INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Avatars en virtuele mode in NXT Museum op eerste expositie over metaverse

We leven tegenwoordig steeds meer online en straks zelfs in een ‘metaverse’, ht nieuwe internet waar niet op maar ín’gaan met behulp van nieuwe technologie als VR, AR en spraakbesturing. Hier zullen de digitale wereld en de fysieke werkelijkheid samensmelten en nemen we nieuwe digitale identiteiten aan. Deze bovenmenselijke wezens, digitale avatars in hun fictieve bestaan, kunnen worden gezien als moderne mythen die ons uitdagen om ons eigen wereldbeeld te onderzoeken, beter begrijpen en te accepteren.

Multisensorische museumervaring

De tentoonstelling UFO – Unidentified Fluid Other in het NXT Museum in Amsterdam verkent deze vervagende grenzen tussen onze online en offline levens. UFO onderzoekt de opkomst van de virtuele identiteit in een reeks multisensorische kunstwerken. Hoe balanceren we tussen virtuele en fysieke werelden? Wat is er allemaal mogelijk wanneer we de vaste grenzen van de fysieke wereld loslaten? In een labyrintische opstelling bewegen ‘unidentified fluid others’ zich door virtuele landschappen waar zij andere digitale wezens ontmoeten in een multisensorische museumervaring.

Deze tentoonstelling toont een reeks veelal niet eerder getoonde grootschalige, multi-zintuigelijke
kunstinstallaties die het hele museum in beslag nemen. De werken, vooral nieuwe commissies, onderzoeken wie we worden in de virtuele wereld. Curator van de expositie is Bogomir Doringer. Met deze expositie brengt hij verschillende gemeenschappen en subculturen samen, verbonden door digitale expressie en voert ons mee naar de hyperrealiteit van oneindige mogelijkheden. Bezoekers kunnen digitale mode passen van een virtueel modehuis dat seizoensgebonden NFT-drops onthult en ronddwalen rond fysieke sculpturen die gebaseerd zijn op digitale ontwerpen. Daarnaast kan men aan de hand van motion captured vogue dancing ontdekken hoe digitale lagen het ritueel van dans en subcultuur kracht hebben bijgebracht.

Nxt Museum heeft web3 technologie geïmplementeerd in de tentoonstelling als onderdeel van haar lopende onderzoeksproject met betrekking tot nieuwe technologieën. POAP’s (Proof Of Attendance Protocols) zijn in het museum verstopt zodat bezoekers deze gratis kunnen verzamelen. Tevens is de eerste NFT-drop verkrijgbaar in de museumwinkel zodat bezoekers zelf digitale kunst kunnen verzamelen. De opbrengst komt in een fonds terecht met als doel te investeren in kunst.

De kunstenaars van UFO – Unidentified Fluid Other:

Lu Yang 

  • De in Shanghai gevestigde multimediakunstenaar Lu Yang creëert fantastische, vaak pijnlijke en schokkende beelden die een interdisciplinaire mix vertegenwoordigen van religie, filosofie, neurowetenschap, psychologie en moderne technologie The Great Adventure in Material World en Material World Knight hebben alle protagonisten uit Lu Yang’s kunstwerken uit het verleden gecombineerd en een alliantie van deze helden gecreëerd. In dit computerspel kan de wereld oneindig verkend worden door de spelers.The Great Adventure in Material World is het meest avontuurlijke videogame kunstwerk dat Lu Yang heeft gemaakt.

Audrey Large

  • De Franse ontwerper woont en werkt in Nederland en studeerde Cum Laude af aan de Design Academy van Eindhoven (NL), MA Social Design, in 2017 en nam vervolgens deel aan het Artist Residency Programma van de Jan Van Eyck Academie (NL), 2019-2020. Vortig jaar werd ze onderscheiden als Young Talent bij de Dutch Design Awards. Haar werk houdt het midden tussen kunst en objectontwerp en onderzoekt het potentieel van digitale beeldmanipulatie processen toegepast op het ontwerp van onze materiële omgeving. In het museum toont zij een sculptuur dat digitaal ontworpen is en wordt getransformeerd naar het materiële domein. Het model is een verstrengeling van vloeiende en dynamische vormen, gemaakt door middel van een digitaal fabricageproces.

Julius Horsthuis 

  • Deze digitaal kunstenaar maakt vrijwel uitsluitend gebruik van fractals. Horsthuis gebruikt wiskunde en oneindige geometrische patronen om geestverruimende films te maken die onze verbeelding prikkelen. Foreign Nature is een 270-graden installatie die de kijker meeneemt op een ontzagwekkende reis door wiskundige landschappen.

Harriet Davey.

  • Deze 3D-kunstenaar, grafisch ontwerper en AR-maker, gevestigd in Londen en Berlijn heeft een obsessie voor de vraag wat het betekent om vloeiend en menselijk te zijn in een digitale wereld: haar werk onderzoekt en ondervraagt het lelijke en het mooie, het maximale en het minimale, het online en het offline. De toeschouwer wordt meegenomen op een reis van evolutie met een virtueel personage terwijl ze samen de werelden en thema’s van de tentoonstelling ontdekken. Haar transitie ruimtes bieden de mogelijkheid tot reflectie  in een rustgevende omgeving.

The Fabrikant

  • The Fabrikant is een in Amsterdam gevestigd digitaal modehuis dat opereert op het snijvlak van mode en technologie, en creëert kledingstukken puur voor gebruik in de virtuele wereld. De stukken verkennen ‘fluidity’, zowel in hun esthetiek als binnen de context van de digitale omgeving, waar zelfexpressie kan bestaan buiten de grenzen van mode en gender in de fysieke wereld. Het werk vraagt ons om uitdrukking te geven aan ons meervoudige zelf, speels te experimenteren met onze identiteit en elk aspect te omarmen van wie we zijn door onze schaduwzijden aan het licht te brengen.

Over NXT Museum

Nxt Museum, de thuisbasis van nieuwe mediakunst, opende in augustus 2020 in Amsterdam. Het is het eerste museum in Nederland dat volledig gewijd is aan kunst, technologie, wetenschap & geluid. Nxt Museum exposeert en support ambitieuze, grootschalige nieuwe media kunstinstallaties die het resultaat zijn van interdisciplinaire samenwerkingen tussen kunstenaars, ontwerpers, technologen, muzikanten en wetenschappers. Het drieledige programma van het museum, bestaande uit tentoonstellingen, performance en educatie, is ontworpen om een breed scala aan bezoekers en hun interesses aan te
spreken; van muziek en geluid tot performance kunst, dans, creatieve codering, NFT’s, Web 3.0 en meer. Het museum is gedreven door de missie te onderzoeken, te vertonen en te bevragen what’s next.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *