INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Een dansperformance met VR-bril in metaverse? Beleef het met ‘Narcissus & Echo’ in Felix Meritis

Narcissus & Echo is een grensverleggende interactieve dansvoorstelling waarbij het publiek opgesloten zit met de mythische wezens Narcissus en Echo. Maar dan gevangen in een spiegelpaleis in virtual reality. Publiek en hoofdpersonen zijn samen, maar lukt het ze om echt contact te maken met elkaar? De eenmalige voorstelling is op 16 maart en werkt met time-slots. Reserveren kan op de website van Felix Meritis.

Deze voorstelling in het cultureel centrum Felix Meritis in Amsterdam is weliswaar speciaal gemaakt om óók met Corona-beperkingen gewoon door te gaan. Maar ook zonder deze context staat de ervaring als een huis. De voorstelling duurt 20 minuten. Direct erna vindt er een nagesprek plaats van een half uur.

VR Experience

Het verhaal van Echo en Nacissus is vooral bekend van Ovidius, die deze Griekse mythe in Latijnse dichtvorm heeft overgeleverd. Narcissus is een mooie jongeman maar houdt alleen van zichzelf. Echo is een nimf die getroffen is door een vloek die het haar onmogelijk maakt een gesprek te beginnen: ze kan enkel anderen napraten. Deze mythologische vertelling is vertaald naar de cutting edge technolgie van een VR-experience. De één dreigt zichzelf te verliezen door een onbeantwoorde liefde. De ander ziet alleen zichzelf staan en verliest steeds meer het contact met de realiteit. Zonder elkaar zijn ze waarschijnlijk verloren. Duik met de makers in deze surrealistische wereld en wordt de hoofdpersoon van deze VR act: dans- en muziekvoorstelling over narcisme, ‘echo chambers’, isolement en – misschien- liefde.

Digitale uitlaatklep

Narcissus & Echo begon toen de wereld in voorjaar 2020 in lockdown ging. Met de vraag: waar kun je voorstellingen opvoeren als de podia dicht zijn? Konden we vluchten naar een digitaal medium, naar virtual reality (spoiler: ja en nee!). En wat gebeurde er intussen met ons publiek, opgesloten in hun huis, met alleen nog een digitale uitlaatklep via hun telefoon en laptop? In eerste instantie wilden we een vluchtoptie naar de virtuele wereld bieden, maar juist de gedeelde ervaring is nu belangrijk. 

Narcissus & Echo  is ontwikkeld om tijdens de voorzichtige heropening van podia met kleine groepen te beleven. Kruip in hun huid en ontdek alle verborgen perspectieven tijdens deze zaalvoorstelling mét een VR-bril. Laat je verrassen door het samenspel van dans, storytelling, muziek en digital art.

De makers

De choreografie is van Peter Leung (House of Makers) maakte eerder met Het Nationale Ballet het eerste VR ballet ter wereld met Night Fall. “Een sleutelmoment in de dansgeschiedenis”, schreef de Volkskrant erover. “Een wonder van klassieke kunst en technologie”, aldus NRC. Design en techniek zijn van Noortje van den Eijnde van Veejays. Zij maakt audiovisuele belevingen die nog uitgevonden moeten worden. Zodoende stond  ze naast Ronnie Flex  in Ahoy, was ze op tour met Eefje de Visser.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *