Nieuws

Expositie ‘Private Eye Butler Spy’ in ARCAM richt kritische blik op impact van technologie op stad, straat en woonhuis

Camera’s, clouds, algoritmes, robotics en artificial intelligence worden steeds vanzelfsprekender in ons dagelijks leven. Daarmee neemt ook de roep om meer invloed op het verzamelen en opslaan van al die data groter.  Ook de toepassingen in en rond het huis worden steeds intelligenter: in plaats van een huissleutel bepalen toegangssystemen aan de hand van biometrische data of een deur opengaat.

Candle Smart Home

De expositie Private Eye Butler Spy richt zich op de impact van technologie op onze fysieke leefomgeving met video, ruimtelijke installaties, maquettes, architectuurprojecten en speculatieve artistieke scenario’s op deze high-tech toekomst. In de stad controleren scanauto’s of parkeergelden zijn betaald en registreren sensoren de drukte op straat of de luchtkwaliteit. De relatie tussen mens en gebouw, technologie en omgeving wordt steeds complexer. Dat is niet nieuw. De afstandsbediening bestaat al sinds 1898 en ‘draadloze berichten’ kunnen al sinds de uitvinding van de radio worden verzonden. In de 20e eeuw zijn veel uitvindingen gedaan die het leven gemakkelcmijker hebben gemaakt – denk aan elektrisch licht, de computer of het internet.

Ethische vraagstukken

Ontwerpers hebben zich altijd laten inspireren door de relatie tussen technologie, maatschappij en woonhuis. In de tentoonstelling Private Eye Butler Spy blik het Amsterdamse architectuurcentrum ARCAM terug en vooruit. Aan de hand van de thema’s Mens//Machine, Ruimtelijke manifestaties van smart,  Privacy en ethiek en Signaal niet gevonden verkennen we welke ethische vraagstukken en ontwerpopgaven deze high-tech-toekomst met zich meebrengt.

Wat nieuw is, is dat de technologie van nu niet meer alleen gemak verschaffen, maar ook informatie verzamelen. Zo is nieuwe ‘slimme’ technologie steeds vaker niet alleen een middel voor technische of sociale vooruitgang, maar (ook) een dienst, waarvoor moet worden betaald – met geld of met informatie over jezelf.

Het speculatieve scenario Crash van een wereld in lage resolutie van Jonas Hejduk

Voor het maken van de expositie maakte architect Hanna Rudner gebruik van reststromen van onder meer een knoflookdistributiebedrijf, een serverrenovatiebedrijf, een basisschool in Gouda en een industrieel restafvalbedrijf. Hanna Rudner: “Als antwoord op het thema van de tentoonstelling was het concept van de workshop gericht op interactie en hergebruik van e-waste, als symbool voor de tastbare objecten die het resultaat zijn van onze digitale consumptie. Denk aan servers, serverkasten, moederborden, toetsenborden, videobanden en militair signaalafschermingsdoek.”

Line-up

De tentoonstelling gaat in op ruimtelijke manifestaties van smart ontwerp, zoals de ontwerpvraagstukken die datacentra opleveren in Amsterdam en omgeving met AM4 van Benthem Crouwel Architect of het meer speculatieve scenario Crash van een wereld in lage resolutie van Jonas Hejduk. Ook te zien is een fotoreportage Koen Verheijden over en onderzoekt de grip op technologie, zoals de fysieke impact van een dataloos leven. Of meer meer praktisch: alternatieve, lokale domotica zonder aansluiting op het internet van het Amsterdamse bedrijf Candle Smart Home.

AM4 van Benthem Crouwel Architect’s

Met bijdragen van onder meer: Allard MeijerCarla Alcalà BadiasElisa GiaccardiHanna RudnerIohanna NicenboimJana CulekJonas HejdukKoen VerheijdenKuba JekielPaul KuipersPaul van den BerghAI Space FactoryAutodeskBenthem Crouwel ArchitectsCoornhert GymnasiumDam & PartnersDutch Datacenter AssociationEquinixgemeente AmsterdamAMS InstituteResponsible Sensing LabIconic HousesiuppiterMX3DNEMO Science MuseumScrap XLCanadian Center for ArchitectureThe Henry Ford MuseumThe Incredible MachineThingsconUgo la Pietra archiefUNSenseUNStudioWaterschap Amstel Gooi en Vecht/WaternetWoven Studio.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *