Nieuws

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië, Benin, India en Zuid-Afrika.

Goud op snee

Proud South (Uitgeverij Lecturis) kijkt naar het zuidelijk halfrond met een positieve en constructieve blik. Door de kleurrijke en expressieve lens van hedendaagse mode, fotografie, styling en kunst, brengen Lidewij Edelkoort en hoofdredacteur Lili Tedde en grafisch ontwerper Mariola Lopez Mariño de opkomende en gevestigde talenten samen. Het boek is daarmee een voorbode van hoe de as van wereldwijde creativiteit drastisch verschuift naar het zuiden, aldus de samenstellers.

Het boek kost 85 euro en wordt uitgebracht door uitgeverij Lecturis. Kopen kan HIER.

De luxe uitgave (met goud op snee!) onderzoekt meerdere thema’s die sensationele talenten uit Latijns-Amerika, Afrika, Zuid-Azië en Zuidoost-Azië met elkaar verbinden. Geografische begrenzingen zijn daarbij niet van toepassing. “Een zuidelijke generatie creatieven staat op, drukt lokale ambacht uit, omarmt regionale materialen, herkent voorouderlijke praktijken en koestert inheemse waarden.” Er is een gevoel van opwinding waarneembaar in dit unieke boek, zo intens dat dit volgens Edelkoort voelt “alsof je in een snelkookpan zit en lokale smaken creëert met een gevoel van urgentie”.

Dekolonisatie en inclusiviteit,

Na diepgravend onderzoek door het redactionele team volgt het boek over tientallen jaren de vindingrijkheid en legt uit wat het zuiden zo speciaal maakt: “Elk kledingstuk heeft een ziel, en elke foto weet er een vast te leggen. Gewone voorwerpen worden uit hun dagelijkse functies getild en verwerven de status van een buitenstaander en voorkennis, omdat ze zowel uniek als universeel zijn. Deze vreemde krachten trekken om elkaar heen als atomen van een creatieve esthetische bom, wachtend om te ontploffen in het middelpunt van de mode, vastgelegd door begaafde ontwerpers en intelligente merken. Ze worden vervolgens vereeuwigd door uitzonderlijke fotografen die er een punt van hebben gemaakt om de sluizen van zuidelijke creativiteit te openen, nieuwe ideeën in een anders somber en repetitief landschap van modeontwerp te laten stromen, kronkelend met een gevoel van verwondering voor wat zuidelijk design kan worden.”

FOTO Salvador D. Kimbangu

Mode, stijl, materialen, motieven en kleuren worden daarom op talloze manieren vernieuwd. Maar de macht van het zuiden geeft ook het goede voorbeeld en leert  belangrijke lessen van dekolonisatie, inclusiviteit, ecologie, spirituele harmonie en genade. Met meer 424 pagina’s met meer dan 150 kunstenaars, ontwerpers, fotografen en merken is Proud South een onmisbaar instrument om de steeds invloedrijkere creativiteit in het zuiden te ontdekken.

3 reacties op: Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

 1. Annelies says:

  Wat een schitterend boek maar……..zou zo graag de Nederlandse vertaling erbij willen.
  Kan ik die ergens vinden?
  Met vr.gr. anneliesschalekamp @zeelandnet.nl

  1. Jeroen Junte says:

   De uitgever is Lecturis, probeer het eens daar

 2. Johan van Drunen says:

  Mee eens. Met de kennis van de Engelse taal van de gemiddelde Nederlander kom je er niet helaas….
  In elke zin staan
  wel één of meerdere woorden die je moet opzoeken.
  De lol is er dan snel vanaf….
  Fotograaf Johan van Drunen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *