Nieuws

Highlights uit 40-jarige loopbaan van Michele de Lucchi in Waals kunstcentrum Grand-Hornu

De Italiaan Michele De Lucchi is bekend om zijn humanistische design waarin de behoeften van de individuele mens centraal staan. Kunstcentrum CID – Grand-Hornu in Wallonië zoomt in op zijn veertigjarige loopbaan met een grote overzichtsexpositie Futuro Gentile – Een beminnelijke toekomst (t/m 27 augustus 2023). Met architectuur, interieur- en productontwerp, grafisch ontwerp en kunstzinnige installaties.

Futuro Gentile belicht De Lucchi’s multidisciplinaire studio AMDL CIRCLE (bekend onder de naam Circle) en de humanistische benadering van projecten, waarin de voortdurende evolutie van de menselijke behoeften centraal staat. De tentoonstelling bestaat uit twee trajecten die gelijktijdig en complementair verlopen van experiment naar ontwerp en van visionair naar architectuur. Wij leven in een tijd van grote veranderingen, aangedreven door wetenschappelijke ontdekkingen en technologische vooruitgang. Ondanks deze fenomenale evolutie blijft onze visie op de toekomst somber en droevig. Circle is van mening dat het noodzakelijk is een meer zelfbewuste verbeelding in de menselijke vermogens te introduceren en wil dynamisch reageren op de steeds complexere uitdagingen van de mensheid.

Michele De Lucchi

De Lucchi was een prominente designer in het radicale Italiaanse design in de jaren 1970 en 1980. Eerst als protagonist van de Milanese avant-garde groep Alchimia en aansluitend in het door Ettore Sottsass opgerichte ontwerpplatform Memphis. De tentoonstelling toont de reële en imaginaire producties van twee onderzoekslaboratoria die door een humanistisch kunstenaar zijn gecreëerd. Tegenwoordig buigt hij zich met multidisciplinaire studio Circle van dertig personen over architectuur, interieur- en productontwerp, grafisch ontwerp en installaties. Circle bedenkt utopische architectuurprojecten voor een meer verantwoordelijke toekomst en een betere sociale cohesie. De aanpak is humanistisch. Ze houdt rekening met de behoeften van de mens in contact met de natuurlijke wereld.

FOTO Caroline Dethier
FOTO Caroline Dethier
FOTO Caroline Dethier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *