Nieuws

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLab is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

DocLab heeft dit jaar als thema Nervous Systems. Dit verwijst niet alleen naar ons eigen zenuwstelsel dat gevoed wordt door onze zintuigen, maar ook naar de werkelijkheid om ons heen met een steeds nerveuzer netwerk van systemen rond machtsdynamiek en sociale normen. Hoe voelt het om nu te leven? Hoe ervaren we de wereld, en welke rol spelen onze zintuigen hierin? 

Voor het volledige programma van DocLabs en reservingen, kijk hier: DocLab: Nervous Systems

In Pursuit of Repetitive Beats  – Darren Emerson

Doclabs is te bezoeken op drie locaties. De hoofdlocatie is de Brakke Grond. Hier kun je een selectie van de beste nieuwe interactieve documentaires, XR-installaties en performances spelen, ontdekken en beleven. De toegang tot de tentoonstelling is gratis, maar je moet je wel online registreren voor een gratis toegangsbewijs. Ook is hier de VR Gallery, waar je 50 minuten ongestoord verschillende projecten kunt bekijken in een gereserveerd tijdslot. Om alle zes projecten te zien heb je drie tijdslots nodig.

De drie hightlights:

In Pursuit of Repetitive Beats 

Het is 1989 en in Groot-Brittannië is de ravecultuur op zijn pompende hoogtepunt. Op grote schaal worden illegale raves georganiseerd in verlaten fabriekshallen en andere afgelegen plekken. Tussen de organisatoren en de politie ontstaat een kat-en-muisspel: als een rave eenmaal in volle gang is, is die voor de politie niet meer te stoppen. Deze virtuele rave is vervaardigd door Darren Emerson (nee, niet de oud-dj van de Britse techoband Underworld).  

Begeleid door oldskool acid house (her)beleef je met de vr-voorstelling In Pursuit of Repetitive Beats een typische nacht van toen. Grijp een flyer en ga met je vrienden op zoek naar de illegale rave, ergens op een geheime locatie in de buurt van Coventry. Thuis plaatjes draaien, de zoektocht langs donkere parkeerplaatsen met eenzame telefooncellen en de uiteindelijke euforische ontlading op het feest. Organisatoren, dj’s en een politieagent uit een speciaal raveteam komen aan het woord in deze zorgvuldig en met veel liefde gemaakte VR-documentaire. Alles wat deze periode uit de dancecultuur zo uniek maakte, zit erin. 

Dagelijkse live-vertoning in Arti  et Amici met tijdslot

Eating the metaverse

In de theaterzaal van De Brakke Grond is een avondvullend programma over de metaverse. Dit nieuwe medium belooft een betere, intensere en meer realistische ervaring van de werkelijkheid. Maar wat is het verschil tussen iemand online aanraken en in het echt? Waar is ons lichaam in een digitale werkelijkheid? Wat raken we kwijt als de menselijke ervaring zich daadwerkelijk verplaatst naar een multisensorische metaverse? Dit komt allemaal aan bod in een grotendeels fysieke en soms zelfs eetbare avond Eating the metaverse met bijvoorbeeld de apocalyptische restaurantervaring Okawari door VR-pioniers Landia Egal and Amaury Laburthe. Daarnaast ook de online avonturen van de teen van performance-kunstenaar Lisa Schamlé (My Toe Uncensored) en een eetbare presentatie van Plastisapiens, een speelse en kalmerende VR-installatie waarin organische wezens één worden met plastic. 

Alleen zaterdagavond 12 november (aanvang 20u)  in De Brakke Grond

Plastisapiens

Here and after

Een avond met vr-films die worden geprojecteerd op de enorme koepel van het planetarium van dierentuin Artis. Sinds de opkomst van immersive media, onderzoeken steeds meer documentairemakers en -kunstenaars de mogelijkheden van planetaria als creatieve ruimte. Here and after biedt onwaarschijnlijke levensvormen en poëtische reflecties op onze plek op aarde.
Met o.a. een gereanimeerde viering van het leven na de dood. Een kennismaking met een 4,5 miljard jaar oud brokstuk gesteente dat reist door het universum. En een rondleiding door oma’s huis dat op aangrijpende wijze invoelbaar maakt hoe het is om in het bodemloze gat van dementie te tuimelen. Alle makers van vanavond nodigen ons uit te reflecteren op hoe we ons verhouden tot wat in het verschiet ligt. 

Alleen dinsdagavond 15 november (aanvang 20u)  in ARTIS Planetarium

Dancing with dead animals (2022)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *