Nieuws

ICONISCH LOGO #7 Atari: een mysterieus krachtenspel tussen Pong en de ‘A’

In de serie ICONISCH LOGO worden onderzocht wat een effectief logo is. Want de logo’s zelf kennen we. Maar hoe zijn ze ontworpen – en waarom? Het logo van Atari zit diep in de herinnering van een generatie die opgroeide in het tijdperk voor de smartphone. Maar is het nou een gestileerde letter A bestaande uit drie dikke lijnen? Of is het nou berg? Of gewoon en krabbel?

Links de originele schets van George Opperman

Jaar:  1973

Ontwerper: George Opperman

In 1972 werd Atari opgericht als producent van arcadespellen. En het was meteen marktleider dankzij het verslavende spelletje Pong. Het snelgroeiende bedrijf moest een herkenbaar logo hebben Dat werd de fuji, zoals het bekend zou worden, van ontwerper George Opperman. Het maakte zijn publieke debuut op de kast voor het arcadespel Space Race in 1973.

Het monochrome logo in hoofdletters werd rechts geplaatst vanuit een uniek glad embleem, dat soms boven het woordmerk werd geplaatst. Het ziet eruit als een A en moet vooruitgang, bewegingen en individualiteit symboliseren, aldus de ontwerper. Toch heeft Atari zelf altijd ontkent dat er een diepere laag onder het logo zit dan herkenbaarheid.

De bal en zijn kracht

Volgens Opperman was zijn ontwerp gebaseerd op het destijds meest populaire product Pong. De basisstructuur van dat spel kan als volgt worden beschreven: een middenlijn en iets dat het steeds weer van rechts en links raakt. Dus ontwierp hij een logo dat eruitzag als een schema van dit proces. In een zeldzaam interview in 1983 zei Opperman: “Symbolen zijn slechts visuele bijnamen die de eerste letters en interpretatieve ontwerpelementen combineren. Ik bleef proberen de ‘A’ te stileren, en toen keek ik naar Pong, hun grote spel destijds. Pong had een middenlijn en een kracht, namelijk de bal die het midden van beide kanten bleef raken. Ik dacht dat kracht het centrum naar buiten zou buigen. En dat is wat ik heb ontworpen.”

De verschillende schetsen die George Opperman voorlegde aan Atari

Later zou Opperman ook nog zinspelen op andere oorsprongsverhalen voor het logo, zoals het idee dat het een Japans personage vertegenwoordigde, of de gelijkenis met de beroemde berg Fuji. Vandaar de populaire aanduiding. Allemaal onzin volgens de toenmalige topman van Atari. “Ik kreeg een aantal krabbels  van hem. Dus ik zei: Gebruik deze. En dat was het. De rest is volslagen onzin. Het is gewoon een symbool. Ik hoorde destijds niets van die taalkundige, verhalende onzin.”

Van zwart naar rood

Het kleurenpalet van het logo werd in 2002 gewijzigd en ging van monochroom naar rood en wit, waarbij de primaire variant bestond uit een horizontaal uitgerekte rode rechthoek en witte letters, waarbij de tweede “A” werd vervangen door het iconische Atari-embleem. De secundaire versie van de visuele identiteit pochte rode symbolen op een witte achtergrond zonder enige framing. Het lettertype van het nieuwe logo was wat verfijnder, met de letters korter en breder dan op het originele embleem. De letters lijken erg op het lettertype genaamd SF Atarian System door ShyFoundry.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *