INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Expositie ‘Private Eye Butler Spy’ in ARCAM richt kritische blik op impact van technologie op stad, straat en woonhuis

Camera’s, clouds, algoritmes, robotics en artificial intelligence worden steeds vanzelfsprekender in ons dagelijks leven. Daarmee neemt ook de roep om meer invloed op het verzamelen en opslaan van al die data groter.  Ook de toepassingen in en rond het huis worden steeds intelligenter: in plaats van een huissleutel bepalen toegangssystemen aan de hand van biometrische data of een deur opengaat.

Candle Smart Home

De expositie Private Eye Butler Spy richt zich op de impact van technologie op onze fysieke leefomgeving met video, ruimtelijke installaties, maquettes, architectuurprojecten en speculatieve artistieke scenario’s op deze high-tech toekomst. In de stad controleren scanauto’s of parkeergelden zijn betaald en registreren sensoren de drukte op straat of de luchtkwaliteit. De relatie tussen mens en gebouw, technologie en omgeving wordt steeds complexer. Dat is niet nieuw. De afstandsbediening bestaat al sinds 1898 en ‘draadloze berichten’ kunnen al sinds de uitvinding van de radio worden verzonden. In de 20e eeuw zijn veel uitvindingen gedaan die het leven gemakkelcmijker hebben gemaakt – denk aan elektrisch licht, de computer of het internet.

Ethische vraagstukken

Ontwerpers hebben zich altijd laten inspireren door de relatie tussen technologie, maatschappij en woonhuis. In de tentoonstelling Private Eye Butler Spy blik het Amsterdamse architectuurcentrum ARCAM terug en vooruit. Aan de hand van de thema’s Mens//Machine, Ruimtelijke manifestaties van smart,  Privacy en ethiek en Signaal niet gevonden verkennen we welke ethische vraagstukken en ontwerpopgaven deze high-tech-toekomst met zich meebrengt.

Wat nieuw is, is dat de technologie van nu niet meer alleen gemak verschaffen, maar ook informatie verzamelen. Zo is nieuwe ‘slimme’ technologie steeds vaker niet alleen een middel voor technische of sociale vooruitgang, maar (ook) een dienst, waarvoor moet worden betaald – met geld of met informatie over jezelf.

Het speculatieve scenario Crash van een wereld in lage resolutie van Jonas Hejduk

Voor het maken van de expositie maakte architect Hanna Rudner gebruik van reststromen van onder meer een knoflookdistributiebedrijf, een serverrenovatiebedrijf, een basisschool in Gouda en een industrieel restafvalbedrijf. Hanna Rudner: “Als antwoord op het thema van de tentoonstelling was het concept van de workshop gericht op interactie en hergebruik van e-waste, als symbool voor de tastbare objecten die het resultaat zijn van onze digitale consumptie. Denk aan servers, serverkasten, moederborden, toetsenborden, videobanden en militair signaalafschermingsdoek.”

Line-up

De tentoonstelling gaat in op ruimtelijke manifestaties van smart ontwerp, zoals de ontwerpvraagstukken die datacentra opleveren in Amsterdam en omgeving met AM4 van Benthem Crouwel Architect of het meer speculatieve scenario Crash van een wereld in lage resolutie van Jonas Hejduk. Ook te zien is een fotoreportage Koen Verheijden over en onderzoekt de grip op technologie, zoals de fysieke impact van een dataloos leven. Of meer meer praktisch: alternatieve, lokale domotica zonder aansluiting op het internet van het Amsterdamse bedrijf Candle Smart Home.

AM4 van Benthem Crouwel Architect’s

Met bijdragen van onder meer: Allard MeijerCarla Alcalà BadiasElisa GiaccardiHanna RudnerIohanna NicenboimJana CulekJonas HejdukKoen VerheijdenKuba JekielPaul KuipersPaul van den BerghAI Space FactoryAutodeskBenthem Crouwel ArchitectsCoornhert GymnasiumDam & PartnersDutch Datacenter AssociationEquinixgemeente AmsterdamAMS InstituteResponsible Sensing LabIconic HousesiuppiterMX3DNEMO Science MuseumScrap XLCanadian Center for ArchitectureThe Henry Ford MuseumThe Incredible MachineThingsconUgo la Pietra archiefUNSenseUNStudioWaterschap Amstel Gooi en Vecht/WaternetWoven Studio.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *