ClickNL werkt aan subsidievoorstel van 80 miljoen om ‘immersieve content’ in de creatieve industrie te ontwikkelen

ClickNL werkt aan subsidievoorstel van 80 miljoen om ‘immersieve content’ in de creatieve industrie te ontwikkelen

Het topsectorinstituut voor de creatieve industrie, ClickNL start een ambitieus programma over ‘immersieve content ’. Daarvoor worden makers van augmented reality, virtual reality, digitale installaties andere versmelting van de fysieke met de digitale wereld opgeroepen om projecten in te sturen voor een gezamenlijke subsidieaanvraag van tientallen miljoenen.

Denken, doen en ervaren op ’toekomstfestival’ Society 5.0

Denken, doen en ervaren op ’toekomstfestival’ Society 5.0

Op het Society 5.0 Festival in Amsterdam onderzoeken op 12 en 13 oktober ontwerpers, wetenschappers, beleidsmakers en kunstenaars hoe de duurzame, inclusieve ‘samenleving 5.0’ eruit moet zien. Maar je kunt er ook samen je aan de slag om die toekomst te maken.

INTERVIEW ‘Solar sisters’ Pauline van Dongen en Marjan van Aubel: “De zon staat voor vreugde én gratis energie”

INTERVIEW ‘Solar sisters’ Pauline van Dongen en Marjan van Aubel: “De zon staat voor vreugde én gratis energie”

Een dubbelinterview met de twee initiatiefnemers van de eerste Solar Biënnale in Rotterdam: met kunst, design, technologie, wetenschap en filosofie. Alles kan zonne-energie opwekken in de wereld van modeontwerper Pauline van Dongen en productdesigner Marjan van Aubel. “De zon is onze grootste inspiratiebron.”

Coders en ontwerpers gezocht voor ‘hacketon’ tijdens DDW die nieuwe online-cultuuragenda moet opleveren

Coders en ontwerpers gezocht voor ‘hacketon’ tijdens DDW die nieuwe online-cultuuragenda moet opleveren

Tijdens DDW wordt een ‘hackaton’ georganiseerd waarbij programmeurs, coders, ontwerpers en nieuwe format bedenken om culturele live-events aan te kondigen, digitaal te ontsluiten, te archiveren en te distribueren.

Première documentaire over Dave Hakkens en Nienke Hoogvliet op DesignDigger LIVE in Pakhuis de Zwijger op 14 september

Première documentaire over Dave Hakkens en Nienke Hoogvliet op DesignDigger LIVE in Pakhuis de Zwijger op 14 september

Op een speciale editie van het kwartaalprogramma DesignDigger LIVE gaat de documentaire ‘A World To Shape’ over de bevlogen ontwerpers Nienke Hoogvliet en Dave Hakkens in première. Het event is op woensdag 14 september (20-21.30u) in Pakhuis de Zwijger.

Online-interviews met vier kopstukken uit de creatieve industrie voor GLUE Amsterdam

Online-interviews met vier kopstukken uit de creatieve industrie voor GLUE Amsterdam

GLUE Amsterdam is de designroute die de creatieve sector inde hoofdstad verbindt en versterkt. DesignDigger presenteert vier online-interviews met Creative Citizens of Honour voor GLUE TV.

DESIGN DIGGER LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal? Donderdag 29 september in Pakhuis de Zwijger

DESIGN DIGGER LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal? Donderdag 29 september in Pakhuis de Zwijger

De 12de editie van het live-magazine van DesignDigger staat op donderdag 29 september geheel in het teken van de metaverse.

OPEN CALL – Ontwerpen voor de metaverse voor publicatie én live-presentatie in Pakhuis de Zwijger

OPEN CALL – Ontwerpen voor de metaverse voor publicatie én live-presentatie in Pakhuis de Zwijger

Voor een nieuw dossier over de metaverse zoekt DesignDigger projecten over de metaverse waarin nieuwe technologieën als augmented of virtual reality, immersieve installaties of digitale animaties worden ingezet. Een van de ontwerpers krijgt bovendien het podium op de DesignDigger LIVE in Pakhuis de Zwijger op 29 september.

Marjan van Aubel en Formfantasma benoemd als Ambassadeurs van Dutch Design Week

Marjan van Aubel en Formfantasma benoemd als Ambassadeurs van Dutch Design Week

Marjan van Aubel en Formafantasma zijn de ambassadeurs van Dutch Design Week 2022. Ook is het thema bekend: Get Set. Dit thema duidt op een verschuiving in mentaliteit: van voorbereiding naar actie.

INTERVIEW Aldo Bakker over aanstaande solo-expo in Kunstmuseum: “Ontwerpen voelt soms als een gevecht”

INTERVIEW Aldo Bakker over aanstaande solo-expo in Kunstmuseum: “Ontwerpen voelt soms als een gevecht”

Ontwerpen is volgens Aldo Bakker het overwinnen van obstakels. Het
Kunstmuseum Den Haag toont van 22 oktober 2022 t/m 7 mei 2023 het eerste overzicht van al zijn ‘schenkers’.

DesignDigger lanceert verdiepend programma vol live-events, longreads en workshops over metaverse en NFT’s

DesignDigger lanceert verdiepend programma vol live-events, longreads en workshops over metaverse en NFT’s

Het komende half jaar duikt DesignDigger in de metaverse, de nieuwe digitale wereld die de komende jaren vorm krijgt. Dit programma bestaat uit twee live-events in Pakhuis de Zwijger, een NFT-workshop en diverse verdiepende longreads.

DESIGNALISM NEWSROOM #1 – In de journalistiek van de toekomst zijn ontwerpers onmisbaar

DESIGNALISM NEWSROOM #1 – In de journalistiek van de toekomst zijn ontwerpers onmisbaar

Designalism is een innovatieve vorm van journalistiek waarbij verslaggevers samenwerken met creatieve disciplines. Gevestigde media als de Volkskrant, de NOS en het cross-mediale platform Pointer werken er samen met jonge creatieven.

De hoopvolle apocalypse van de Londense ontwerpstudio Superflux nu te zien in Droog Gallery

In Droog Gallery in Amsterdam opent deze week de eerste solo-expositie van ontwerpstudio Superflux uit Londen. Met speculatieve installaties onderzoekt Superflux een toekomst waarin klimaatverandering, digitalisering en andere actuele maatschappelijke vraagstukken een cruciale rol spelen. Het speculative design van Superflux is voor het eerst te zien in Nederland en werd onderscheidden met een Dezeen Award als Designstudio of the Year 2021.

Refuge for Resurgence, op de Architectuur Biënnale van Venetië

Subject To Change is de allereerste solotentoonstelling van de Londense ontwerpstudio Superflux, dat is opgericht door Anab Jain en Jon Arden. Superflux verbeeldt en bouwt toekomstige werelden die we in de huidige tijd kunnen ervaren. In plaats van trend forecasting met droge feiten en cijfers die de logische geest aanspreken, wordt de kijker ondergedompeld in ervaringen die veeleer emotionele reacties als afkeer of verwondering oproepen dan realistische toekomstvisies. Een manier van toekomstverkenningen die Superflux zelf als veel krachtiger ziet dan de traditionele communicatiekanalen als een lezing of geschreven essay.

Detail Refuge for Resurgence,

Dreigende klimaatcatastrofe

Nu we ons derde levensjaar ingaan met de dagelijkse onzekerheid die de pandemie met zich meebrengt, terwijl we de uitdagingen van de klimaatcrisis het hoofd blijven bieden, is onze toekomst aan grote veranderingen onderhevig. Oftewel: Subject To Change. In deze prikkelende tentoonstelling in Droog Gallery nodigt Superflux uit om open te blijven staan ​​voor meerdere mogelijkheden van hoe de toekomst eruit kan zien. Hoewel het toekomstbeeld in Droog Gallery zeker niet altijd rooskleurig is, biedt Superflux ook hoop op een zinnige afloop van de dreigende klimaatcatastrofe. Mits wij als mensheid actief handelen en durven de onvermijdelijke beslissingen ook daadwerkelijk te nemen.

Het centre piece is Refuge for Resurgence, een fantasievolle eettafel waaraan meerdere levensvormen kunnen aanschuiven, waaronder een vos, wild zwijn, slang, bever, wolf, raaf, paddenstoel rat, wesp, duif en koe, met aan het hoofd van de tafel een menselijke kind,. De scène legt een gesprek bloot tussen de verlamming van angst en de stoutmoedigheid van hoop. Bezoekers worden ondergedompeld in de verhalen van veertien soorten die het leven op een ecologisch rechtvaardige planeet vertegenwoordigen. Aan het einde van de tafel is een video-animatie te zien van een apocalyptisch stadsgezicht in de nasleep van de natuurcatastrofe. Maar het is geen complete ramp: de natuur bouwt een nieuwe wereld uit het wrak van de oude, en de opdracht voor de wezens rond de tafel is om samen te werken en hun respectieve plaats erin te vinden. Het is tijd voor een meer dan menselijk leven.

Videostill uit Refuge for Resurgence,

De Architectuurbiënnale van Venetië

Refuge for Resurgence was onderdeel van de hoofdexpo van de Architectuurbiënnale van Venetië in 2021. Daar werd het opgepikt door Droog-oprichter Renny Ramakers. Door de mens te plaatsen in een directe onderlinge afhankelijkheid met andere diersoorten, daagt Refuge for Resurgence ons uit om kritisch te kijken naar de lange geschiedenis van menselijke uitbuiting van de aarde en al het leven erop. Om uiteindelijk ook tot een andere houding ten opzichte van het leven op aarde te komen. Wij leven niet op de aarde, wij zijn de aarde. Aldus Superflux.

Trigger Warning

Ook te zien is de fictieve film Trigger Warning is een reis door een toekomstige stad vol memes en avatars. Het verhaal schakelt tussen de perspectieven van deze verschillende hoofdpersonen. Aan de hand van digitale kenmerken van deze personen die in de echte leven zichtbaar zijn, zoals een profielanimatie of avatar, worden culturele botsingen die onder de oppervlakte van de stad borrelen keihard zichtbaar. De algoritmisch netwerken die meningen versterken, vooroordelen manipuleren en overtuigingen vormen hebben wijdverbreide maatschappelijke onrust veroorzaakt. Uiteindelijk verdampt elk gevoel van zekerheid. Maar wat komt er voor in de plaats? Superflux roept de vragen op. De mens zelfs zal de antwoorden moeten formuleren.

Royal College of Art in Londen

Superflux gebruikt poëtische en meeslepende verhalen om deze uitdagende en urgente zorgen aan te pakken en toekomstige manieren van leven met de planeet te presenteren. De werken op Subject To Change openen mogelijkheden voor nieuwe verbeelding en wellicht ook een precaire bloei van nieuwe ecosystemen. Voor dit verhaal gebruikt Superflux een scala aan media. Zo zijn er objecten te zien maar ook video-animaties, installaties en fictieve documentaires en poëzie.

Anab Jain & Jon Arde

Superflux is in 2009 opgericht door Anab Jain en Jon Arden, die elkaar leerden kennen tijdens hun studie aan Royal College of Art in Londen. Het duo werd onderscheiden met een Dezeen Award als Best Designstudio in 2021. Superflux bestaat uit een team van acht ontwerpers, onderzoekers en multidisciplinaire creatievelingen, die samenwerken om installaties en ervaringen te creëren die ons inspireren om met de snel veranderende wereld om ons heen om te gaan en deze te begrijpen. Voor de uitvoer van hun projecten maken ze gebruik van een uitgebreid team van freelancers en experts.

Hun werk was eerder te zien op de Bienalle for Change in Wenen in 2021  en de Architectuur Biënnale van Venetië in 2021, in National Museum of China, het MoMA New YorkV&A Museum in Londen, het Oostenrijkse designmuseum MAK Vienna, het Vitra Design Museum in Weil am Rhein en de Science Gallery in Londen. Naast het eigen werk ontwikkelt Superflux ook specifieke toekomstvisies voor klanten als Google AI, Cabinet Office UK, Anthemis, Suncorp, Sony, Samsung, Gov. of VAE, IKEA, UNDP en DeepMind.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.