Nieuws

Een dansperformance met VR-bril in metaverse? Beleef het met ‘Narcissus & Echo’ in Felix Meritis

Narcissus & Echo is een grensverleggende interactieve dansvoorstelling waarbij het publiek opgesloten zit met de mythische wezens Narcissus en Echo. Maar dan gevangen in een spiegelpaleis in virtual reality. Publiek en hoofdpersonen zijn samen, maar lukt het ze om echt contact te maken met elkaar? De eenmalige voorstelling is op 16 maart en werkt met time-slots. Reserveren kan op de website van Felix Meritis.

Deze voorstelling in het cultureel centrum Felix Meritis in Amsterdam is weliswaar speciaal gemaakt om óók met Corona-beperkingen gewoon door te gaan. Maar ook zonder deze context staat de ervaring als een huis. De voorstelling duurt 20 minuten. Direct erna vindt er een nagesprek plaats van een half uur.

VR Experience

Het verhaal van Echo en Nacissus is vooral bekend van Ovidius, die deze Griekse mythe in Latijnse dichtvorm heeft overgeleverd. Narcissus is een mooie jongeman maar houdt alleen van zichzelf. Echo is een nimf die getroffen is door een vloek die het haar onmogelijk maakt een gesprek te beginnen: ze kan enkel anderen napraten. Deze mythologische vertelling is vertaald naar de cutting edge technolgie van een VR-experience. De één dreigt zichzelf te verliezen door een onbeantwoorde liefde. De ander ziet alleen zichzelf staan en verliest steeds meer het contact met de realiteit. Zonder elkaar zijn ze waarschijnlijk verloren. Duik met de makers in deze surrealistische wereld en wordt de hoofdpersoon van deze VR act: dans- en muziekvoorstelling over narcisme, ‘echo chambers’, isolement en – misschien- liefde.

Digitale uitlaatklep

Narcissus & Echo begon toen de wereld in voorjaar 2020 in lockdown ging. Met de vraag: waar kun je voorstellingen opvoeren als de podia dicht zijn? Konden we vluchten naar een digitaal medium, naar virtual reality (spoiler: ja en nee!). En wat gebeurde er intussen met ons publiek, opgesloten in hun huis, met alleen nog een digitale uitlaatklep via hun telefoon en laptop? In eerste instantie wilden we een vluchtoptie naar de virtuele wereld bieden, maar juist de gedeelde ervaring is nu belangrijk. 

Narcissus & Echo  is ontwikkeld om tijdens de voorzichtige heropening van podia met kleine groepen te beleven. Kruip in hun huid en ontdek alle verborgen perspectieven tijdens deze zaalvoorstelling mét een VR-bril. Laat je verrassen door het samenspel van dans, storytelling, muziek en digital art.

De makers

De choreografie is van Peter Leung (House of Makers) maakte eerder met Het Nationale Ballet het eerste VR ballet ter wereld met Night Fall. “Een sleutelmoment in de dansgeschiedenis”, schreef de Volkskrant erover. “Een wonder van klassieke kunst en technologie”, aldus NRC. Design en techniek zijn van Noortje van den Eijnde van Veejays. Zij maakt audiovisuele belevingen die nog uitgevonden moeten worden. Zodoende stond  ze naast Ronnie Flex  in Ahoy, was ze op tour met Eefje de Visser.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *