Nieuws

Van binnen is de campus van Booking.com een speelse oase. Van buiten een zwart gat.

In Amsterdam werd deze maand de campus van Booking.com geopend. Van binnen is het gebouw een oase voor zijn gebruikers, die een reis kunnen maken langs verschillende werelddelen. Studio Modijefsky transformeerde de meetingrooms in een speels sportzaal. Bij i29 worden het restaurant een gezonde snackautomatiek. Jammer alleen dat het avontuurlijke interieur in schril contrast staat met de lompe buitenkant.

FOTO Matthijs van Rhoon

“Het hoofdkantoor van Booking.com is gul voor zijn medewerkers, maar weinig genereus naar de stad”, schreef Volkskrant recensent Kirsten Hannema. “De donkere gevels van glas en keramiek ogen hard en gesloten, het voorplein is kaal.” Het doet denken aan “een vliegdekschip”. Maar binnen ontpopt het kantoor zich als “een kruising tussen een vliegveld en een resort”, aldus de recensent. Pas achter de zelf-incheckbalies en controlepoortjes openbaart zich de ruimtelijke kwaliteit van het gebouw. “Een metershoge ruimte met groene wanden, veel daglicht en lange zichtlijnen waardoor je het enorme complex ineens overziet.” Als een “stad in een stad, ontworpen rond twee grote atria” omvat de campus drie restaurants, een reeks dakterrassen, auditoria, pingpongtafels, yogaruimten en een klimmuur. Conclusie: “De enorme schaal is teruggebracht naar een menselijke maat.”

Zowel de architectuur als het interieur van de 65.000m2 grote campus zijn ontworpen om verbinding te bevorderen, een gezonde omgeving en duurzaam ontwerp te creëren, en spontane ontmoetingen te stimuleren tussen Booking.com-medewerkers, bezoekers, bewoners en de diverse mensen die zich om uiteenlopende redenen op het Oosterdokseiland in het centrum van Amsterdam bevinden. “Onze focus lag op het gedrag van Booking-medewerkers en het vervullen van al hun behoeftes, vanaf het moment dat ze binnenkomen tot het einde van hun werkdag, en alles daartussenin”, aldus architect Ben van Berkel van UN Studio.

Micro-vakantie

Vanaf het begin was het scheppen van een gezonde omgeving voor de werknemers van Booking.com een van de belangrijkste doelen van het ontwerp. Een omgeving die bijdraagt aan hun sociaal, fysieke en geestelijk welzijn. Door een aantrekkelijke omgeving te creëren stimuleert de architectuur beweging door het hele gebouw. Hiervoor is gebruik gemaakt van trappen, loopbruggen en galerijen op elke verdieping, inclusief het dak. Zelfs de noodtrappen maken deel uit van dit concept en hebben aan de kant van het atrium glazen wanden. Dit moedigt dagelijks gebruik aan en biedt uitzicht vanaf de trappen en zichtbaarheid vanuit andere ruimtes in het gebouw.

FOTO Matthijs van Rhoon

Als lead interior architect ontwierp HofmanDujardin een interieur masterplan voor het campusgebouw. HofmanDujardin nodigde vervolgens meerdere internationale ontwerpbureaus uit; samen creëerden ze een inspirerende omgeving waar medewerkers en bezoekers elkaar ontmoeten, samenwerken, wonen, werken en spelen. Van binnen is het gebouw een oase voor zijn gebruikers. Letterlijk. Er is voor bijna een miljoen aan planten aangelegd. Daarin bevindt zich dan weer een scala aan voorzieningen in de vorm van 28 breakout-rooms die de ervaring bieden van een micro-vakantie. Deze gemeenschappelijke ruimtes liggen verspreid over de campus en kunnen door de werknemers worden gebruikt. Elke ruimte heeft een uniek thema gebaseerd op een bestemming. Ook zijn er onder andere servicepunten, restaurants en brainstormruimtes met een pantry.

Ondergaande zon

Het lokale bureau i29 ontwierp onder meer verschillende breakout-ruimtes en restaurant High Garden op de 9e verdieping met uitzicht over de stad Amsterdam, waar verse kruiden worden verbouwd en gebruikt voor gezonde gerechten. De ontwerpers van i29 stelden vraagtekens bij de relatie tussen natuur en technologie in hun ontwerp van het restaurant High Garden op de negende verdieping met uitzicht over de stad Amsterdam. Daarbij wordt gerefereerd aan moderne voedselproductie met verticale landbouw en met een voedselmuur die gezonde ‘Fastbowls’ serveert – een speelse knipoog naar de Nederlandse ‘automatiek’. Roze verlichting en roestvrij staal werden gebruikt voor het ‘keukenlaboratorium’, in contrast met natuurlijk bamboe en weelderig groen in een restaurant van 900 m2 en een daktuin.

i29
i29

i29 ontwikkelde negen verschillende breakouts met bestemmingen als Amazon, Salar de Yuyuni, Capadocia of Victoria Falls. Stuk voor stuk een ware beleving: op maat gemaakte patronen van gebarsten gezouten aarde op muren en vloeren doen denken aan de wereldberoemde zoutvlakte in Salar de Yuyuni. Een zacht kleurverloop op muren, vloeren en meubels laat je dwalen rond de ondergaande zon in Cappadocië.

i29
i29

Michelinsterren

Studio Modijefsky kreeg de opdracht om twee projecten uit te voeren, waaronder het interieur van het restaurant op de 5e verdieping. Er zijn drie restaurants in de gigantische campus. Op de 5e verdieping bevindt zich het Chef’s Restaurant, waar elk seizoen een deskundige chef-kok wordt uitgenodigd om een speciaal menu samen te stellen dat hier wordt geserveerd. De eerste is Joris Bijdendijk, van Michelin sterrenrestaurants Rijks en Wils. Om het Chef’s Restaurant te onderscheiden van de andere keuzemogelijkheden voor werknemers, creëerde Studio Modijefsky een ruimtelijk ontwerpconcept dat het plezier van reizen vertaalt naar een verzameling eilanden, die elk een bestemming bieden voor een nieuwe ervaring en sfeer. Studio Modijefsky creëerde de naam, het logo en het interieur voor het restaurant en de thema’s voor elk van de vijf eilandengroepen: Uitzicht; Vuur; Ravijn; Vlucht; en Schateilanden.

Studio Modijefsky
Studio Modijefsky

Samen bieden ze meer dan een plek om een kopje koffie te drinken, te genieten van een zakendiner of een echt goede lunch: ze stellen werknemers in staat om echt los te koppelen van het werk, te dagdromen en terug te keren naar gekoesterde momenten in verre landen of te fantaseren over nieuwe bestemmingen. Net zo belangrijk is dat de eilanden wat oorspronkelijk een groot, open gebied was opsplitsen in kleinere, meer intieme en gastvrije zones. Ruimtelijke ingrepen – een muur, een gordijn, een verlaagd plafond en een verhoogde vloer – creëren nieuwe gebieden zonder zichtlijnen te blokkeren, zodat altijd een glimp van het volgende avontuur in zicht is.

Studio Modijefsky

Daarnaast kreeg Studio Modijefsky de opdracht om twee projecten uit te voeren, waaronder de Connectors, drie ruimtes die ook dienst doen als vergaderruimte en ontspanningsruimtes op de 6e, 7e en 8e verdieping. De Connectors aan de zuidoostelijke randen van het gebouw zijn lichte ruimtes met direct zonlicht en weids uitzicht over Amsterdam-Oost. Hun dubbele functie weerspiegelt het feit dat een kantoor niet langer alleen een plek is om te werken, het is een plek om op je best te zijn. Wat misschien gewone vergaderruimtes in de buurt van trappen waren, zijn door Studio Modijefsky getransformeerd tot dynamische ruimtes die medewerkers uitdagen om uit hun routines te breken: om opnieuw op te starten door hun geest uit te schakelen en in plaats daarvan hun lichaam te bewegen. Maar dit zijn geen sportscholen: plezier is hier het doel. Door de Connectors te vullen met ongebruikelijke maar verleidelijke tools voor beweging, spel en interactie, zijn medewerkers slechts een sprong, een sprong en een sprong vanuit een positieve en fysieke gemoedstoestand. Zoals met elk gebied op de campus, is elke Connector vernoemd naar een andere reisbestemming, die opnieuw is gemaakt met een haptisch textuurpalet en strakke lijnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *