INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Coders en ontwerpers gezocht voor ‘hacketon’ tijdens DDW die nieuwe online-cultuuragenda moet opleveren

Tijdens DDW wordt een ‘hackaton’ georganiseerd waarbij programmeurs, coders, ontwerpers en nieuwe format bedenken om culturele live-events aan te kondigen, digitaal te ontsluiten, te archiveren en te distribueren. Het doel is een manier vinden om videoregistraties en kalenderdata op een slimme wijze bij een breed publiek te krijgen.

Aanmelden kan HIER vóór 16 september.

De hackaton is open voor iedereen die geïnteresseerd is in cultuur en innovatieve technologie en mee wil bouwen aan een nieuwe manier om culturele live events aan te kondigen, vindbaar te maken en te verspreiden en nieuwe publiek(en) te vinden. De datum is donderdag 27 & vrijdag 28 oktober 10:00 tot 18:00 in de Skybar Microlab in Eindhoven. Het resultaat wordt vrijdagavond 28 oktober van 18:00-20:00 gepresenteerd aldaar. De hackaton is een initiatief van PublicSpaces, Waag, ArchiXL, Beeld & Geluid, NPO, Pakhuis de Zwijger, Tetem, STRP, InScience en Dutch Composers Now. Wil je meer weten kijk dan op https://innovatielabs.org/.

Door de corona-maatregelen heeft het culturele veld flink moeten improviseren om het publiek te kunnen blijven bedienen en het hoofd boven water te houden. Het aantal livestreams en registraties van debatten, voorstellingen en concerten is sterk gegroeid. Om dit te blijven doen en dit aanbod duurzaam te ontsluiten, ontbreekt het echter veel organisaties aan kennis en kunde. Er is geen consensus over welke standaard voor archivering en evenementdata te gebruiken waardoor het duurzaam opslaan en terugvinden van producties lastig is. Bij deze hackathon worden deze nadelen onderzocht en wordt gewerkt aan een duurzame manier om digitaal aanbod eenvoudig toegankelijk te maken voor een groot publiek. De hackathon biedt creatieve input voor de beste oplossing.

Wat is een hackathon?

Bij een hackathon wordt er in kleine groepjes gewerkt aan een creatieve oplossing voor een probleem. Je gaat dus een probleem ‘hacken’. Omdat het probleem waar we aan werken datagedreven is zal de oplossing ook een digitale oplossing moeten zijn. Dat betekent NIET dat je tijdens de hackathon alleen maar achter je laptop hoeft te zitten. De hackathon is een erg geschikte manier om een nieuw platform op te zetten, omdat verschillende mensen vanuit de industrie gezamenlijk werken aan een aantal oplossingen.

Tijdens de hackathon doorloop je een creatief proces waarbij je gaat kijken naar behoeften van gebruikers, culturele instellingen en programmamakers, en prototypen gaat bouwen en uiteindelijk een oplossing voor het gekozen probleem oplevert. Je werkt bijvoorbeeld aan een nieuw soort uit-agenda over specifieke onderwerpen als kunstmatige intelligentie of experimentele jazz; een wetenschaps tv-kanaal; een innovatieve manier om publieke events te ontdekken of een livestream gids als alternatief voor een avondje lineair tv-kijken. Of je verzint natuurlijk lekker zelf met jouw team wat je uit de Open Cultuurdata wilt halen. 

Waarom meedoen?

Een heleboel! Naast de kans om mee te denken over evenementkalenders van de toekomst is de hackathon een leerzame ervaring. Begeleid door ervaren coaches uit de culturele sector ga je samen met een groep enthousiastelingen nadenken over innovatieve oplossingen voor een interessant probleem. Het is daarnaast enorm goed voor je netwerk omdat je veel gelijkgestemden leert kennen die op spannende plekken in het Nederlandse culturele veld werkzaam zijn. Ook kan de hackathon een kans zijn, voor jou als ondernemer om iets te starten op basis van de open cultuurdata of voor jou als werknemer bij een culturele organisatie om nieuw publiek te vinden met jouw huidige programmering.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *