraakte mijnen in Engeland. Het koste hem drie maanden tijd, ruim 1200 pond en het apparaat werkte enkele seconden, voordat het smolt. Hiermee toonde Thwaites zowel de verbluffende efficiënte als de tragiek van industriële productie.

The Toaster Project
FOTO Daniel Alexander

Leven als een geit

Met zijn project GoatMan, waarmee Thwaites een ‘vakantie nam van het mens-zijn’, leefde hij tijdelijk als een berggeit in de Alpen. Hij liep op speciale prothesen op handen en voeten. Hij at gras en probeerde dat te verteren met behulp van een kunstmaag. Het onhaalbare experiment resulteerde in een boek waarin hij op humoristische manier de beperkingen van het mens-zijn fileert. Met dit speculatieve project won de Britse ontwerper in 2016 de Ig Nobelprijs.

Thomas Thwaites als Goatman
FOTO Tim Bowditch

Centraal in zijn provocerende oeuvre staat de enorme wereldwijde tragedie van klimaatverandering gekoppeld aan de banaliteiten van overconsumptie en hoe we ons daar als individu tot verhouden. Thwaites hanteert humoristische strategieën en narratieven waarmee hij mensen aanspoort om vanuit een meer ethisch bewustzijn na te denken over de wereld(en) die we creëren en onze alledaagse keuzes. De residentie in het Glazen Huis van Zone2Source zal plaatsvinden van 9 juli t/m 23 september 2023, van vrijdag t/m zondag tussen 13:00 en 17:00 uur in het Glazen Huis, Amstelpark, en op afspraak.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *