INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

ICONISCH LOGO #6 McDonald’s: een vrolijke M of vrouwonvriendelijke architectuur?

In de serie ICONISCH LOGO worden onderzocht wat een effectief logo is. Want de logo’s zelf kennen we. Maar hoe zijn ze ontworpen – en waarom? Wat begon als twee grote bogen de eerste drive-through’s werd pas laten een vrolijke M. En dat deze golden arches tegenwoordig voor een groene achtergrond staan, doet aan de herkenbaarheid niks af.

Jaar 1961

Ontwerper Jim Schindler

Met meer dan 35 duizend restaurants in 120 verschillende landen wordt het logo van McDonald’s dagelijks door honderden miljoenen mensen gezien. De gouden bogen van ’s werelds grootste fastfood-imperium zijn zonder twijfel een van de meest herkenbare logo’s. Dat had Patrick McDonald niet kunnen dromen toen hij in 1937 het eetkraampje Air Dome opende in de buurt van de luchthaven van Monrovia. De Air Dome begon met het verkopen van hotdogs, maar zou later ook hamburgers en sinaasappelsap op het menu zetten. In 1940 verhuizen zijn zonen Maurice en Richard McDonald de eetkraam naar San Bernardino, Californië, en noemden het McDonald’s Bar-B-Que. Het bedrijfslogo was een ietwat griezelige animatie van een kok.

De fastfood-keten zoals wij die nu kennen – de grootste ter wereld – kreeg vanaf 1953 gestalte met het ontwerp van de drive-through restaurant door architect Stanley Clark Meston. De gele bogen waren een idee van Richard McDonald’s om aandacht van de voorbijgangers te trekken.

Van geel naar goud

Pas in 1963 werden de gouden bogen verwerkt in een logo toen het bedrijf werd gekocht door Ray Kroc. Het was head constructions & engineering Jim Schindler die het geniale idee kreeg om de gouden bogen samen te voegen tot de letter M. In 1968 vereenvoudigde het bedrijf de “M” en maakte het logo van “McDonald’s” zwart, waardoor een bijna Halloween-achtig kleurenschema ontstond, dat tot 1983 in gebruik zou blijven. In 1983 werd het logo omgevormd tot wat nu wordt geassocieerd met de ’s werelds grootste keten van fastfoodrestaurants voor hamburgers. Bovenop een rode achtergrond werd het logo wit en werden de bogen weer goudkleurig.

In 1983 werd een van de succesvolste reclame campagnes ooit gelanceerd: I’m lovin’ it werd de nieuwe wereldwijde slogan en een nieuwe logo-ontwerp werd gemaakt door Heye & Partner GmbH. in 2006 introduceerde McDonalds zijn meest vereenvoudigde logo aller tijden, een eenvoudige en iconische gouden M.

Greenwashing en #metoo

Tegenwoordig wordt er met gemengde gevoelen naar het logo gekeken. McDonald’s ligt in toenemende mate onder vuur vanwege het promoten van slechte gezondheidskeuzes en verspilling. Het is een beeld dat het bedrijf probeert te bestrijden, onder meer met een groen logo. Deze greenwashing is nogal doorzichtig en bovendien halfslachtig doorgevoerd. En dan is er ook nog de #metoo kritiek dat de gevelbogen inspelen op de kinder- en mannenfantasie van twee borsten. Het zal aan de bekendheid én herkenbaarheid van het logo niets afdoen.

Eén reactie op: ICONISCH LOGO #6 McDonald’s: een vrolijke M of vrouwonvriendelijke architectuur?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *