Nieuws

Coders en ontwerpers gezocht voor ‘hacketon’ tijdens DDW die nieuwe online-cultuuragenda moet opleveren

Tijdens DDW wordt een ‘hackaton’ georganiseerd waarbij programmeurs, coders, ontwerpers en nieuwe format bedenken om culturele live-events aan te kondigen, digitaal te ontsluiten, te archiveren en te distribueren. Het doel is een manier vinden om videoregistraties en kalenderdata op een slimme wijze bij een breed publiek te krijgen.

Aanmelden kan HIER vóór 16 september.

De hackaton is open voor iedereen die geïnteresseerd is in cultuur en innovatieve technologie en mee wil bouwen aan een nieuwe manier om culturele live events aan te kondigen, vindbaar te maken en te verspreiden en nieuwe publiek(en) te vinden. De datum is donderdag 27 & vrijdag 28 oktober 10:00 tot 18:00 in de Skybar Microlab in Eindhoven. Het resultaat wordt vrijdagavond 28 oktober van 18:00-20:00 gepresenteerd aldaar. De hackaton is een initiatief van PublicSpaces, Waag, ArchiXL, Beeld & Geluid, NPO, Pakhuis de Zwijger, Tetem, STRP, InScience en Dutch Composers Now. Wil je meer weten kijk dan op https://innovatielabs.org/.

Door de corona-maatregelen heeft het culturele veld flink moeten improviseren om het publiek te kunnen blijven bedienen en het hoofd boven water te houden. Het aantal livestreams en registraties van debatten, voorstellingen en concerten is sterk gegroeid. Om dit te blijven doen en dit aanbod duurzaam te ontsluiten, ontbreekt het echter veel organisaties aan kennis en kunde. Er is geen consensus over welke standaard voor archivering en evenementdata te gebruiken waardoor het duurzaam opslaan en terugvinden van producties lastig is. Bij deze hackathon worden deze nadelen onderzocht en wordt gewerkt aan een duurzame manier om digitaal aanbod eenvoudig toegankelijk te maken voor een groot publiek. De hackathon biedt creatieve input voor de beste oplossing.

Wat is een hackathon?

Bij een hackathon wordt er in kleine groepjes gewerkt aan een creatieve oplossing voor een probleem. Je gaat dus een probleem ‘hacken’. Omdat het probleem waar we aan werken datagedreven is zal de oplossing ook een digitale oplossing moeten zijn. Dat betekent NIET dat je tijdens de hackathon alleen maar achter je laptop hoeft te zitten. De hackathon is een erg geschikte manier om een nieuw platform op te zetten, omdat verschillende mensen vanuit de industrie gezamenlijk werken aan een aantal oplossingen.

Tijdens de hackathon doorloop je een creatief proces waarbij je gaat kijken naar behoeften van gebruikers, culturele instellingen en programmamakers, en prototypen gaat bouwen en uiteindelijk een oplossing voor het gekozen probleem oplevert. Je werkt bijvoorbeeld aan een nieuw soort uit-agenda over specifieke onderwerpen als kunstmatige intelligentie of experimentele jazz; een wetenschaps tv-kanaal; een innovatieve manier om publieke events te ontdekken of een livestream gids als alternatief voor een avondje lineair tv-kijken. Of je verzint natuurlijk lekker zelf met jouw team wat je uit de Open Cultuurdata wilt halen. 

Waarom meedoen?

Een heleboel! Naast de kans om mee te denken over evenementkalenders van de toekomst is de hackathon een leerzame ervaring. Begeleid door ervaren coaches uit de culturele sector ga je samen met een groep enthousiastelingen nadenken over innovatieve oplossingen voor een interessant probleem. Het is daarnaast enorm goed voor je netwerk omdat je veel gelijkgestemden leert kennen die op spannende plekken in het Nederlandse culturele veld werkzaam zijn. Ook kan de hackathon een kans zijn, voor jou als ondernemer om iets te starten op basis van de open cultuurdata of voor jou als werknemer bij een culturele organisatie om nieuw publiek te vinden met jouw huidige programmering.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *