INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

ICONISCH LOGO #7 Atari: een mysterieus krachtenspel tussen Pong en de ‘A’

In de serie ICONISCH LOGO worden onderzocht wat een effectief logo is. Want de logo’s zelf kennen we. Maar hoe zijn ze ontworpen – en waarom? Het logo van Atari zit diep in de herinnering van een generatie die opgroeide in het tijdperk voor de smartphone. Maar is het nou een gestileerde letter A bestaande uit drie dikke lijnen? Of is het nou berg? Of gewoon en krabbel?

Links de originele schets van George Opperman

Jaar:  1973

Ontwerper: George Opperman

In 1972 werd Atari opgericht als producent van arcadespellen. En het was meteen marktleider dankzij het verslavende spelletje Pong. Het snelgroeiende bedrijf moest een herkenbaar logo hebben Dat werd de fuji, zoals het bekend zou worden, van ontwerper George Opperman. Het maakte zijn publieke debuut op de kast voor het arcadespel Space Race in 1973.

Het monochrome logo in hoofdletters werd rechts geplaatst vanuit een uniek glad embleem, dat soms boven het woordmerk werd geplaatst. Het ziet eruit als een A en moet vooruitgang, bewegingen en individualiteit symboliseren, aldus de ontwerper. Toch heeft Atari zelf altijd ontkent dat er een diepere laag onder het logo zit dan herkenbaarheid.

De bal en zijn kracht

Volgens Opperman was zijn ontwerp gebaseerd op het destijds meest populaire product Pong. De basisstructuur van dat spel kan als volgt worden beschreven: een middenlijn en iets dat het steeds weer van rechts en links raakt. Dus ontwierp hij een logo dat eruitzag als een schema van dit proces. In een zeldzaam interview in 1983 zei Opperman: “Symbolen zijn slechts visuele bijnamen die de eerste letters en interpretatieve ontwerpelementen combineren. Ik bleef proberen de ‘A’ te stileren, en toen keek ik naar Pong, hun grote spel destijds. Pong had een middenlijn en een kracht, namelijk de bal die het midden van beide kanten bleef raken. Ik dacht dat kracht het centrum naar buiten zou buigen. En dat is wat ik heb ontworpen.”

De verschillende schetsen die George Opperman voorlegde aan Atari

Later zou Opperman ook nog zinspelen op andere oorsprongsverhalen voor het logo, zoals het idee dat het een Japans personage vertegenwoordigde, of de gelijkenis met de beroemde berg Fuji. Vandaar de populaire aanduiding. Allemaal onzin volgens de toenmalige topman van Atari. “Ik kreeg een aantal krabbels  van hem. Dus ik zei: Gebruik deze. En dat was het. De rest is volslagen onzin. Het is gewoon een symbool. Ik hoorde destijds niets van die taalkundige, verhalende onzin.”

Van zwart naar rood

Het kleurenpalet van het logo werd in 2002 gewijzigd en ging van monochroom naar rood en wit, waarbij de primaire variant bestond uit een horizontaal uitgerekte rode rechthoek en witte letters, waarbij de tweede “A” werd vervangen door het iconische Atari-embleem. De secundaire versie van de visuele identiteit pochte rode symbolen op een witte achtergrond zonder enige framing. Het lettertype van het nieuwe logo was wat verfijnder, met de letters korter en breder dan op het originele embleem. De letters lijken erg op het lettertype genaamd SF Atarian System door ShyFoundry.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *