Nieuws

Denken, doen en ervaren op ‘toekomstfestival’ Society 5.0

Technologie is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Van onze partners en de avondboodschappen tot de tv-series die wij kijken – het wordt steeds meer bepaald door internet, smartphones en algoritmes. Maar de keerzijde van deze digitalisering manifesteert zich steeds krachtiger met filterbubbels, nepnieuws en privacy-inbreuk. De focus ligt te veel op wat technologie allemaal kan in plaats van wat wij als samenleving nodig hebben.

Op het Society 5.0 Festival in Amsterdam staat daarom niet de technologie maar de mens centraal. Jij dus. Twee dagen lang ben je geen bezoeker maar deelnemer en word je uitgedaagd om te denken, te doen en te ervaren. Het is tenslotte een festival voor ontwerpers en wetenschappers, beleidsmakers of storytellers maar ook kunstenaars en tech-nerds. Samen zoeken we naar antwoorden op die ene vraag: hoe kunnen we technologie gebruiken om een betere toekomst vorm te geven?

De line-up

Het Society 5.0 Festival bestaat uit ‘area’s’  – in dit geval geen plekken maar thema’s, of vragen eigenlijk. Hoe kunnen we beter zorgen voor de natuur? Wat kunnen we doen om de democratie te bevorderen? Hoe kunnen we nuttige innovatie beter herkennen én inzetten? En kunnen we kunnen we van internet weer een inclusieve ontmoetingsplek maken? Maar vooral: welke rol kan de creatieve industrie spelen in deze grote veranderingen?

Denken: De nieuwe ideeën komen van de presentaties van meer sprekers uit binnen- en buitenland. Een tip van de sluier: de gerenommeerde designcriticus Alice Rawsthorn (The New York Times) zal in een lezing haarfijn uitleggen waarom design een cruciale rol kan spelen in het bestrijden van actuele crises als het klimaat of de coronapandemie. Internetwetenschapper Geert Lovink vertelt naar aanleiding van zijn nieuwe, veelgeprezen boek Stuck on the platform over hoe we het kapotte internet kunnen repareren. Tussendoor kun je bovendien de live-podcast Dear future, I am ready bijwonen, waarin sprekers vertellen over hun persoonlijke bijdrage aan die betere toekomst.

Alice Rawsthorn
FOTO Michael Leckie

Doen: In workshops en break-out sessies word je uitgenodigd om ideeën ook samen uit te voeren. Door een verkiezingscampagnes te ontwerpen krijg je bijvoorbeeld vanzelf beter inzicht de tekortkomingen van de actuele politiek. Of onderzoek met de futurologen van  Studio Monnik wat vertrouwen voor jou betekent.

Ervaren: Om een beter beeld te krijgen van onze toekomst, moeten we ons ook beter bewust van het heden. Daarom kunnen deelnemers mee met een nachtwandeling door Amsterdam. Als het donker en stil onderga je de stad op een andere manier, wat weer inspiratie biedt voor verandering. Of luister naar liggend op een bed in The Student Hotel naar een Future Bedtime Story. En ja, er zijn ook dj’s en pianoconcerten. Al staan die op dit festival nou eens niet op het hoofdpodium.

Waar en wanneer?

Society 5.0 Festival

12 & oktober 2022

The Student Hotel, Wibautstraat 129 in Amsterdam

Lezers van DesignDigger en de Volkskrant kunnen 50 procent korting voor 49 euro een passpartout kopen via deze link: Society5.0 – Eventbrite

Society 5.0 wordt georganiseerd door de Hogeschool van Amsterdam, Digital Society School en Centre of Expertise Creative Innovation, in samenwerking met the Student Hotel en gemeente Amsterdam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *