Nieuws

Nieuw kunstmuseum M. gebruikt virtual reality voor ervaring van landschapskunst door ouderen

Museum in oprichting M. in Almere organiseert in samenwerking met Woonzorg Flevoland de Exposure Kunstweek waarbij met gebruik van onder meer virtual reality kunst toegankelijk wordt voor mensen die zelf geen mogelijkheid hebben de kunst zelf op te zoeken. Diverse landschapskunstwerken in Flevoland worden bij de bewoners van twee woonzorgcentra in Lelystad gebracht.

De Hurkende Man – Antony Gormley (dijk bij Lelystad)

Speciaal voor de Exposure Kunstweek ontwikkelde EldersVR een virtual reality ervaring waarmee de bewoners worden meegenomen naar een aantal Land Art kunstwerken in Flevoland. Door deze visuele weergave te combineren met het voelen van materialen die in de kunstwerken gebruikt zijn, ervaren de bewoners de werken bijna alsof ze erbij aanwezig zijn. Bovendien is het mogelijk om de virtuele kunst met maximaal vier personen tegelijk te beleven en samen op ontdekkingstocht te gaan. Ook wordt interactieve tafel van Rdgkompagne ingezet, waarbij met beelden en tastbare voorwerpen de bewoners van zorginstellingen actief worden aangemoedigd de verhalen en herinneringen die dit bij ze oproept te delen. Dit kunstbezoek is een combinatie van een fysieke ervaring en virtual reality, wat het zo krachtig maakt.

“We zien ook echt dat de ervaring emoties opriep bij de bewoners”, vertelt Pamela Menzo, programmeur bij M.. “Ze wilden delen wie ze waren en wat voor leven ze hadden geleid. Er werd erg veel gelachen en plezier gemaakt, maar er waren ook emotionele momenten waarin met weemoed werd teruggekeken naar vroeger” De Exposure Kunstweek van kunstmuseum in oprichting M. en zorginstellingen in Flevoland is een pilot project. “Wat ons betreft krijgt deze activiteit ook in de toekomst een vervolg. Die hoop wordt gedeeld met de bewoners, medewerkers en begeleiders van het woonzorgcentrum.”

FOTO Daan Kooiman

Nieuw kunstmuseum M.

Het kunstpaviljoen op het voormalige Floriade expoterrein in Almere moet uitgroeien tot een nieuw icoon voor Flevoland en Almere. Het toekomstige museum M. (de punt hoort erachter) moet immersieve kunst en landschapskunst toegankelijk maken voor iedereen. Met M. wordt in de komende jaren de plannen, het concept en de verschillende functies van het toekomstige museum getoetst en getest. De uitvalsbasis voor dit ambitieuze plan thuisbasis is een markant paviljoen van Studio Ossidiana. Het ronde gebouw lijkt te drijven in het ‘Weerwater’, een kunstmatig meer in het centrum van Almere. Hier, maar ook daarbuiten brengt M.het publiek in aanraking met immersieve experiences, installaties, events, exposities en meer. wordt gefinancierd vanuit het Fonds Verstedelijking Almere. Voor de landschapskunst werkt M.samen met Land Art Flevoland.

Het toekomstige museum M.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *