INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Denken, doen en ervaren op ’toekomstfestival’ Society 5.0

Technologie is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Van onze partners en de avondboodschappen tot de tv-series die wij kijken – het wordt steeds meer bepaald door internet, smartphones en algoritmes. Maar de keerzijde van deze digitalisering manifesteert zich steeds krachtiger met filterbubbels, nepnieuws en privacy-inbreuk. De focus ligt te veel op wat technologie allemaal kan in plaats van wat wij als samenleving nodig hebben.

Op het Society 5.0 Festival in Amsterdam staat daarom niet de technologie maar de mens centraal. Jij dus. Twee dagen lang ben je geen bezoeker maar deelnemer en word je uitgedaagd om te denken, te doen en te ervaren. Het is tenslotte een festival voor ontwerpers en wetenschappers, beleidsmakers of storytellers maar ook kunstenaars en tech-nerds. Samen zoeken we naar antwoorden op die ene vraag: hoe kunnen we technologie gebruiken om een betere toekomst vorm te geven?

De line-up

Het Society 5.0 Festival bestaat uit ‘area’s’  – in dit geval geen plekken maar thema’s, of vragen eigenlijk. Hoe kunnen we beter zorgen voor de natuur? Wat kunnen we doen om de democratie te bevorderen? Hoe kunnen we nuttige innovatie beter herkennen én inzetten? En kunnen we kunnen we van internet weer een inclusieve ontmoetingsplek maken? Maar vooral: welke rol kan de creatieve industrie spelen in deze grote veranderingen?

Denken: De nieuwe ideeën komen van de presentaties van meer sprekers uit binnen- en buitenland. Een tip van de sluier: de gerenommeerde designcriticus Alice Rawsthorn (The New York Times) zal in een lezing haarfijn uitleggen waarom design een cruciale rol kan spelen in het bestrijden van actuele crises als het klimaat of de coronapandemie. Internetwetenschapper Geert Lovink vertelt naar aanleiding van zijn nieuwe, veelgeprezen boek Stuck on the platform over hoe we het kapotte internet kunnen repareren. Tussendoor kun je bovendien de live-podcast Dear future, I am ready bijwonen, waarin sprekers vertellen over hun persoonlijke bijdrage aan die betere toekomst.

Alice Rawsthorn
FOTO Michael Leckie

Doen: In workshops en break-out sessies word je uitgenodigd om ideeën ook samen uit te voeren. Door een verkiezingscampagnes te ontwerpen krijg je bijvoorbeeld vanzelf beter inzicht de tekortkomingen van de actuele politiek. Of onderzoek met de futurologen van  Studio Monnik wat vertrouwen voor jou betekent.

Ervaren: Om een beter beeld te krijgen van onze toekomst, moeten we ons ook beter bewust van het heden. Daarom kunnen deelnemers mee met een nachtwandeling door Amsterdam. Als het donker en stil onderga je de stad op een andere manier, wat weer inspiratie biedt voor verandering. Of luister naar liggend op een bed in The Student Hotel naar een Future Bedtime Story. En ja, er zijn ook dj’s en pianoconcerten. Al staan die op dit festival nou eens niet op het hoofdpodium.

Waar en wanneer?

Society 5.0 Festival

12 & oktober 2022

The Student Hotel, Wibautstraat 129 in Amsterdam

Lezers van DesignDigger en de Volkskrant kunnen 50 procent korting voor 49 euro een passpartout kopen via deze link: Society5.0 – Eventbrite

Society 5.0 wordt georganiseerd door de Hogeschool van Amsterdam, Digital Society School en Centre of Expertise Creative Innovation, in samenwerking met the Student Hotel en gemeente Amsterdam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *