Nieuws

Textielontwerper Joana Schneider speelt met pollypockets en botox op solo-expo

If you know who she is, it’s time for Botox is de cynische titel van de solotentoonstelling van textielontwerper Joana Schneider bij Rademakers Gallery in Amsterdam (11 mei t/m 15 juli 2023). Met een installatie van herbruikbare materialen werpt Schneider een kritische blik op een kunstmatig, plastic leven en de huidige schoonheidsidealen.

Misschien ken je ze nog wel: de Polly’s die in 1989 voor het eerst op de markt verschenen. De plastic aankleedpoppetjes met hun plastic kleertjes, leven een plastic leven in een plastic koffertje in schreeuwerige, fake kleuren in de vorm van een hart, schelp, ananas of flamingo. Het speelgoed werd een rage onder jonge kinderen. Op haar solo-expositie If you know who she is, it’s time for Botox in Rademakers Gallery transformeert Joana Schneider deze kunstmatige nepwereld in een nieuw universum: een levensgrote installatie die bestaat uit een iconisch hartvormig Polly Pockethuis waarin je zelf kunt rondlopen en de dubbele speelgoed- en lifestylefantasie kunt ontdekken.

Cynische meme

Schneider vervaardigde een collectie prachtige handgemaakte kleertjes en accessoires van afgedankte touwen en restgarens, dezelfde materialen die sinds haar afstuderen haar artistieke medium vormen. Hiermee stelt ze de vraag: hoe beïnvloedt speelgoed de perceptie van onszelf? De solo-expositie is daarmee misschien wel haar meest kritische tot nog toe, al spreekt Schneider zich in haar eerdere werk uit tegen het verdwijnen van ambachtelijke beroepen zoals rietdekker, rietvlechter en touwslager, die ze op een nieuwe arbeidsintensieve manier tot leven brengt in haar eigen werk. Ook toont de kunstenaar telkens weer aan dat we bruikbare materialen weggooien, terwijl zij afgedankte visserstouwen en restpartijen garens een prachtig en bijzonder nieuw leven geeft.

Joana en haar zus Leonie – ook kunstenaar bij Rademakers Gallery – vermaken zich regelmatig met het versturen van memes aan elkaar. If you know who she is, it’s time for Botox, de cynisch bedoelde meme die Joana aan Leonie stuurde, leidde tot het definitieve idee voor haar solotentoonstelling. “Ik voel dat ik er wat over moet zeggen en iets mee moet doen, omdat ik het een zorgelijke ontwikkeling vind”, zegt Schneider. “Ging je vroeger naar de kapper of de nagelstudio, nu is botox de alom vertegenwoordigde nieuwe manier om jezelf vaak al op jonge leeftijd, rimpellozer, jonger en mooier te doen lijken. Botox en plastische chirurgie om er mooier uit te zien, staan zo ver van mij af; ik beperk me tot meer onschuldige manieren om mijzelf mooier te maken: make-up en het verven van mijn haar.”

Lipfillers en botox

Polly Pocket staan voor een generatie waar de kunstenaar zelf deel van uitmaakt en die nu tussen de 25 en 45 jaar oud is en die met fast fashion en speelgoed van kunstmatige materialen in schreeuwerige, cheesy kleuren is opgegroeid. Een Instagram-generatie ook, die via video’s de nieuwste trends opdoet over lipfillers en Botox en voor wie dat nagenoeg net zo normaal lijkt te zijn als voordien een bezoek aan de nagelstudio of het opplakken van fake wimpers.

Dit inspireerde Schneider tot een lopend onderzoek – waar ze de antwoorden nog niet op heeft – naar hoe mensen naar zichzelf kijken. En specifieker: hoe speelgoed (en de industrie erachter) de perceptie van onszelf beïnvloedt. Waarom wil Generatie X zich zodanig ‘toetakelen’ dat hun emoties waarmee ze ten slotte communiceren totaal worden afvlakt, vraagt ze zich af. En welk effect heeft dat op onze maatschappij. Haar hoop is dat de meeslepende ervaring van If you know who this is, it’s time for Botox‘ met name onder de jonge generatie een gesprek op gang brengt over dit actuele thema.

Over Joana Schneider

Joana Schneider (1990), geboren in München en momenteel woonachtig en werkend in Nederland, is recentelijk afgestudeerd aan de Koninklijke Academie Den Haag. Schneiders speelse gebruik van bijzondere materialen versmelt met haar liefde voor het textielambacht. Technieken als borduren, haken en wandtapijten werden haar specialiteit en combineerde ze met traditionele technieken van het netten maken zoals de zeilmakerspalm, pluisnetten en dollyknopen. Haar ruimtelijke, soms griezelige installaties spreken de zintuigen van de kijker in veel opzichten aan: visueel, tactisch en door de natuurlijke geur.

Rademakers Gallery in Amsterdam is in 2007 opgericht door Pien Rademakers, een kunsthistoricus met oog voor het multidisciplinaire in design en kunst. De eigentijdse galerie die kunstwerken presenteert van zowel bekende als opkomende kunstenaars op het snijvlak van kunst, design, mode en sieraden. Female Artists en Sustainability zijn onze twee grote pijlers. Rademakers Gallery legt de nadruk op ‘cross-overs’ tussen de artistieke disciplines, die perfect worden uitgevoerd in elke tentoonstelling en show die Rademakers samenstelt.

If you know who she is, it’s time for Botox. Solo-expositie van Joana Schneider in Rademakers Gallery van 11 mei tot 15 juli 2023. Opening zaterdag 13 mei 2023, 16:00 – 18:00 uur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *