INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Nieuw kunstmuseum M. gebruikt virtual reality voor ervaring van landschapskunst door ouderen

Museum in oprichting M. in Almere organiseert in samenwerking met Woonzorg Flevoland de Exposure Kunstweek waarbij met gebruik van onder meer virtual reality kunst toegankelijk wordt voor mensen die zelf geen mogelijkheid hebben de kunst zelf op te zoeken. Diverse landschapskunstwerken in Flevoland worden bij de bewoners van twee woonzorgcentra in Lelystad gebracht.

De Hurkende Man – Antony Gormley (dijk bij Lelystad)

Speciaal voor de Exposure Kunstweek ontwikkelde EldersVR een virtual reality ervaring waarmee de bewoners worden meegenomen naar een aantal Land Art kunstwerken in Flevoland. Door deze visuele weergave te combineren met het voelen van materialen die in de kunstwerken gebruikt zijn, ervaren de bewoners de werken bijna alsof ze erbij aanwezig zijn. Bovendien is het mogelijk om de virtuele kunst met maximaal vier personen tegelijk te beleven en samen op ontdekkingstocht te gaan. Ook wordt interactieve tafel van Rdgkompagne ingezet, waarbij met beelden en tastbare voorwerpen de bewoners van zorginstellingen actief worden aangemoedigd de verhalen en herinneringen die dit bij ze oproept te delen. Dit kunstbezoek is een combinatie van een fysieke ervaring en virtual reality, wat het zo krachtig maakt.

“We zien ook echt dat de ervaring emoties opriep bij de bewoners”, vertelt Pamela Menzo, programmeur bij M.. “Ze wilden delen wie ze waren en wat voor leven ze hadden geleid. Er werd erg veel gelachen en plezier gemaakt, maar er waren ook emotionele momenten waarin met weemoed werd teruggekeken naar vroeger” De Exposure Kunstweek van kunstmuseum in oprichting M. en zorginstellingen in Flevoland is een pilot project. “Wat ons betreft krijgt deze activiteit ook in de toekomst een vervolg. Die hoop wordt gedeeld met de bewoners, medewerkers en begeleiders van het woonzorgcentrum.”

FOTO Daan Kooiman

Nieuw kunstmuseum M.

Het kunstpaviljoen op het voormalige Floriade expoterrein in Almere moet uitgroeien tot een nieuw icoon voor Flevoland en Almere. Het toekomstige museum M. (de punt hoort erachter) moet immersieve kunst en landschapskunst toegankelijk maken voor iedereen. Met M. wordt in de komende jaren de plannen, het concept en de verschillende functies van het toekomstige museum getoetst en getest. De uitvalsbasis voor dit ambitieuze plan thuisbasis is een markant paviljoen van Studio Ossidiana. Het ronde gebouw lijkt te drijven in het ‘Weerwater’, een kunstmatig meer in het centrum van Almere. Hier, maar ook daarbuiten brengt M.het publiek in aanraking met immersieve experiences, installaties, events, exposities en meer. wordt gefinancierd vanuit het Fonds Verstedelijking Almere. Voor de landschapskunst werkt M.samen met Land Art Flevoland.

Het toekomstige museum M.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *